Vágólapra másolva!
Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya lemondott, miután csapata elveszítette németországi Európa-bajnokság döntőjét a spanyol válogatott ellen. A két Eb-döntőt elbukó angol szakember helyére már meg is vannak a jelölték, az egyik legesélyesebb a posztra a német Thomas Tuchel, aki segítőként Lőw Zsoltot is vihetné magával, ha visszatérne Angliába.

Gareth Southgate közel nyolc éven át dolgozott az angol válogatott szövetségi kapitányaként, amelyet 102 mérkőzésen irányított. Az 53 éves szakember a 2021-es és a 2024-es Európa-bajnokságon is döntőig vezette az angol nemzeti együttest, ám előbb az olaszok, majd a spanyolok ellen maradt alul csapatával a fináléban. Southgate a németországi Európa-bajnokság idején rengeteg kritikát kapott, amiért túlzottan védekező felfogásban küldte pályára játékosait, de a döntő előtt még arról is szóltak a hírek, hogy az angolok kifejezetten szeretnék, ha maradna a posztján. Kedden azonban hivatalosan is bejelentette, hogy lemond a válogatott éléről.

Southgate lemondása után az angol sajtóban azonnal megindultak a találgatások a megfelelő utódról, a jelöltek között pedig ott van a német Thomas Tuchel is, aki 2020-ban BL-döntőbe vezette a Paris Saint-Germaint, 2021-ben pedig már a Chelsea edzőjeként megnyerte a Bajnokok Ligáját. 

Az angol sajtó a Newcastle United edzőjét, Eddie Howe-t tartotta a legesélyesebbnek a posztra, azonban a Szarkák vezetősége már kedden világossá tette, hogy nem akarják elengedi a 46 éves szakembert. 

Newcastle United v Sheffield United - Premier League
Eddie Howe remek munkát végez a Newcastle Unitednál
Fotó: NurPhoto via AFP

„Nem fogok beszélni Eddie szerződésének részleteiről, de több évre szóló szerződése van, amelyet tavaly nyáron hosszabbítottak meg. 

Ő mi alkalmazottunk, és nem akarjuk elengedni Eddie-t. Ő egy csúcsedző, ő a megfelelő edző a Newcastle United számára. Hosszú távra tervezünk vele, és szereti a klubfutball mindennapjait.

 Van egy izgalmas projektünk, a tulajdonosi kör is elkötelezett az úton, ami járunk. Nagyon izgatottak vagyunk az előttünk álló szezon miatt” – mondta Howe esetleg kinevezéséről Darren Eales, a Newcastle United vezérigazgatója. 

A The Guardian úgy tudja, hogy Eddie Howe, Graham Potter és Thomas Tuchel közel kerülhet ki az angol válogatott új szövetségi kapitánya. Howe kiesésével Potter és Tuchel maradt a két legnagyobb esélyes, ráadásul jelen pillanatban egyik edzőnek sincs munkája, ami minden bizonnyal megkönnyíti a tárgyalásokat.

A 49 éves Graham Potter 2019 és 2022 között a Brighton csapatánál dolgozott, az együttese pedig rendkívül stílusos futballt játszott, aminek az lett az eredménye, hogy az angol szakembert 20 millió fontért szerződtette a Chelsea, amivel minden idők legdrágábban igazolt edzője lett. 

Azonban a londoni klub döbbenetes átigazolási politikája miatt az angol szakember nem tudott nyugodtan csapatot építeni, így fél év után kirúgták a Chelsea-től, azóta pedig állás nélkül van.

 Potter kinevezése azért is reális, mert a Premier League-be feljutott Leicester City őt szerette volna edzőnek, Potter azonban nemet mondott, mert állítólag az angol válogatott kispadjára vár, és kíváncsi volt arra, hogyan alakul Southgate jövője az Eb után. 

Graham Potter az angol válogatottra vár
Fotó: AFP/Justin Tallis

A legeredményesebb jelölt a német Thomas Tuchel, aki korábban a Paris Saint-Germainnel bejutott a BL-döntőbe, a Chelsea edzőjeként pedig megnyerte a Bajnokok Ligáját 2022-ben. Az 50 éves német edző – aki mellett Lőw Zsolt évek óta segédedzőként dolgozik – az előző szezonban a Bayern München edzője volt, de a csapat gyenge szereplése miatt már februárban bejelentették, hogy a szezon végén kirúgják. 

Mindenesetre Tuchel mellett szól, hogy kupapárharcokban remek meccsterveket tud összerakni, és mivel dolgozott már a szigetországban, ismeri a közeget is a játékosokat. 

FC Rottach-Egern - FC Bayern Munich
Thomas Tuchel stábjában Lőw Zsolt az egyik legfontosabb ember
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Áprilisban a szigetországban már arról cikkeztek, hogy Tuchel lehet a botrányos szezont produkáló Manchester United edzője, és Lőw Zsoltot is viheti magával új állomáshelyére. Azonban bombameglepetés volt, amikor a Vörös Ördögök bejelentették, hogy szerződést hosszabbítottak Erik ten Haggal, akinek a vezetésével a Manchester United 1990 óta a legrosszabb szezonját produkálta a Premier League-ben. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről