Vágólapra másolva!
Vasárnap este 21 órakor Berlin ad otthont az Anglia-Spanyolország labdarúgó Eb-döntőnek. Már szombaton megszállták a várost azok az angol drukkerek is, akiknek nincs jegyük az összecsapásra. Berlin most attól retteg, hogy óriási botrány törhet ki a döntő előtt.

Berlin fél. Nem ok nélkül teszi. 

Nem volt olyan régen, hogy ne élne emlékezetünkben a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság döntője, amelyet a londoni Wembley-stadionban rendeztek meg. 

A meccs előtt több tízezer angol drukker tolongott a stadion körül, majd nem sokkal a kezdés előtt kitört minden idők egyik legnagyobb szurkolói botránya. A jegy nélkül maradt angol horda áttörte a kerítést s bejutott a stadiont övező sétányra. 

2021-ben eleve nagy feszültséget keltett, hogy a koronavírus-járvány miatt összesen 67 ezer ember engedtek be a döntőre. 

A jegy nélkül maradt és feldühödött huligánok rárontottak a biztonságiakra. Az Európa-bajnokságok történetében soha ilyen botrány nem előzött meg egyetlen döntőt sem.

Euro 2024: Netherlands - England
Jegy nélküli angol drukkerek tízezrei érkeznek a német fővárosba
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP   

Három év elteltével gyakorlatilag ugyanez a helyzet állhat elő vasárnap Berlinben. Egy nappal az angol-spanyol finálét megelőzően az Angliából érkező chartergépek és vonatok szinte öntik ki magukból a drukkereket. 

Hiába hangzott el felhívás arra, hogy jegy nélkül senki sem induljon útnak, ez pusztába kiáltott szó maradt. Az angolokat egyszerűen nem lehet visszatartani attól, hogy ott legyenek Berlinben.

Úgy vannak vele, hogy bár nincs jegyük, de valamit majd megpróbálnak.

Berlin már most tele van, mi lesz itt vasárnap?

A következő videón látszik, hogy az Angliából induló kompjáratokon is hosszú, tömött sorban állnak az autók. Ez a felvétek szombaton hajnali 2 órakor készült.

Rögzítsük a tényt: az UEFA a spanyol és az angol szövetségnek összesen 11.500-11.500 darab jegyet adott át. Ez nevetségesen kevés, hiszen ez a 23.000 drukker a berlini stadion befogadóképességének a negyedét teszi ki. Hogy hol van a többi zsuga? A szponzoroknál, a támogatóknál, a mindenható UEFA-nál, amely kénye-kedve szerint osztogatja ezeket a belépőket.

Nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, de a berlini stadion a szurkolók szempontjából is az egyik legveszélyesebb aréna. 

Már az Európa-bajnokság csoportmeccsei során kiderült, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve azok, akik nagy tömegben közelítik meg a pályát. Erre eklatáns példa volt az Ausztria-Lengyelország meccs, amelyet ugyancsak ebben a stadionban rendeztek meg. A lengyel-osztrák meccs lefújása után azonban katasztrófaközeli állapotok uralkodtak, és a szurkolók komoly életveszélybe kerültek – írta a Fakt. A stadionhoz, illetve az onnan kivezető úton ugyanis egy rendkívül szűk alagúton keresztül kellett végigmenetelniük a lengyel drukkereknek, akik a szűk helyen egymáshoz lapulva próbálták elhagyni az aréna környékét. 

Az internetre több videó is felkerült, amelyeken látszott a veszélyes menetelés. Többen kiemelték azt is, hogy ez biztosan nem felel meg az UEFA biztonsági előírásainak, illetve azt is, hogy hatalmas szerencse, hogy nem taposták halálra egymást a szurkolók. A lengyel lap cikke a történteket az emlékezetes Hillsborough-tragédiával hasonlította össze, az 1989. április 15-én lejátszott Liverpool-Nottingham FA-kupa elődöntő előtt ugyanis hasonló módon egy szűk helyre összetömörült embertömegnek is köszönhetően lett 96 halálos áldozata és 766 sérültje a futballtörténelem egyik legsúlyosabb katasztrófájának.

Már szombaton kitört az őrület

Szombaton kora délután Berlinben már egészen elképesztő volt a hangulat. 

Azt már most tudni lehet, hogy az UEFA által hivatalosan kiosztott 11.500 jegy mellett legalább még 20 ezer angol drukker juthat jegyhez.

Hogyan? Egyrészt az úgynevezett másodlagos piac segítségével (amikor azok a drukkerek, akiket nem érdekel a döntő, eladják a belépőiket), másrészt a feketepiac segítségével. Az UEFA most azon aggódik, hogy éppen e másodlagos piac segítségével olyan emberek is jegyhez jutnak, akik nemkívánatos személyek a stadionokban.

FOOTBALL - FRIENDLY GAME - GERMANY v ENGLAND
Komoly feladat vár a biztonsági erőkre Berlinben
Fotó: DPPI via AFP 

Mivel ezeknek a jegyeknek az árát nem lehet kordában tartani, így a feketepiacon az amúgy sem olcsó belépők árai az egekbe szöktek. A The Daily Mail úgy értesült, hogy a VIP-belépők ára 100 ezer angol fontra emelkedett. Mi tett erre az UEFA? Kiadta az alábbi közleményt: "Minden szurkolót emlékeztetünk arra, hogyha nem a hivatalos csatornákon vásárolta meg a jegyét, óriásit kockáztat. Ez esetben 

minden esély megvan arra, hogy elveszítsék a pénzüket, mert olyan jegyekhez jutnak, amelyekkel nem tudnak belépni a stadionba. Az ilyen esetekre számtalan példát láttunk már egy-egy korábbi eseményen.

Ideges angol drukkerek

A már Berlinben tartózkodó angol szurkolók szidalmazták a viszonteladó cégeket az egekbe emelkedett árak miatt és zsarolásról beszéltek. A manchesteri Danny Boyle így nyilatkozott: 

Felháborító, hogy az igazi, a valódi szurkolókat ezekkel az árakkal gyakorlatilag kizárják a meccsekről. A futball az emberek játéka, és nem azoké, akik mohón így jutnak extra bevételhez.

A 24 éves, Newcastle-ből érkezett Mackie Johnson azt mondta, hogy heti fizetése 250 font, miközben 2000 fontot kértek tőle egy jegyért. A hegesztőként dolgozó angol szurkoló ezt mondta: 

Nem vagyok erőszakos ember, de ezeket az üzéreket legszívesebben a bokájuknál fogva ráznám addig, amíg ki nem esik az összes pénz a zsebükből.

Az angol szurkolók egy része már Berlinben van
Fotó: AFP 

Az őrület azonban tovább folytatódik. A British Airways bejelentette, hogy vasárnap két új járatot állít forgalomba, amelyek a londoni Heathrow repülőtérről indulnak Berlinbe. Ezekre a mentesítő járatokra a helyek két óra alatt keltek el. 

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy ezeken a repülőkön a jegyek ötször annyiba kerülnek, mintha valaki egy normál hétköznapon repülne ezzel a társasággal Londonból Berlinbe. 

Az Easy Jet azt jelentette, hogy az összes brit városból induló és Berlinbe érkező vasárnapi járata teljesen megtelt. A Ryanair vasárnap 21 járatot indít Nagy-Britanniából Berlinbe. Itt is az összes jegy elkelt. A berlini szállodaárak is drasztikusan megemelkedtek. A Holiday Inn Berlin City Centre East P-Berg szállodában vasárnap este 345 fontba kerül egy szoba, hét nappal később ugyanez a szoba már csak 105 fontba kerül. A Courtyard Berlin City Center 606 fontot kér vasárnap éjszakáért a legolcsóbb szabad szobájában, de a következő vasárnapon már csak 137-et.

Poland - Austria
A berlini Olimpiai Stadion, az Eb-döntő helyszíne
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Közben Berlinben a rendőrség már szombaton fokozott készültségbe helyezte magát. A berlini rendőrségnek több ezer tisztje lesz szolgálatban. 

Riasztócsoportokat hoznak létre, amelyek a rohamrendőrséget támogatják.

A berlini rendőrség számos szövetségi államtól is kap támogatást, így például Türingiától, Schleswig-Holsteintől, Baden-Württembergtől és Észak-Rajna-Vesztfáliától is.

Ez tehát a helyzet egy nappal az Európa-bajnokság kezdete előtt a német fővárosban.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről