Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo megkerülhetetlen alakja nemcsak a portugál, hanem a nemzetközi labdarúgásnak is. Eredményei a válogatottal és a klubcsapataival önmagáért beszélnek, ugyanakkor a 39 éves sztár felett elment az idő, az Al Nassr és a szaúdi liga már messze nem a topfutball kategóriába tartoznak, a nemzeti tizenegyben kezdőként pedig inkább már teher, mintsem nélkülözhetetlen játékos. Ronaldo lelkesedése a sportága iránt példaként szolgálhat minden labdarúgónak, ugyanakkor az utóbbi időben mutatott hisztijei miatt jogosan merülhet fel két kérdés, mi történt az Európa-bajnok futballistával, mik ezek az érzelmi hullámvasutak és vajon még mindig nélkülözhetetlen tagja a portugál együttesnek? Mindkettőre megpróbálunk válaszolni.

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság eddig nem az elképesztően izgalmas mérkőzések miatt marad emlékezetes, hanem az olyan jelenetek miatt, mint Cristiano Ronaldo zokogása a Szlovénia ellen kihagyott büntetőjét követően. Az eset olyannyira túlnőtt az amúgy Portugália győzelmével végződött nyolcaddöntőn, hogy a nemzetközi média, valamint más sportolók, mint például a feltehetően súlyos drogproblémákkal küzdő Conor McGregor is megszólalt a sírás kapcsán. A kommentek vegyesek ez ügyben, valaki Ronaldo elkötelezettségét és a játék iránti lelkesedését látta a pályán, míg egyesek szerint a lassan 40 éves focista inkább önző és egocentrikus. 

Ronaldo
Ronaldo összeomlott a kihagyott büntető után
Fotó: AFP

Ronaldo családi háttere

A portugál sztár életéről már dokumentumfilm is készült, amelyből a pályán aratott sikerei mellett azt is megtudhattuk, mennyire fontos a család az életében, és hogy édesapja halála után teljesen összeomlott az akkor már a Manchester Unitedet erősítő sztár. Egy olyan férfi képe rajzolódott ki, aki a pályán bármire képes, hisz a kemény munkában, és mindent megtesz a szeretteiért. Az évek múlásával édesapa lett, gyerekei születtek, így az anyagi mellett egy rendkívül stabil családi hátteret is maga mögött tudhatott.

Szavazzon, és kövesse nyomon a szavazás állását!

Ott van-e a helye Cristiano Ronaldónak a portugál kezdőcsapatban?

Ronaldóék 2022-ben ikreket vártak a párjával, azonban az április szülés során a kisfiúk meghalt és csak a kislányuk maradt életben. Nem telt el azonban egy hét a fia halála és aközött, hogy a Manchester Unitedbe visszatérő focista ismét pályára lépjen a bajnokságban. Az Arsenal elleni derbin be is talált Ronaldo, aki 100. Premier League gólját követően bal karját az ég felé emelve, visszafogottan ünnepelt. 

Sokakban felmerült a kérdés, vajon jó ötlet volt-e a vörös ördögök hetes számú játékosától ilyen hamar visszatérni a pályára. Egy ideig úgy tűnt Ronaldo jó döntést hozott, ugyanakkor 2022 őszén robbant a bomba egy exkluzív interjúval, amelyben a United ikonja meglepő őszinteséggel beszélt a csapat körüli problémákról, az amerikai tulajdonosok nemtörődömségéről. 

Sokkoló volt az interjú, egyrészt annak tartalma miatt, végül is nem sok ember beszélt arról a Manchester United kapcsán, hogy sok szempontból amatőr körülmények között működik a világhírű klub. Másrészt Ronaldo profi pályafutása alatt még egyszer sem hozta magát olyan helyzetbe, hogy lényegében a munkáltatójára és rá tartozó, bizalmas információkat mindenféle engedély nélkül megosszon a nyilvánossággal. 

Több szakértő már ekkor azon a véleményen volt, a portugál sztár sokkal többet elárult az interjúban saját magáról, arról, hogy formahanyatlását csak és kizárólag más hibájának tudja be. Abban azonban majdnem mindenki egyetértett, az ötszörös aranylabdás ikon viselkedése megváltozott, indulatait és érzelmeit egyre kevésbé kontrollálja.

Ronaldo, Manchester
Cristiano Ronaldo második manchesteri regnálásra felemásra sikerült. 
Fotó: by Oli SCARFF / AFP

A történtek után senkit nem ért váratlanul, hogy a téli átigazolási szezonban Ronaldo elhagyta Manchestert. Ezzel kapcsolatban még korábban, 2015-ben azt mondta, esze ágában sincs karrierje végén az Egyesült Államokban vagy az arab világban focizni, mert számára csak és kizárólag a topligák az elfogadhatóak, aztán 2023-ban mégis aláírt a szaúd-arábiai Al Nassr csapatához. Itt a gólok mellett a balhék is futószalagon érkeztek, Ronaldo látványos hisztikkel vetette észre magát és azt sem kezelte túl jól, ha az ellenfél szurkolói éppen "Messi! Messi!" kiáltásokkal próbálták, jegyezzük meg, sikeresen provokálni őt. 

A fentiek tükrében sajnos egyáltalán nem meglepő, hogy a 39 éves támadó az idei Eb-n is egy-egy klasszis megmozdulása mellett leginkább a dühkitöréseivel veteti észre magát, nem mellesleg ezzel egyáltalán nem segítve saját csapatát.

A válogatott vezéréből a csapat terhe lett

Ugorjunk vissza az időben nyolc évet, egészen a 2016-os kontinenstorna döntőjéig. Franciaország legjobbjai hazai pályán, 75 ezer fanatikus előtt léptek pályára Portugália ellen. Utóbbi csapatkapitánya, az Eb-n három gólig jutó Cristiano Ronaldo igazi vezérként még akkor is hajtotta, űzte az övéit, miután a mérkőzés 25. percében térdsérülés miatt a cserepadra kényszerült. Élmény volt látni a lecserélt játékost, aki lényegében második szövetségi kapitányként a győzelembe hajszolta a luzitánokat, és nyerte meg eddigi első és egyetlen Európa-bajnoki címét az akkor 31 éves sztár.

Mostanra azonban némiképp változott a helyzet, Ronaldo jelenléte a válogatottban egyre több kérdőjelet rajzol, a szakértők döntő része szerint ideje lenne a kispadra tenni a kezdőből eddig kirobbanthatatlannak tűnő focistát. 

Véleményük szerint a 39 éves futballista túlnőtt a csapaton, a többiek sokszor akkor is őt keresik a labdákkal, amikor másoknak jobb lehetősége lenne a támadások építésére, vagy esetleg a gólszerzésre. Ha nincs is konkrétan kimondva az öltözőben, hogy mindenáron Ronaldónak kell passzolni, valahogy mégis az az ember benyomása, hogy a portugál játékosok fejében ez a gondolat sokszor felülírja a kedvezőbb végkimenettel kecsegtető megoldásokat. Ezzel kapcsolatban már a számok is azt mutatják, hogy CR többször választott rossz megoldást, mint jót a támadásépítések során.

A labdajáratáson kívül a másik sarkallatos pont a 250 válogatottságot megcélzó sztár kapcsán (jelenleg 211-nél tart), hogy miért neki kell minden egyes szabadrúgást elvégezni. Hogy mást ne mondjunk ezzel kapcsolatban, Ronaldo a nagy nemzetközi tornákon 60-szor állhatott a játékszer mögé és mindössze egy, azaz egyetlen egy gólt sikerült lőnie. Azért ebben a portugál nemzeti tizenegyben rajta kívül is akadna olyan, aki próbára tehetné magát, hogy csak egy példát említsünk, Bruno Fernandes kiváló lövő.

Ronaldo kapcsán egyelőre töretlen a bizalom, bár azért a válogatotton belül is már érzékelhetőek apróbb repedések a falon, hiszen eleddig nem volt arra példa, hogy az egyik csapattárs nyilvánosan olyat mondjon, vagy írjon a közösségi médiában, hogy

 azért már nem ott tartunk, hogy az egész együttes csak és kizárólag CR-től függjön. 

Márpedig Joao Cancelo, a Barcelona játékosa és a nemzeti csapat védője még tavasszal ezzel sokkolta a közvéleményt. Legalábbis akkor azt hittük, aztán az Eb alatt Portugália egyik legismertebb sportlapja, az A Bola még messzebbre ment, mikor azt írta: 

Mikor jön el az idő arra, hogy az legyen a nemzeti csapatban a normális, hogy nincs ott Ronaldo, nem pedig az, hogy ott van?"

Mondjuk nem volt olyan régen a 2022-es katari focivébé, amikor az akkori szövetségi kapitány, Fernando Santos kirakta őt a csapatból. Emlékezetes jelenet: két olyan meccs is volt azon a vb-n, amikor a meccs előtt a fotósok nem a pályán lévő kezdőcsapatokat, hanem a kispadra száműzött Ronaldót fotózták. 

Cristiano Ronaldo a fotósok kereszttüzében a portugál kispadon a 2022-es világbajnokságon
Fotó: ANP via AFP

Ezzel együtt a portugál csapat - Cristiano Ronaldóval a soraiban - ott van az Eb legjobb nyolc csapata között. Pénteken, július 5-én a portugálonak a vb-ezüstérmes franciák következnek az Európa-bajnokságon. Ez már igazi fokmérő lesz mind a portugál csapat, mind pedig Ronaldo számára.

Mindent egy helyen az Eb-ről