Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Vágólapra másolva!
Finnországban már disznókarneválnak nevezik a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságot. A szokatlan és erős jelző annak szól, hogy lelátón fékevesztett hordaként isszák az emberek az alkoholt, majd a poharakat a pályára dobálják. A rendezőség tehetetlen, az UEFA büntet, miközben lelkesen számolja a befolyó pénzösszeget.

Egy futballmérkőzés megtekintéséhez ma már elengedhetetlen a lelátón a folyamatos ivászat. Az UEFA kiengedte a szellemet a palackból azzal, hogy engedélyezte a meccsek alatti féktelen és töménytelen mennyiségű alkoholfogyasztást. Mi ennek az eredménye? 

Az, hogy a pálya egyes részei úgy néznek ki, mint egy nagy éjszakai buli utáni másnapos reggelen a kocsma vagy a fesztivál.

A szögletzászlók környéke tele van üres re-poharakkal (amelyek elvileg visszaválthatóak, azaz pénz járna értük), egy-egy gólöröm arról szól, hogy az előttünk szurkoló nyakába fél liter sört loccsantunk. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group C Slovenia v Serbia
Csak egy szokásos kép a fociebéről: a Szlovénia-Szerbia-meccsről
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Egy finn újságíró szerint ez a labdarúgó-Európa-bajnokság legundorítóbb jelensége, amely ellen - úgy látszik - nincs mit tenni. Ki a felelős? - teszi fel a kérdést a cikkíró és rögtön meg is nevezi: az UEFA. Az Európai Labdarúgó Szövetség engedélyezte, hogy a stadionok lelátói olyanok legyenek, mint a kocsmák teraszai. Ki lehetne persze tiltani a sört a stadionból, csak akkor jönne a nagy baj. Nem csengetne tovább a kassza, a sörös szponzor benyújtaná a számlát, ki fizetné tovább a révészt? 

Így aztán az UEFA a lehető legegyszerűbb megoldáshoz nyúl: félrenéz este, majd másnap reggel irtózatos összegű büntetéseket ró ki az egyes nemzeti szövetségekre.

Így alakul ki a win-win-win szituáció, azaz (majdnem) mindenki jól jár.

firo : 29.06.2024, Football, Soccer: UEFA EURO 2024, EM, European Championship 2024, Round of 16, 1/8 Final, M37, Match 37, GER, Germany - DEN, Denmark
Dánia-Németország-meccs. És a poharak
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ráadásul ez már nem csak viselkedésbeli kérdés. Számos szögletet elvégző játékost dobáltak már meg ezekkel a poharakkal. Így volt ez kedden este az Ausztria-Törökország-meccsen is. A portugál bíró nem tett mást, mint félrenézett, hiába reklamáltak az osztrákok. 

Egykoron paradicsommal és banánnal dobálták meg a játékosokat, de a fejlődés határtalan: jöhetnek a re-poharak. Senki sem mondhatja, hogy nem figyelnek a környezetre.

Az Eb folytatódik. A sör folyik. A poharak repülnek. Éljen a disznókarnevál.

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről