A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
14:20Kajak-kenuKajak 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében a dán Midtjylland lesz a Ferencváros ellenfele kedden este 19.15-tól. A párharc idegenben kezdődik, a magyar csapat jó formában várja a találkozót, szeretne egy jó eredménnyel hazautazni a Groupama Arénába, hogy 13-án győztesen zárja le ezt a küzdelmet. A résztvevők úgy érzik, nagyjából két egyforma együttes csap majd össze, így mindkét félnek ugyanannyi esélye lesz továbblépni a playoff körbe. A találkozó előtt jöjjön egy helyszíni riport Herning városából.

A világ legnagyobb faluja

Akár így is hívhatnánk Herninget, pedig a hivatalos adatok szerint több mint 50 000-en lakják az elővárosokkal együtt, amivel Dánia 12. legnépesebb települése. A Ferencváros csapata Budapestről egyenesen ide utazott, hogy a regnáló dán bajnok ellen lépjen pályára a Bajnokok Ligájának harmadik selejtezőkörében, de ne szaladjunk még ennyire előre. 

Az első itt töltött nap és este tapasztalatai alapján vagy mindenki nyaral a városban vagy egész egyszerűen otthon jobban érzi magát a négy fal között, mint bárhol máshol. Jó, azért a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a sétáló utca skót kocsmájában este 23.00-ig eléggé pezsgett az élet, főleg a nyári szünetet élvező fiataloknak köszönhetően.

Amilyen mérsékelt az éjszakai látkép, legalább annyira pezseg a sportélet Herningben. 

A labdarúgás mellett rendkívül népszerű a helyi hokicsapat, a Herning Blue Fox, amely szeptember elején kezdi meg az itteni első osztályban a küzdelmeket. A "Kék Rókák" eddig 16-szor nyerték meg a bajnokságot, az otthonuk pedig a Midtjylland stadionja mellett fekszik a külvárosban. 

A Jyske Bank Boxen fedett aréna Dánia legnagyobb ilyen létesítménye, alkalmas jégkorong és kézilabda mérkőzésekre is, ráadásul akár 15 000 ember is tombolhat egy-egy koncerten itt. Olyan sztárok léptek már fel az arénában, mint Pink, Eric Clapton, Rihanna vagy éppen a Metallica. 

Fradi
Egymás mellett a két aréna, a bal oldali a fedett csarnok. Fotó: Zámbó István, Origo Sport

A Midtjylland stadionja, az MCH Aréna konkrétan az óriási fedett aréna mellett fekszik, egészen szürreális látvány, hogy egy focistadion lényegében eltörpül egy másik sportkomplexum mellett. Az MCH 2004 óta a négyszeres dán bajnok otthona, maximális befogadóképessége 11 400 fő, de a márciusi, Koppenhága elleni derbin 11 800-an zsúfolódtak be, hogy megnézzék a találkozót. 

A stadionban több helyen is lehet farkas szobrot látni, aminek egészen megdöbbentő háttértörténete van. A helyi szervezők elmondása szerint a mostani stadion helyén lőtték le az utolsó szabadon kószáló dániai farkast, így ennek emlékére, az állat tiszteletére készítettek több szobrot a stadionba, amely farkas vérrel áztatott földön épült. 

Ezzel kapcsolatban meg kell, jegyezzük, hogy azóta egy sikeres visszatelepítési programnak köszönhetően ismét szabadon kóborolhatnak a farkasok Dániában.

Fradi
A híres utolsó farkas. Fotó: Zámbó István, Origo Sport

Fej vagy írás?

A kedd esti mérkőzés kapcsán akár a fenti kérdést is feltehetnénk magunknak, mert az érintetteket megkérdezve egyértelmű az álláspont, ezt a meccset, ezt a párharcot 50-50% esélye van mindkét együttesnek megnyerni. Az egészen biztos, hogy nem ugyanaz lesz a forgatókönyv, mint hét évvel ezelőtt, 2017-ben, amikor az FTC viharvert kerettel érkezett Dániába, például egy bizonyos Gera Zoltánnak hátvédet kellett akkor játszani, plusz mindkét klub kerete szinte teljesen kicserélődött (akkor a Fradi kettős vereséget szenvedett). 

Ha a nemzetközi adatbázist, a Transfermarktot nézzük, akkor szinte egyforma a két klub értéke, igaz, a Fradiból most távozó Marquinhos négy millió eurót "elvitt" a kilencedik kerületből, de két erős, jó csapat áll mindkét oldalon.

A dán bajnok legértékesebb játékosa a 7,5 millió eurót kóstáló támadó, Franculino, aki a Benfica korosztályos együttesétől érkezett északra 2023. júliusában. De megemlíthetjük még a chilei válogatottat megjárt Daríó Osoriót, aki 7 millió eurót ér. Ezzel kapcsolatban Pascal Jansen, a zöld-fehérek edzője azt mondta, hogy: 

Mindegyik ellenfelünk tiszteljük, de sosem nézem mennyi egy játékos piaci értéke. Nyilván ha jól teljesítenek, akkor többet érnek, de a saját focistáimat nézem és az ő értéküket akarom növelni, ehhez az kell, hogy többet játszanak az európai színpadon. De az igazság mindig a pályán derül ki, hogy ki mennyit ér, én mindig a minőséget nézem, nem azt, hogy mennyibe kerül egy focista."

Pascal Jansen kemény meccsre számít. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A holland-angol szakember a mérkőzés kapcsán kiemelte, hogy a Fradi ragaszkodni fog a saját játékstílusához, tartani akarják a labdát és minden lehetőséget ki akarnak majd használni. Emellett azt is megemlítette, hogy a legnagyobb kihívás az lesz a csapatnak, hogy távol lesznek a saját szurkolóiktól, de szeretik a nehezebb feladatokat, ezt is meg fogják oldalni. Kristoffer Zachariassen, az együttes fáradhatatlan középpályása is azon a véleményen volt, hogy 

"Meg kell szerezzük tőlük a labdát, majd arra kell figyelnünk, hogy használunk kell a sebességünket a széleken és mindenkinek a maximumot kell nyújtani. A saját játékunkat kell pályára vinni és meg kell mutatni azt, amit már eddig is megmutattunk ezzel kapcsolatban, és akkor a mi kezünkben lesz a sorsunk."

A házigazdák mestere, Thomas Thomasberg kiemelte, fontos lenne egy jó eredményt elérni otthon, a Fradi kapcsán pedig azon a véleményem van, hogy: 

Ha ők lennének otthon, biztosan támadóbban lépnének fel, de szerintem most inkább tartanák majd a labdát, hogy megzavarják a szervezettségünket, de remélhetőleg jó és agresszív lesz a letámadásunk. Hasonló szinten vannak, mint mi, 50-50-es meccsnek néz ki".

POY_5305
Kristoffer Zachariassen remekül játszott a TNS ellen mindkét meccsen. Fotó: Polyák Attila Origo

Merre tovább?

A Midtjylland elleni harmadik körös Bajnokok Ligája párharc első állomása Dániában lesz, kedden este 19.15-kor, majd a visszavágóra augusztus 13-án, kedden este 20.00-tól kerül sor a Groupama Arénában. Mivel ebben az esetben az összesített eredmény nem lehet döntetlen, két út áll a Ferencváros előtt. Ha túljut a dán bajnokon, akkor a Slovan Bratislava-APOEL párharc győztese jöhet majd a magyar bajnoknak a Bajnokok Ligája főtáblára kerülésért. Az augusztus 5-én megtartott sorsoláson az is kiderült, hogy az FTC a BL playoff körében hazai pályán kezdhetné a küzdelmeket augusztus 20-án vagy 21-én, majd egy héttel később jöhetne a visszavágó idegenben. 

Ha nem sikerül túljutni a dán riválison, akkor jöhet az Európa-liga playoff köre, azaz a párharc azért, hogy a második számú európai kupaporondon játsszon a zöld-fehér csapat. Ebben az esetben az El főtábláért a feröeri KÍ Klaksvík és a bosnyák Banja Luka párharc győztese várna a magyar bajnokra, valószínűleg itt is először hazai pályán kezdhetne a Fradi és idegenben lenne vége a küzdelemnek. Ha itt is vereséget szenvedne az FTC, akkor is ott lesz Európában, ez esetben az Európai Konferencialiga csoport mérkőzésein lenne érdekelt. 

Ez azonban mind a közeljövő zenéje, hiszen augusztus végére kiderül, melyik európai kupasorozatban lesz ott a Ferencváros, amely sorozatban már hatodszor léphet ki a nemzetközi mezőnybe. Addig is az újabb lépest a BL-álom felé kedden este 19.15-tól teheti meg a Midtjylland ellen, idegenben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!