A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank Liga 2024/2025-ös szezonjában már a negyedik fordulóban összecsapott egymással a derbin a Ferencvárosi TC és az Újpest FC, ezúttal a Groupama Arénában. Az izgalmas mérkőzést végül egy 92. percben szerzett találattal a Fradi nyerte.

Nem lehetett panasz a meccs hangulatára, már a kezdő sípszó előtt a stadion zöld, illetve a másik, vendég oldalon, lila füstbe borult. Sok üres széket nem lehetett látni az augusztusi hosszú hétvége első, szombati napján, mint kiderült, majdnem 18 000 néző váltott jegyet a találkozóra. Mielőtt a két csapat egymásnak esett volna, egy perces gyászszünettel kezdődött a mérkőzés, mert Komora Imre olimpiai bajnok, korábbi szövetségi kapitány, remek játékos és edző életének 85. évében elhunyt.

A két kezdő kapcsán a legnagyobb meglepetés a hazai oldalon volt, az Európa-bajnokságon horrorsérülést szenvedett Varga Barnabás majd kéthónapos kihagyás után (55 nap) ismét a pályára léphetett a neki készített speciális maszkjában. 

Ferencváros: Dibusz - Makreckis, Raul Gustavo, Cissé, Ramírez - Rommens, Abu Fani, Zachariassen - Gruber, Varga B. Ben Romdhane.

Újpest: Piscitelli - Tamás K., Bese, Nunes, Duarte, Gergényi - Tajti, Ljujic, Brodic, Geiger - Mucsányi.

Alig két perc elteltével előbb az újpesti kapus mutatott be hatalmas bravúrt Gruber közeli fejese után, majd a kipattanót az érkező Ben Romdhane a felső lécre bombázta. 

Nem vett vissza a tempóból a Fradi, az első percekben a saját térfelére szorította be a lila-fehéreket. Ezután az Újpest némi levegőhöz jutott, majd a 9. percben Rommens jó 25 méterről megkínálta egy életerős lövéssel Piscitellit, aki vetődve szögletre hárított.

Tíz percet követően az FTC majd 75%-ban birtokolta a labdát, jól mutatta ekkor ez az adat, hogy felborult a pálya a hazaiak javára. A továbbiakban sem találták az újpestiek az ellenszert, a 21. percben Makreckis lőhetett a tizenhatoson belülről, de Piscitelli magabiztosan fogta a labdát. A 24. percben aztán a játékvezető ivó szünetet rendelt el, ekkor mindkét edzőnek lehetősége volt beszélni az övéivel. 

Nem mellesleg mindkét szakembernek ez volt az első Derbije a kispadon.

A találkozó 32. percéig kellett várni az első újpesti szögletre, azonban ez nem sok veszélyt okozott, mindenesetre az ivó szünet után a lila-fehérek aktívabbak voltak a pályán. Aztán a 35. percben Varga kiválóan indította Grubert, de Piscitelli remek ütemben lépett ki és kézzel levarázsolta a labdát a Fradi játékosának lábáról.

Az első 45 perc ferencvárosi fölényt hozott, mindössze egy újpesti kaput eltaláló kísérlettel, így 0-0-s eredménnyel mentek el a felek a szünetre.

derbi
Piscitelli remek megmozdulásai nagyon kellettek az újpestieknek a derbin. Fotó: Polyák Attila - Origo / Polyák Attila - Origo

A második félidő rögtön egy kisebb kényszerszünettel indult, mert a hazai szurkolók füstorkánja miatt nem lehetett rendesen látni a pályán, így a játékvezető a 49. percben kikérte a labdát, miközben a focisták állva várták a folytatást.

Erre azért is volt szükség, mert a VAR-rendszer sem tudott ilyen körülmények között rendesen működni. Az 52. perc végére aztán helyreállt a rend, tovább folytatódhatott a találkozó.

A 70. percig többször is jelzett a fent említett VAR-rendszer, mindegyik alkalommal egy lehetséges Ferencváros által elvégezhető tizenegyessel kapcsolatban. A 69. percben konkrétan Nunes keze egyértelműen hozzáért a játékszerhez, de a rövid videózás után végül az a döntés született, hogy nem érdemel büntetőt a helyzet, pedig Bogár Gergőt kihívták az oldalvonal mellé, hogy nézze meg közelebbről az esetet.

Ezután a Fradi egyértelműen ritmust váltott, rögtön jött egy újabb zöld-fehér felső léc is, mellette az újpestiek nem nagyon tudtak kijönni a saját térfelükről. Pascal Jansen vezetőedző cserékkel próbálta frissíteni az FTC-t, a 78. percig mind az öt változtatási lehetőségét fel is használta a holland-angol szakember.

A füst és a VAR-vizsgálat miatti szüneteket figyelembe véve a 90 percet követően a negyedik játékvezető 10 percet mutatott fel a tábláján, ezzel rendesen túlóráztatva a feleket, de esélyt adva a gólszerzésre. 

A csereként beállt Kehinde pedig köszönte szépen, a bal oldalon mindenki mellett elfutva közvetlen közelről bombázott az újpesti kapuba a 92. percben, 1-0-ra módosítva az eredményt, megszerezve saját maga és a mérkőzés első gólját.

A lefújásig már nem változott az állás, így ismét a Ferencváros győzött az Újpest ellen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!