Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság hétfői nyolcaddöntőjében a francia válogatott 1-0-ra nyert Belgium ellen. Didier Deschamps csapata rengeteg lövéssel próbálkozott, de minden helyzetet kihagyott, majd a 85. percben egy szerencsés góllal kiharcolta a győzelmet és a továbbjutást.

A francia válogatott mindössze két gólt rúgott a három csoportmeccsén, és Ausztria mögött csak a második helyen lépett tovább a nyolcaddöntőbe. Didier Deschamps együttese a csoportkörben nem azt a teljesítményt nyújtotta, amit egy végső győzelemre esélyes együttestől el lehetne várni, de ez az állítás Belgiumra is teljesen igaz volt. Domenico Tedesco csapata a franciákkal ellentétben nem veretlenül várta a rangadót, mert a belgák már az első meccsükön kikaptak a szlovákoktól, végül 4 ponttal jutottak tovább Románia mögött. 

A franciák erős támadósorral álltak fel, Kylian Mbappé mellett Marcus Thuram és Antoine Griezmann is ott volt a pályán, Ousmane Dembele viszont meglepetésre csak a cserepadon kezdett. Ami a belgákat illeti, Kevin De Bruyne előtt Romelu Lukaku, Jeremy Doku és Lois Openda rohamozta a kaput, tehát Tedesco sem védekező felfogásban küldte pályára a csapatát.

Első félidő

A 10. percben Griezmann került lövőhelyzetbe egy szép összjáték után, de a 16-os előteréből leadott lövése gyengére sikeredett, éppenhogy eljutott a kapuig. Egyre nagyobb nyomást gyakoroltak ellenfelükre a franciák, a 14. percben Mbappé lövését blokkolta Onana, ám szöglet helyett tévesen belga kirúgás következett, majd Tchouameni kapott sárgát reklamálásért. 

A 24. percben kis híján Belgium szerzett vezetést, De Bruyne ravasz szabadrúgása alaposan meglepte Maignan-t, akinek lábbal kellett nagyot védenie. 

Nem sokkal később ismét a francia kapu előtt alakult ki helyzet, Openda lefordulása után Carrasco lövését Theo Hernandez blokkolta bravúrosan.

De Bruyne szabadrúgása meglepte Maignan-t
Fotó: AFP (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

A 34. percben Thuram révén szerezhetett volna vezetést Deschamps együttese, ám az Inter támadója kevéssel a bal felső sarok mellé fejelt. A félidő hajrája ismét a franciáké volt, a szünet előtt Tchouameni lőhetett szemben a kapuval, de óriási lökete elzúgott a léc fölött, így maradt a 0-0.

Második félidő

Ott folytatták a franciák, ahol abbahagyták, Tchouameni megpattanó lövését nagy bravúrral kellett védenie Casteelsnek a 49. percben. Az 54. percben Mbappé cselezte beljebb magát, a 16-os előteréből leadott lövése azonban elszállt a kapu fölött. A 61. percben egy labdaszerzés után De Bruyne csodás passzal ugratta ki Carrascót, de Hernandez még időben odaért és blokkolta a lövést.

Euro 2024: France - Belgium
Kylian Mbappé volt a franciák legaktívabb játékosa
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A 65. percben már a 16. lövési kísérlettel próbálkoztak a franciák, de csak kétszer találtak kaput, ezúttal Griezmann célzott pontatlanul. Nem sokkal később egy mutatós francia akció után újfent Tchouameni lőhetett, ám a Real Madrid sztárja ismét a lelátóra bombázta a labdát a kapuval szemben. A túloldalon Lukaku előtt adódott a legnagyobb belga helyzet, Maignan azonban a helyén volt és leért a lövésre. A 74. percben Saliba tűnt fel a belgák 16-osán belül, egy csellel becsapta Dokut, de a sormintát követve az ő kísérlete sem talált kaput, ahogyan utána Mbappé lövése sem. A 83. percben De Bruyne eldönthette volna a meccset, egy gyors támadás után már csak Maignan eszén kellett volna túljárnia, de a franciák kapusa bravúrral hárított, a kipattanót pedig kivágták a védők. 

A 85. percben aztán Kolo Muani fordult kapura, a lövése megpattant Vertonghenen, így Casteels már nem védhetett.

Kolo Muani megpattanós lövése utat talált a belgák kapujába
Fotó: AFP (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Tedesco több cserével próbált kétségbeesetten frissíteni a csapatán, de Belgium már nem tudott egyenlíteni, így Franciaország Vertonghen öngóljával 1-0-ra nyert és bejutott a legjobb nyolc közé.

Eredmény, Eb-nyolcaddöntő:
Franciaország-Belgium 1-0 (0-0)
Düsseldorf, 47 ezer néző, v.: G. Nyberg (svéd)
gólszerző: Vertonghen - öngól (85.)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről