Vágólapra másolva!
Meghalt a legendás német edző, Christoph Daum. A német sajtó beszámolója szerint a rákkal vívott hosszú küzdelem után „békésen halt meg a családja körében”.

Daum szombaton halt meg Kölnben, 70 éves volt. Hosszú évekig a profi futball egyik legszínesebb edzője volt.

Christoph DAUM died.
Meghalt Christoph Daum
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon

Christoph Daum - aki 2022 ősze óta harcolt a betegséggel - halálhírét a családja jelentette be. A német edzőlegendát nem kerültek el a botrányok -  az előélete miatt vagy imádták, vagy utálták -, a 2000-es Európa-bajnokság után úgy tűnt, ő lesz a német válogatott szövetségi kapitánya, de

a német sajtóban megjelentek olyan hírek, kokainos szexbulikon múlatja az időt. Daum hajmintát is adott, hogybizonyítsa az ártatlanságát, de a vizsgálatok kimutatták a droghasználatot.

Először azt mondta, a hajszál nem az övé volt, majd egy 2001-es interjúban már beszélt arról, hogy korábban használt kokaint, de nem volt függő. Ettől függetlenül az ügy miatt soha nem ült le a Nationalelf élére.

A német edzőnél 2022 nyarán diagnosztizáltak tüdőrákot, eleinte visszavonult a nyilvánosságtól, de később újra interjúkat adott és különböző showműsorokban szerepelt, hogy remény adjon a hozzá hasonló betegséggel küzdőknek. Daum kedvenc üzenete az volt, hogy "a rák rossz testet választott magának.”

Daum a nem túl sikeres játékospályafutása -  profi szintig nem jutott el - után 1986-ban lépett az edzői pályára. Ismeretlen és fiatal edzőként az 1. FC Kölnnel a Bundesliga 1987-88-as szezonjában a harmadik helyen végzett, majd kétszer is majdnem sikerült megelőzni a Bayern Münchent a Bundesligában, a kölniek 1989-ben és 1990-ben is a második helyen végeztek.

1992-ben megszerezte első Bundesliga-bajnoki címét a VfB Stuttgarttal, a Leverkusennel háromszor végzett a második helyen, míg külföldön a Besiktast, az Austria Wient, majd kétszer a Fenerbahcét is bajnoki aranyig vezette.

A török sztárcsapat így emlékezett meg a legendás edzőről:

A már említett kokainbotránya után már inkább hazáján kívül edzősködött, utoljára 2016 és 2017 között a román válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Szombat este családja körében hunyt el a hosszú betegsége után. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!