Vágólapra másolva!
A Ferencváros sorozatban immár hatodszor léphet ki az európai foci színpadjára, ráadásul idén a második legerősebb sorozatban, az Európa-ligában mérettetheti meg magát. Pascal Jansen játékosai sűrű egy hónapot tudhatnak maguk mögött három nemzetközi párharccal, de a java csak most jön a megújult El rendszerrel, ahol az eddigi hat mérkőzés helyett immár nyolc vár majd a Fradira, nyolc különböző ellenféllel. Lássuk, hogyan jutott el idáig az FTC és mi várhat a magyar bajnokra az ősszel.

Köszönhetően a Ferencváros folyamatos európai szereplésének és a koefficiens pontok gyűjtésének a 35-szörös magyar bajnok idén a Bajnokok Ligája selejtezősorozat második körében lépett először pályára. A zöld-fehérekre a walesi The New Saints várt július végére kanyarodva. Pascal Jansen első nemzetközi mérkőzése volt ez a csapattal, alig egy hónappal a vezetőedzői kinevezését követően. Nyugodtan mondhatjuk, hogy minden tréner ilyen bemutatkozásra vágyik, a Fradi lehengerlő játékkal 5-0-ra kiütötte a vendégeket a Groupama Arénában, többek között Traoré mesterhármasával intézték el a továbbjutás kérdését mindjárt az első találkozón. Persze ettől még a visszavágót le kellett játszani, de ez már csak pusztán formalitás volt, igaz, idegenben is sikerült nyerni, 2-1-re, így kettős győzelemmel ment tovább az FTC a harmadik körbe.

Fradi
A Fradi pénteken kap ellenfeleket az Európa-ligában. Fotó: Micheller Szilvia / fradi.hu 

A rájátszás előtti kanyarban egy régi ismerős, a dán bajnok FC Midtjylland várt a csapatra. Idegenben kezdődött a küzdelem, ahol sajnos a hazaiak kétgólos előnyre tettek szert, és hiába tett meg mindent a Ferencváros a Groupama Arénában a fordításért, 3-1-s összesítéssel az Európa-liga rájátszásába került. A második számú kupasorozatban aztán a bosnyák Banja Luka várt Dibusz Dénesékre, amely keményen állta a sarat az első meccsen Budapesten. A vendégek játékán látszott, hogy ők nem győzni jöttek a Fradi otthonába, hanem egy elfogadható eredményért, amelyet a kapusuknak köszönhetően el is értek, mert négy nagy védést is bemutatott a Groupama Arénában, így 0-0-val mehettek el a felek Bosznia-Hercegovinába.

A Banja Luka elleni idegenbeli mérkőzés rendes játékideje sem hozott gólt, így 2x15 perc ráadás következett, ahol előbb a hazaiak, majd Varga Barnabás révén a Fradi is betalált. Mivel itt sem született döntés a továbbjutásról, az idegőrlő tizenegyespárbajra maradt a legfontosabb kérdés. A győztes az Európa-ligába, a vesztes az Európai Konferencialigába mehet. A csatát az FTC nyerte, így a magyar bajnokra pénteken az El-sorsolás vár. Mielőtt rátérnénk az új Európa-liga rendszerre, lássuk, hogyan értékelt az éjszakába nyúló sajtótájékoztatón Pascal Jansen

Összességében úgy gondolom, megérdemelten jutottunk mi tovább, még akkor is, ha nem ez volt a legjobb meccsünk. A Banja megnehezítette a dolgunkat mindkét meccsen, jól védekezett és egy szerencsés szögletből betaláltak, majd egy tizenegyesből sikerült egyenlítenünk. Jó érzés volt nyerni a végén, de ez egy fontos figyelmeztetés, hogy fejlődnünk kell holnaptól.

Néha néznek rám a játékosiam amiatt, ahogy edzünk, mert ugyanúgy edzünk, ahogy játszunk, azaz nagyon keményen, azt hiszem most már zsinórban 22-23 napja csináljuk ezt együtt. Azt mondtam nekik a ráadás elején, hogy ezért dolgozunk ilyen keményen, mert erősek vagyunk, hogy ezeket a helyzeteket is megoldjuk. Nagyon várjuk a sorsolást pénteken, biztos vagyok benne, hogy nyolc fantasztikus mérkőzés vár ránk, remek csapatokkal, és ez volt a célunk, készen állunk a harcra."

Pascal Jansen a kemény munkában hisz. Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

A Fradi egy új rendszerben több meccsel vág neki a szezonnak

Akárcsak a Bajnokok Ligája, úgy az Európa-liga is teljesen átalakult. Nem lesznek négyes csoportok, helyette lesz egy nagy 36-os tabella, amelyben minden csapat nyolc mérkőzést játszik majd, négyet otthon, négyet idegenben. Ráadásul nyolc különböző csapattal kerül mindenki szembe, ami még több nemzetközi tapasztalat megszerzését biztosítja a résztvevőknek. 

Ebben a rendszerben minden rúgott gólnak és megszerzett pontnak óriási jelentősége lesz, mert a végén a legjobb nyolc közvetlenül a 16 közé jut; a kilencedik és a 24. helyezettek a kieséses rájátszásban vesznek részt egymás ellen, és a győztesek jutnak a legjobb 16 közé. Onnantól kezdve pedig már ismerős módon, egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek.

Az első meccsnap szeptember 25/26-án lesz, majd onnantól fixen minden párharcot csütörtökönként rendeznek, október 3-án és 24-én, november 7-én és 28-án, december 12-én és január 23-án és 30-án. Azaz jelentősen elhúzódik az egyenes kieséses szakasz előtt a küzdelem, ráadásul a Fradi esetében beleesik majd az NB I-es téli szünet is december közepétől február elejéig a történetbe, magyarán idén télen kevesebb pihenő vár a zöld-fehérekre, mint korábban. 

Az, hogy kikkel játszik majd a Ferencváros, az UEFA pénteki sorsolásán derül ki, ahol hasonlóan a Bajnokok Ligája sorsolásához, már nem a klasszikus tálak és golyók játsszák a főszerepet, hanem egy computer algoritmusa. Ennek az az oka, hogy ha kézi erővel akarnák ezt a sorsolást megcsinálni, akkor 36 tál és ezer golyó kellene, meg úgy körülbelül 4-5 óra, mire végeznének mindennel. A lényeg, a 36 csapat a koefficiens szerinti erősorrend alapján négy darab kilences csoportba van osztva. Minden egyes klub úgy kap nyolc ellenfelet, hogy ezekből a kilences csoportokból kettőt-kettőt kap. Tehát a saját "kalapjából" is két ellenfél vár majd a Fradira. Ha olyan szemmel nézzük a sorsolást, hogy a legnagyobb nevek jöhetnek Budapestre, akkor a Manchester Unitedet, az AS Rómát emelhetjük ki, de az Ajax, a Tottenham vagy éppen a Lazio sem hangzik rosszul.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy az Európa-ligával a pénzdíjak is jelentősebbek, mint az Európai Konferencialigéval lettek volna. Egészen konrkétan az El esetében az UEFA hivatalos tájékoztatása szerint a csoportkörbe jutásért alanyi jogon minden egyes együttes, így a Fradi is:

  • 4,31 millió eurót kap, 
  • ehhez gyűjthet még a csoportmeccsek alatt egy győzelemért 450 ezer eurót,
  • míg egy döntetlenért 150 ezret kaphat egy együttes. 

Ezzel szemben az Ekl-ben a csoportkörbe jutás 3,17 millió eurót kóstál, a három pont megszerzése 400 ezer, míg az egy pontos meccs 133 ezer eurót ér a csapatoknak. Azért ez már a szabad szemmel is jól látható különbség, amely az egyenes kieséses szakaszba jutás után is megmarad.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!