Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Ha Mattia Zaccagni a 98. percben nem lövi be az olaszok egyenlítő gólját Horvátország ellen, akkor le sem játsszák szombaton Berlinben az olasz-svájci nyolcaddöntőt. Az olaszok tényleg jobban jártak volna, ha kiesnek a csoportból, mert amit a nyolcaddöntőben előadtak, az maga volt a rettenet.

Az olasz labdarúgó-válogatott 2021-ben Anglia ellen megnyerte az Európa-bajnokságot, de 2018-ban és 2022-ben sem jutott ki az oroszországi és katari világbajnokságra. A két vb-selejtezős kudarc után csak azért nem beszéltek az olaszok futballjának "megszűnéséről", mert a 2021-es Eb-arany fénye mindent elhomályosított. 

olaszok
Három éve még Európa-bajnok volt az olasz csapat
Fotó: AFP 

Az olaszok első meccsén, Albánia ellen már csak pislákolt ez a fény, de akkor még a nagyobb rutin győzött Albánia ellen, pedig az albánok annak a meccsnek a 22. másodpercében vezettek. 

Ám innen még sikerült "kiszedni" ezt a nyitómeccset.

A következő körben a spanyolok simán győztek ellenük, majd a horvátok a 98. percig vezettek a címvédő ellen. Ha ott nem egyenlít Olaszország, akkor már a csoportkört sem éli túl a címvédő.

Jobb lett volna, ha hazamennek

A nyolcaddöntőbeli játékukat látva talán jobb is lett volna, ha a csoportkör után hazamennek. Mondhatnánk, hogy ennyire gyenge olasz nemzeti csapatot még nem láttunk, de ez nem lenne igaz, mert a csapat kínszenvedése a nagy tornákon korábban is pont ugyanilyen volt, mint most, Németországban.

Pedig az olasz foci nincs pácban, legalábbis, ha az európai kupák koefficiens-értékeit nézzük. Olyannyira nincs, hogy az elmúlt 5 év összesített eredményei alapján a Serie A az első Európában - megelőzve a Premier League-et, a német és a spanyol bajnokságot is. Csakhogy itt jön elő az, hogy a koefficiens-pontok legfeljebb azoknak jók, akik a statisztikai adatok láttán éreznek valamiféle különös örömöt, na meg arra is jók, hogy a következő szezonban 5 BL-csapatot indítson az olasz futball. Ezek tények, de mindez nem ad erőt a gyenge olasz válogatottnak, mert a statisztika soha nem focizik, hiába élnek köztünk olyanok, akik a számok és az adatok mindenhatóságára esküsznek. 

Az olasz csapat nyom nélkül tűnik el az Eb-ről
Fotó: AFP 

Nem mond le a kapitány

Az olaszok bukott szövetségi kapitánya, Luciano Spalletti (aki nem mondott le a vereség után), mintha más meccset nézett volna. Az UEFA honlapjának a kiesés után a következőket nyilatkozta: "Megpróbáltunk változtatni néhány dolgon a csoportmeccseket követően, de úgy tűnik, hogy ez kevés volt. 

Ez nem annyira botrányos eredmény, mint amennyire az emberek felfújják majd. Továbbjutottunk a csoportkörből, de Svájc ellen nem volt tartása és karaktere a csapatnak. A későbbiekben ezen kell majd dolgoznunk

Karakteres vélemény egy olyan kapitánytól, aki az első nagy tornáján megbukott a csapatával. Az olasz sajtó mindenesetre kissé másképpen látja a történteket. A La Gazzetta Dello Sport megemlítette, hogy a II. félidőben a berlini stadionban megszűnt az olasz szurkolók biztatása. A drukkerek a meccs végén komoly füttykoncertben részesítették a csapatok, és nem fogadták el a játékosok bocsánatkérését - hangosan kifütyülték őket. Az újságíró megemlíti, hogy azok a szurkolók, akik rengeteg pénzt fizettek azért, hogy ott legyenek az Eb-n, most megalázva érzik magukat. "De az olasz csapatot is megalázták" - írják.

Mi lesz az olaszok csapatával?

Természetesen a lefújás után azonnal megindult a találgatás, hogy mi lesz most az olasz csapattal. A szakértők egyetértenek abban, hgy ez a szörnyű kiesés hetekig tartó bizonytalanságot eredményezhet. 

A 2021-ben Wembley-ben megnyert Európa-bajnokság emléke Roberto Mancinivel a kispadon fényévekre tűnik, és Spalletti, bár csak tavaly szeptember óta dolgozik, teljesen megbukott

- írták.

Luciano Spalletti, az olaszok szövetségi kapitánya megbukott
Fotó: AFP

Gondot okozhat, hogy a megbukott szövetségi kapitánynak a 2026-os világbajnokság végéig van szerződése és évi 3 millió eurós fizetéssel rendelkezik. De a La Gazzetta Dello Sport szerint Gabriele Gravina olasz szövetségi elnök napjai is meg vannak számlálva. 

Az egykori olasz szövetségi kapitány, Fabio Capello sem bánt kesztyűs kézzel a játékosokkal. Szerinte a keret gyengesége miatt előre lehetett látni ezt a kudarcot. 

Capello szerint Spalletti túbecsülte az olasz keret minőségét, és egyáltalán nem volt tisztában a realitásokkal.

Az olaszok kapusa, Gianluigi Donnarumma szinte sírva kért bocsánatot a szurkolóktól. "Ez a kiesés borzalmas, nagyon fáj" - mondta a kapus. "Gyávák voltunk, hiányzott belőlünk a bátorság, így nem lehet focizni." Az olasz sajtó azt is megemlíti, hogy valószínűleg csak Donnarumma éli biztosan túl ezt a kudarcot.

Euro 2024: Switzerland - Italy
Gianluigi Donnarumma szégyellte magát a kiesés után
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

A La Repubblica szerint az olasz válogatott játéka béna és nézhetetlen volt.

A La Stampa ennél is keményebben fogalmazott, mert szerintük ezzel a kieséssel Olaszország az európai futball perifériájára került. 

Az olaszok álma ezzel véget ért. Abban a stadionban érte el őket a végzet, amelyikben 2006-ban megnyerték a labdarúgó-világbajnokságot. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről