Vágólapra másolva!
Noha Európában még a csoportbeosztás sincs meg, a többi kontinensen már javában zajlanak a 2026-os labdarúgó-világbajnokság selejtezői. Afrikában már majdnem féltávnál járnak a csapatok, és három olyan válogatott is kijutást érő helyen áll, amely nincsen a világranglista első 115 helyezettje között.

A 2026-os foci-vb lesz az első, amelyet (az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban) 48 csapat részvételével rendeznek meg. Ez azt jelenti, hogy arányosan minden kontinensről többen jutnak ki a tornára, Afrika például 9 (és az interkontinentális pótselejtező megnyerése esetén akár 10) válogatottal képviseli majd magát. Az afrikai régió (CAF) 54 válogatottját kilenc darab hatfős csoportba osztották be, és ugyan Eritrea már visszalépett, továbbra is az van érvényben, hogy a csoportelsők automatikusan kijutnak a világbajnokságra, a másodikok közül pedig a négy legjobb mérleggel záró rájátszásban dönti el, ki vívhat interkontinentális pótselejtezőt a vb-szereplésért.

FIFA, elnök, Gianni Infantino, vb 2026, foci-vb, CAF, Afrika
A FIFA elnöke, Gianni Infantino is elégedetten figyelheti, hogy a (például afrikai) kisebb nemzetek számára mekkora lehetőséget biztosít a 48 csapatos foci-vb
Fotó: Issouf SANOGO / AFP

A Comore-szigetek, Szudán, és Ruanda is vb-kijutást érő helyen áll Afrikában

Kedden lezárult a 10-ből a negyedik forduló, és legközelebb csak jövő márciusban folytatják a selejtezősorozatot. Így aztán több mint fél éven át biztos, hogy 

Egyiptom, Marokkó, Kamerun, Elefántcsontpart, Algéria, Tunézia, a Comore-szigetek, Szudán és Ruanda áll a csoportja első helyén, ezzel vb-kijutást érő pozícióban. 

Az előbbi hat válogatott szereplése egyáltalán nem számít meglepetésnek, utóbbi háromé azonban nagyon is. A Comore-szigetek, Szudán és Ruanda válogatottját ugyanis az ötödik kalapból sorsolták ki, egyikük sem volt még soha a világbajnokság küszöbén, gyakran az Afrikai Nemzetek Kupájára sem jutnak ki, ráadásul sorrendben a 117., a 127. és a 131. helyen állnak az aktuális világranglistán.

Ruanda 2 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel, többek között Dél-Afrikát és Nigériát megelőzve vezeti a hatosát; a 10 ponttal álló Szudánt Szenegál és a Kongói Demokratikus Köztársaság üldözi; míg a Comore-szigetek a szintén 9 pontos Ghána előtt jobb gólkülönbséggel áll a csoportja élén.

A labdarúgó-világbajnokságok történetében eddig talán éppen a Kongói Demokratikus Köztársaság (1974-ben, még Zaire néven) és Salvador (1982-ben) szereplése volt a legnagyobb meglepetés, és végül mindketten kiütéses vereségekkel búcsúztak az adott vb-től. Talán a három afrikai válogatott is aláírná, hogy sereghajtó lesz két év múlva az észak-amerikai vb-n, ha meg tudják őrizni a csoportjuk első helyét – ez ugyanis mindenképpen a legnagyobb focicsoda kategóriába tartozna, a megnövelt létszám ellenére.

Kapcsolódó cikkek

 

Mindent egy helyen az Eb-ről