A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ferencváros-Újpest derbit rendeznek rögtön a negyedik fordulóban az NB I-ben. Különleges derbi lesz ez, mert a tulajdonosváltáson átesett Újpest kerete igencsak átalakult, de a Fradi is új vezetőedzővel és a BL-kiesés után fogadja az ősi riválist.

A Bajnokok Ligája selejtezőjében kedden búcsúzott, az NB I-ben címvédő Ferencváros, miután az idegenbeli 2-0-s vereség után 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán a dán Midtjyllanddal szemben. Keseregni persze nincs sok idő, hiszen jön az Újpest elleni derbi, majd a bosnyák Borac Banja Luka ellen ki lehet vívni a főtáblás szereplést az Európa-ligában, de ha az sem sikerülne, akkor marad a biztos Konferencia-liga főtábla.

derbi
Óriási hangulat várható a szezon első derbijén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szurkolók egy része biztosan csalódott, hiszen a Bajnokok Ligája csak álom marad, de amiatt is csalódottak lehetnek, hogy a Banja Luka végül hosszabbításban felülmúlta a feröeri Klaksvíkot, így revansot sem vehetnek a zöld-fehérek a tavalyi kínos BL-kudarcért,

 ami anno Sztanyiszlav Csercseszov állásába is került. Az orosz mester és a feröeri bajnok is a múlt, Pascal Jansen viszont a jelen. A Fradi edzője a BL-selejtezős kiesés után elmondta, „az első félidőben mindkét meccsen jobbak voltunk az ellenfélnél, a srácok megmutatták, mennyire jól tudnak dominálni egy nemzetközi mérkőzésen. A Bajnokok Ligája viszont brutális tud lenni, muszáj gólokat szerezni a továbbjutáshoz. A két meccsen elég lehetőséget teremtettünk a playoffba kerüléshez, és megmutattuk, mire vagyunk képesek”.

A holland mester valóban elégedett lehetett a mutatott játékkal, de csak helyenként – a célja pedig az lehet, hogy minél hosszabb ideig tudjon csúcsformában focizni az FTC egy-egy nemzetközi vagy hazai meccsen is. Fontos tényező lehet Varga Barnabás a zöld-fehérek életében, ugyanis mindenki arra vár, hogy végre visszatérjen az Európa-bajnokságon elszenvedett súlyos arcsérüléséből, de egyelőre nem tudni, mikor lesz bevethető.

„Önök jobban ismerik Varga Barnabást, mint én, de tisztában vagyok a képességeivel. Én még csak az edzéseken láttam Vargát, de már ott is bizonyította, hogy képes gólokat szerezni. Egy kiváló csatár, egy nagyszerű személyiség” – mondta Jansen, utalva arra, hogy közel a válogatott csatár visszatérése.

Ez lesz Pascal Jansen első Fradi-Újpest meccse
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fradi holland mestere az Origónak adott interjújában elmondta, 18 évesen, egy sérülés után döntött úgy, edző lesz belőle. „Kemény időszak volt az életemben, de egyszerűen csak váltottam, élveztem a futballt, szerettem játszani, de ilyen a természetem, mert mindig is realista voltam, tudtam, ennek vége, mást kell, csináljak. Ezért arra fókuszáltam, amire hatással lehettem, ez pedig a tanulás volt. Ezen nem is kellett gondolkozzak, jött magától, egyébként ez a tulajdonságom megmaradt később is, átlátom és jól tudom elemezni a dolgokat, majd arra fókuszálok, amelyek az én részemet képezik a kitűzött cél elérése érdekében és megteszek mindent, amit tudok” – mondta Jansen, aki többek között Louis van Gaaltól és Arrigo Sacchitól tanulta a legtöbbet, de nagy hatással volt rá Phil Jackson, Lewis Hamilton és Kobe Bryant is.

 

Derbi előtt: új igazolások mindkét csapatban

A Fradiba nyáron érkezett Kady Borges, Philippe Rommens, Raul Gustavo és Isaac Pappoe is, de közvetlenül a derbi előtt jelentették be Stefan Gartenmann érkezését, aki éppen a Midtjylland csapatától érkezett a Fradihoz, ő védelemben kaphat majd később szerepet. Távozott a csapattól Marquinhos, Wingo, Lisztes Krisztián és Samy Mmaee is.

Közvetlenül a hétvégi derbi előtt igazolt az Újpest is, Bartosz Grzelak csapatába is védő érkezett a portugál André Duarte személyében. A 26 éves játékos az NK Osijektől érkezett, de megfordult korábban a Sporting utánpótlásában is. Az eszékieknél az előző szezonban 30 bajnokira nevezték, ezekből 29-szer kezdőként kapott szerepet és 28-szor végigjátszotta a mérkőzéseket. Az Újpest kerete nagyon átalakult a nyáron, Csoboth Kevin mellett 10 légiós is távozott, de érkeztek minőségi játékosok, mint Fran Brodic, Joao Nunes, Bese Barnabás, Riccardo Piscitelli vagy Gergényi Bence, de a játékosmozgásnak a hírek szerint még nincs vége.

Erről beszélt az Origónak az Újpesthez tanácsadóként visszatért klublegenda, Kovács Zoltán is.

„Már a szezon elejétől kezdve is komoly előrelépés történt, szervezettebb a csapat, ami a védekezésben egyelőre látszik, talán ez az egyszerűbb is, támadásban még kell sokat fejlődni. Ezt nem csak azért mondom, mert az első három meccsünkből kétszer kikaptunk, de remélhetőleg érkezik még előre játékos, dolgozunk rajta” – mondta Kovács Zoltán, aki újra kiélezett derbire számít.

Kovács Zoltán újra az Újpest sikerérét dolgozik
Fotó: molfehérvarfc.hu/Peka Roland

„A Fradi ellen remélem hosszú idő után jó eredményt érünk el. Újra kiélezettebb derbire számíthatunk, bízunk a jó eredményben. Nagyon felfokozottak a várakozások, ami érhető, hiszen 26 éve nem nyertünk bajokságot. Miénk az ország legfantasztikusabb szurkolótábora, akkor is mindig megtöltötték a vendégszektorokat, amikor hátul álltunk, most is elkelt az összes jegy, plusz szektorokat is meg tudtunk volna tölteni” – mondta Kovács, aki szerint az új tulajdonosnak köszönhetően érthető és érezhető a lelkesedés, és bízik benne, hogy a játékosoknak is javulni fog a teljesítménye, szerinte a Vidi elleni győzelem már biztató volt.

„Mi úgy nőttünk fel, hogy az Újpest mindig jó csapat volt, jó játékosaink voltak, de az utolsó 15-20 évben ez nem volt annyira igaz. A tulajdonosok, klubvezetők adták egymásnak a kilincset, de senki sem tett azért, hogy ez a csapat valóban bajnokesélyes legyen. Most van meg a lehetőség, hogy komoly klub, komoly csapat épüljön. A szurkolótábor örökös bajnok, érdemelnek egy olyan klubot, amelyik a 21. századi követelményeknek megfelel és rövid időn belül a bajnoki címért küzdhet.

A Fradival kapcsolatban Kovács elmondta, amit el lehet, azt el kell lesni a sikerekkel kapcsolatban, de ott sem „minden fenékig tejfel” és a hibákat el kell kerülniük, „szolgai módon nincs értelme másolni. Kalapot emelek az eredményességük előtt, ezt mondatja a sportszerűség. Mi más úton, de jó irányba indulunk."

A szombati meccsel kapcsolatban a tanácsadó elmondta, várja, hogy a két tábor egymásnak feszüljön. „Ma már persze kulturáltabban, mint a mi időnkben, de a játékosokat ez feldobja, erről szól a derbi, erről is szól a futball, ami a nézőkért van, a feszültséget pedig a pályán és azon kívül is kezelni kell”.

„Nem szoktam tippelni az iksznek örülnék. Ott leszek majd, az utolsó percig szorítok majd, de előre aláírnám a döntetlent” – zárta mondandóját.

 

Továbbra sem az Újpest az esélyes

Az NB I-ben az FTC jól kezdett, a Kecskemétet és a Diósgyőrt is legyőzte, míg az Újpest gyenge rajt után a múlt hétvégén megszerezte első pontjait az aktuális kiírásban. Az előző hat bajnokság aranyérmesével ellentétben az Újpest kevésbé kezdte jól az új idényt, hiszen a Puskás Akadémiától és a Pakstól is 2-1-es vereséget szenvedett, de a Fehérvár ellen már 4-1-re nyertek a lilák.

Újpest, Fehérvár
Az Újpest eddig egy meccset nyert a szezonban
Fotó: Fehérvár FC

A közelmúlt sem az Újpestnek kedvez, hiszen legutóbb 2015 decemberében sikerült nyerniük a Fradi ellen – ez az időszak 16 egymás elleni találkozót ölel fel, ami az eddigi leghosszabb sikersorozata az újpestiekkel szembeni párharc történetében. Az örökmérleg is a zöld-fehérek felé billen: az eddig lejátszott 241 meccsből 61 újpesti győzelem mellett 118 alkalommal nyert az FTC.

A szombati esti fővárosi derbit megelőzően, késő délután Debrecenben is rangadót rendeznek, melynek esélyese a szezon eleji formák alapján a hazaiak lesznek diósgyőri vendégeikkel szemben. A DVSC két eddigi meccsén négy pontot szerzett, míg a DVTK három találkozón csupán egyetlen pontot gyűjtött, igaz, utóbbinak kifejezetten nehéz volt a sorsolása, mivel előbb a legutóbbi szezonban második Pakssal (2-2), majd a negyedik Fehérvárral (1-3), legutóbb pedig a Ferencvárossal kellett összecsapnia (0-2).

A negyedik forduló vasárnap a tabellán százszázalékos mérleggel első és második MTK és Puskás Akadémia felcsúti meccsével zárul. Az eddig egyaránt remekül szereplő csapatok összecsapása teljesen nyíltnak tűnik, ugyanakkor kérdés lesz, hogy a csütörtökön (ma) este még a Konferencia-liga selejtezőjének harmadik fordulós visszavágóján szereplő Puskás Akadémia játékosai mennyire lesznek fáradtak három nappal később. Hornyák Zsolt csapata óriási küzdelemben jutott tovább az Ararat ellen, a selejtező utolsó körének első meccsére már jövő csütörtökön sor kerül, az ellenfél pedig az olasz Fiorentina lesz.

OTP Bank Liga, 4. forduló:

péntek:

  • Kecskeméti TE-ETO FC Győr 20.00

szombat:

  • Debreceni VSC-Diósgyőri VTK 17.00
  • Ferencvárosi TC-Újpest FC 19.30

vasárnap:

  • Fehérvár FC-Zalaegerszegi TE FC 15.30
  • Paksi FC-Nyíregyháza Spartacus FC 17.45
  • Puskás Akadémia FC-MTK Budapest 20.00

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!