Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megfosztotta Egyenlítői-Guineát a Namíbia és Libéria elleni 2026-os világbajnoki selejtezős győzelmektől, mivel Emilio Nsue tizenegy éve jogtalanul szerepel az afrikai csapatban.

A 34 éves támadó tizenegy éve játszik Egyenlítői-Guinea nemzeti csapatában, eddig 42 mérkőzésen lépett pályára és 23 gólt szerzett, amivel a nyugat-afrikai válogatott történetének legeredményesebb játékosa. A FIFA szerint azonban ezt jogtalanul tette, mivel az egyenlítői-guineai állampolgárságot azt követően kapta meg, hogy tétmeccsen már pályára lépett spanyol színekben. Erről korábban már itt is írtunk.

Guinea v Equatorial Gunea - CAN 2024
Emilio Nsue 11 éve játszik a egyenlítői-guineai válogatottban jogtalanul
Fotó: NurPhoto via AFP

A szövetség közzétett egy 15 oldalas indoklást, amelyben hosszasan taglalja, hogy Nsue 2011-től végigjárta a spanyol korosztályos csapatokat az U16-tól az U21-ig – összesen 26 meccsen játszott a spanyol utánpótlás-csapatokban, mielőtt 2013-ban megkapta az egyenlítői-guineai állampolgárságot. Az ügyet bonyolítja, hogy az egyenlítői-guineai szövetség nem a FIFA-tól, hanem a spanyoloktól kért engedélyt arra, hogy a mallorcai születésű Nsue játszhasson az afrikai válogatottban, viszont a nemzetközi szövetség ezt sosem hagyta jóvá.

A nemzetközi szövetség márciusban indított újra vizsgálatot az ügyben, és hat napot adott a focistának, hogy reagáljon, de mivel ez nem történt meg, a fegyelmi bizottság lesújtott a rutinos támadóra és az egyenlítői-guineai szövetségre. A FIFA ugyanis törölte a csapat Namíbia és Libéria elleni 2026-os világbajnoki selejtezős eredményeit, (mindkét meccset Nsue góljával 1-0-ra nyerte Egyenlítői-Guinea) pontosabban mindkét megnyert meccset 3-0-s végeredménnyel az ellenfélnek ítélte oda. A 2023-as Afrika-kupa gólkirálya hat hónapos eltiltást kapott, az egyenlítői-guineai szövetséget pedig 150 ezer svájci frankos pénzbüntetésre ítélték. 

Nsue pályafutása során többek között a Mallorcában, a Real Sociedadban, a Middlesbrough-ban és a Birmingham Cityben is játszott, jelenleg pedig a spanyol harmadosztályú Intercityben futballozik. Nsue, valamint az egyenlítői-guineai szövetség fellebbezhet a FIFA döntése ellen. 

Mindent egy helyen az Eb-ről