Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Vasárnap este 21 órakor Stuttgartban rendezik meg a Magyarország-Skócia labdarúgó Eb-mérkőzést. A meccs előtt az A-csoportban a skótok 1 ponttal a 3. helyen állnak, Magyarország 0 ponttal a negyedik. A skót sportsajtóban napok óta megy az egyre hisztérikusabb felvezetés, hiszen Skócia olyan dolgot tehet, amire 1954 óta várnak ebben az országban.

A The Scotsman című újság online kiadásának vasárnap reggeli cikke nem helyez nagy súlyt a válogatott játékosaira. 

Eljött a nagy nap, amire Skócia 70 éve vár 

 - ezzel a felütéssel nyitott a cikkíró. 

Scotland v Switzerland - EURO 2024
Döbbenetes várakozás előzi meg Skóciában a magyarok elleni meccset
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Ez a 70-es szám lengi be a skótok várakozásait azóta, hogy szerdán Svájc ellen 1-1-es döntetlent értek el. 

Mert Skócia az 1954-es labdarúgó-világbajnokság óta hasztalan próbálkozik azzal, hogy egy világverseny csoportköréből továbbjusson. 

Most úgy érzik, hogy itt van a nagy pillanat. A cikkíró egy olyan oldalvágást is megenged magának, hogy, idézzük: "bár Magyarországnak jó csapata van, de nem annyira erős, mint Horvátország. A magyaroknak egyetlen olyan focistájuk sincs, mint Luka Modric." (Hogy a skót kolléga miért pont Modricot választotta ki, meg hallott-e már Szoboszlai Dominikről, az jó kérdés.)

Scotland v Switzerland - UEFA EURO 2024
Alig kezdődött meg az Eb, a skót tábort máris a torna legjobbjának választották
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Na de vissza 1954-hez, amely a skótoknak olyan, mint nekünk 1986. A bázeli stadionban az Uruguay ellen 7-0-ra elvesztett meccs beleégett a szívekbe. 

Aztán előszedik 1957-et, amikor a skót csapat éppen Stuttgartban nyert 3-1-re nyert Németország ellen.

A szekrény mélyéről, a pókhálók közül előcitált meccs azért is fontos nekik, mert ugyanabban a városban lesz, mint ahol vasárnap este a magyarokkal játszanak. Pedig ez az 1957-es találkozó barátságos meccs volt, igaz, Skócia a regnáló világbajnokot verte meg.

A cikkíró megemlíti az 1974-es, az 1978-as és az 1982-es világbajnokságot is. Mindhárom eseményen ott volt a skót csapat, de egyszer sem jutott tovább. 

Az 1978-as vb csoportkörében a későbbi ezüsérmes Hollandia elleni 3-2-es győzelem is kevés volt ehhez. 

1982-ben talán minden idők legjobb skót csapata lépett pályára Spanyolországban. A szovjetek ellen elért 2-2 szintén nem volt eléga továbbjutáshoz. A szovjetek ellen 1-0-ra vezetett Skócia Joe Jordan góljával, a vége mégis döntetlen és kiesés lett. 

"Ennyi balszerencse, a 70 éve tartó átok után miért pont most jött el az idő, hogy Skócia továbbjusson az Európa-bajnokságon a csoportból" - teszik fel a kérdést. A választ az Arsenal hátvédje, Kieran Tierney adta meg.

 Minden rossz, minden átok elmúlik egyszer. S a végén jöhet a megkönnyebbülés Skócia számára. Ez lehet az a nap

Scotland v Switzerland - UEFA EURO 2024
Kieran Tierney, a skót válogatott játékosa szerint ez lehet az a nap...
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Láthatjuk tehát, hogy Skóciában micsoda elképesztően magasra tört a várakozás lánga, s a tüzet a skót sportsajtó is táplálja rendesen. 

Ugyanakkor a nagy magabiztosságuk mögött ott lapul a félelem, a félelem az újabb kiesesétól, attól, hogy megint nem sikerül. 

Ám az ottani cikkeket olvasva ennek semmi nyomát nem látjuk. Stuttgartot már két napja megszállta 50 ezer skót drukker, akik elképesztő hangulatot csinálnak. A Stuttgarter Zeitung online kiadása vasárnap már írt erről.

A cikk címe is beszédes: "Ha nincs Skócia, nincs buli sem". Stuttgart belvárosa már egy nappal a meccs előtt, szombaton este hatalmas szurkolói zónává alakult át - írta a lap. Skót, török és portugál szurkolók ünnepeltek ott békésen. 

De a magyarokat sem kell ám félteni, nézzé csak ezt a videót:

Ennyit erről, most már tényleg nagyon várjuk a meccset.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről