A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A németországi Európa-bajnokság után a tornán döntőig jutó angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate lemondott a posztjáról.

Gareth Southgate közel nyolc éven át dolgozott az angol válogatott szövetségi kapitányaként, amelyet 102 mérkőzésen irányított. Az 53 éves szakember a 2021-es és a 2024-es Európa-bajnokságon is döntőig vezette az angol nemzeti együttest, ám előbb az olaszok, majd a spanyolok ellen maradt alul csapatával a fináléban. Southgate a németországi Európa-bajnokság idején rengeteg kritikát kapott, amiért túlzottan védekező felfogásban küldte pályára játékosait, de a döntő előtt még arról is szóltak a hírek, hogy az angolok kifejezetten szeretnék, ha maradna a posztján. Kedden azonban hivatalosan is bejelentette, hogy lemond a válogatott éléről.

"Büszke angolként életem megtiszteltetése, hogy a válogatottban játszhattam, majd a szövetségi kapitánya lehettem. 

Ez a világot jelentette számomra, minden tőlem telhetőt megtettem. De eljött az idő a változásra és egy új fejezetre" -

indokolta döntését Southgate, akinek az irányításával a kritikák ellenére azért mutatott előrelépést az angol csapat.

Az angolok 58 éve nyertek legutóbb világversenyt, de az 1966-os világbajnoki cím és Southgate 2016-os kinevezése között eltelt öt évtized során mindössze hét egyenes kieséses meccset nyertek a nagy tornákon. A most távozó szakemberrel négy világeseményen - két-két vb-n és Eb-n - kilenc ilyen mérkőzést nyert meg Anglia, de végül a nagy áttörést jelentő tornagyőzelem Southgate-tel sem sikerült.

Gareth Southgate kétszer is Eb-döntőbe jutatta csapatát, de nyerni egyszer sem tudott
Fotó: AFP (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)

Az 53 éves tréner 102 találkozón irányította az angol csapatot, mérlege 61 győzelem, 24 döntetlen és 17 vereség. A 2021-es és az idei kontinentornán a vezetésével Anglia ezüstérmet nyert, míg a 2018-as vb-n negyedikként zárt, két éve Katarban pedig a negyeddöntőben esett ki. 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!