Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Egészen meghökkentő jeleneteket hozott a németországi labdarúgó Európa-bajnokság első 36 mérkőzése. A csoportmeccsek alatt kiderült, hogy a fociebé biztonsági intézkedései gyakorlatilag elégtelenek, ezeket csak az nem játssza ki, aki nem akarja.

Törökország-Portugália (0-3) mérkőzés a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. A helyszín Dortmund, 80 ezer néző előtt zajlik a küzdelem, majd sokszor megszakad a játék. 

A helyszínen lévő nézők a hasukat fogva röhögnek, mert kisgyerekek rohannak be meccs közben a pályára, hogy szelfit készítsenek Cristiano Ronaldóval.

Testes biztonsági emberek rohannak a gazellaléptű gyerek után, aki éppen a kezdőkörben készíti a Ronaldóval közös fotográfiát. A portugál sztárjátékos ekkor még vigyorog, a gyerek az oldalvonal felé szalad. A tévénézők semmit sem látnak, a rendező ekkor elveszi a képet, mert ez az UEFA utasítása. Az álságos megoldás indoka: nem mutassunk rossz példát azoknak, akik még nem rohantak be a pályára. A két őr végre elkapja a lurkót, tepernék is le, de az utolsó pillanatban rájönnek, hogy ez felesleges egy 140 cm-es, 30 kilós gyerekkel szemben. Beletörődve legyintenek egyet, majd közrefogják a gyereket.

Euro 2024: Turkey - Portugal
Cristiano Ronaldo, a tehetetlen biztonság őrök és a pályára befutó szurkoló
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Vége a mérkőzésnek. Egyre többen özönlenek be a pályára. A sárga mellényesek egy ideig tehetetlenül nézik, majd megpróbálnak rendet rakni. Egy jól megtermett sárga mellényes hatalmas lendülettel érkezik a kezdőkörbe, ahol a portugál játékosok a meccs után gyülekeznek. Az őr nyújtott lábbal érkezik és rúgja le Goncalo Ramost. A videón mindez tökéletesen látszik, Cristiano Ronaldo döbbenten néz, nevetni nincs kedve. Szerencsére nem történik sérülés, a játékosok továbbsétálnak.

Ha ez a két történet a portugál másodosztályú bajnokságban történik meg, csak legyintenénk egyet - amúgy meg sem írnánk.

De ezek az igaz történetek a szemünk előtt estek az egyik legfontosabb futball-világeseményen, az Európa-bajnokságon. 

Mintha a rendezőknek nem lenne fogalmuk arról, mit kell egy ilyen helyzetben tenni. Mintha teljesen lemerevednének egy-egy kellemetlen szituáció során. Mintha félnének ezek az emberek, hogy rosszat húznak, hogy egy-egy elbaltázott lépés után előveszik vagy kirúgják őket. 

Volt idő, amikor Németországot a fegyelem és a feltétlen engedelmesség mintaországának tartották. Nos, ezek az idők már elmúltak. Az Európa-bajnokságon látott események, a játékosok megdobálása, a török és a grúz nézők összeverekedésének kezelése azt mutatta meg, hogy a németek a rendezés e fontos (vagyis legfontosabb kérdésében) elégtelenre vizsgáztak.

Ezeket a problémákat - természetesen - sem a rendező német szövetség, sem az UEFA nem kommentálja. Követik a régi jó bevált módszert, hogy amiről nem beszélünk, az nem történik meg. Szerintük. Nekünk, magyaroknak is volt ebben tapasztalatunk, amikor 2021-ben, a müncheni német-magyar csoportmeccs alatt egy szivárványos zászlót lengető félőrült rohangált a himnuszt hallgató magyar játékosok előtt. 

Ezt persze mutatta a tévé, ekkor nem volt résen a szerkesztő és a rendező sem.

Hadd lássa a világ a szánalmasan ostoba provokációt. Mennyire álságos mindez, te jó ég. A Ronaldóhoz szelfiért rohanó gyerek nem, a szivárványos zászlót lengető igen.

A szivárványos zászlóval provokáló német szurkoló a 2021-es labdarúgó EB-n a magyar-német mérkőzésen Münchenben
Fotó: AFP 

Néhány héttel ezelőtt nem mindennapi jelenetsorok játszódtak le a Cincinnati Reds-Cleveland Guardians amerikai baseballmeccsen. 

Egy hazai szurkoló a kilencedik inningben a pályára futott, majd csinált egy hátraszaltót, amely után sokkolóval állította meg a rendőrség egyik embere. 

A közösségi médiában megosztott videóból a pályára futó szurkolót először a Guardians középpályásával, Tyler Freemannel kommunikált, majd a férfi ezután mindkét kezét felemelve elfutott a játékos elől. Néhány másodperccel később rövid szünetet tartott, mielőtt egy hátraszaltót csinált. Egy rendőr nem nézte jó szemmel a produkciót, és sokkoló fegyverrel lőtt a férfira. A szurkoló a szökése után néhány lépést követően a földre zuhant. A cincinnati rendőrség közölte, hogy nyomozást indított egy sokkoló használatával kapcsolatban.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy Európában hasonló intézkedések szükségesek, mert az amerikai rendőr megoldásánál biztosan lehetett volna emberségesebb, humánusabb megoldást találni. De az is biztos, hogy az UEFA-nak is tennie kell valamit. Eddig az egyetlen lépés az a háromsoros közlemény volt, amelyben azt magyarázták, hogy a stadionokban meg kell növelni a biztonsági személyzet számát. Hogy ez mennyire skerült, azt nem tudjuk, de a rendezőknek tényleg kellene valami megoldást találni a sorozatos botrányokra.

A rendezői létszám növelésére a cikkünk elején már említett török-portugál meccs alatti és utáni események késztették az UEFA-t-. Mert ami a Belgium-Szlovákia mérkőzés alatt történt, az is érthetetlen ezen a szinten. 

Ott egy videókamerát szorongató szurkoló rohant be és filmezte közelről a belgák sztárjátékosát, Kevin de Bruyne-t. 

A Csehország-Törökország meccsen szinte a semmiből robbant ki a nézőtéren egy verekedés. Érdemes megnézni a videót, mert a biztonsági őrök közül egy sem bukkant fel a balhé közelében. Sőt, az őrök lent a pálya szélén bámulják az incidenst. Valószínűleg nekik azt a feladatot kapták, hogy akadályozzák meg az illetéktelenek pályára lépését. Ezt tökéletesen megoldották, miközben a cseh és a török drukkerek egymást csépelték a lelátón.

Miközben ugyanezen a meccsen azért állt a játék, mert a mérkőzés közben egy szurkoló rohant be a pályára.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group F Czech Republic v Turkey
Biztonsági őrök üldöznek egy szurkolót a Csehország-Törökország meccsen
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

De nem tudják megoldani azt sem, hogy a vesztes csapat szurkolói ne dobálják meg sörrel vagy műanyag poharakkal a játékosokat. Illetve ehhez nem is kell egy meccset elveszteni. 

Az Anglia-Szlovénia találkozó után az angol drukkerek saját játékosaikat kezdték el dobálni,

miközben Gareth Southgate csapata éppen csoportelsőként zárta le az első három meccset az Eb-n. A rendezők meglepődtek és totálisan lefagytak, nem tudtak közbelépni. 

Ugyanez volt a helyzet a Szlovénia-Szerbia mérkőzésen is, amint az alábbi képen is látni lehet.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Slovenia v Serbia
Bedobott poharak és lelocsolt játékosok a Szlovénia-Szerbia Eb-meccsen
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A sörlocsolásban a skót, a szlovén és a szerb szurkolók jártak az élen. A rendezők semmt sem tudtak velük kezdeni, az UEFA is csak annyit, hogy a három ország szövetségét alaposan megbüntette. 

A német rendezők mindenesetre felsóhajtottak, mert ez a három csapat kiesett a csoportból, így a renitens szurkolók is elmentek haza Németországból.

Itt tartunk tehát most. A vasárnapi Anglia-Szlovákia (2-1) nyolcaddöntő szinte rendben ment le. Csak az angol drukkerek rugdostak néha be egy-egy labdát a pályára a meccs közben.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről