A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligájának harmadik selejtező körében a 35-szörös magyar bajnok a dán Midtjylland otthonába látogatott a párharc első mérkőzésére. A találkozó végül 2-0-ás dán győzelemmel ért véget. Visszavágó egy hét múlva, augusztus 13-án, kedden a Groupama Arénában.

Herning felpezsdült a meccs napján

A mérkőzést felvezető helyszíni riportban azt írtam, hogy hiába Dánia 12. legnagyobb városa Herning a maga 50 000 lakosával, olyan, mint egy elvarázsolt, mély álomba zuhant település, ahol nincs sem éjszakai, sem nappali élet az utcákon. Nos, a keddi, Bajnokok Ligája selejtezőt hozó napra némiképp megváltozott a helyzet. 

A város polgármesteri hivatalán már kora reggel azt hirdette a led kijelző, hogy a Ferencvárost fogadja a csapatunk. 

Ezen kívül is voltak jelek, például a sétálóutcát szépen lassan ellepő Midtjylland mezben összeverődő fiatalok, majd kora délután egyre nagyobb számban megjelenő Fradi-szimpatizánsok, akik hétfőig több mint 120 jegyet váltottak a keddi találkozóra.

Fradi
Kedden már minden a Fradi elleni meccsről szólt a városban. Fotó: Zámbó István, Origo Sport

A stadion kapui pontosan két órával a kezdés előtt, 17.15-kor nyíltak ki és meglehetősen hamar, alig egy óra alatt megteltek a hazai ultráknak helyet adó, kapu mögötti helyek. 

A túlnyomórészt tinédzserekből és huszas éveik elején járókból álló tábor már 45 perccel a kezdés előtt megmutatta a hangját, erős füttykoncert és fújolás fogadta a magyar bajnok kapusait és edzőit, amint kijöttek melegíteni a pályára. A zöld-fehér szurkolókat sem kellett azonban félteni, a nagyjából 120-150 lelkes szurkoló méltó ellenfele volt a lelátón a többszörös túlerőben lévő dán különítménynek. 

A kezdősípszó előtt bó egy órával megérkeztek a kezdő tizenegyek is, a Ferencváros ugyanazt a kezdőt jelölte a meccsre, mint a The New Saints elleni visszavágóra, azaz a Dibusz - Makreckis, Cissé, Raul Gustavo, Ramírez - Rommens, Maiga - Traoré, Zachariassen, Kehinde – Pesics sor ment fel a gyepre.

Az FTC kerete kapcsán korábban beszámoltunk róla, hogy Varga rehabilitációja ugyan jól halad, azonban még nincs olyan állapotban, hogy pályára tudjon lépni, így kikerült a BL-keretből, akárcsak a Kecskemét elleni bajnokin megsérült Owusu Kwabena. A helyükre két másik támadót, Fortune Bassey-t és Edgar Szevikjant jelölte a keretbe Pascal Janes vezetőedző. Az együttesben hiába keressük, már nincs ott a korábbi közönségkedvenc brazil Marquinhos, aki az orosz Szpartak Moszkva csapatához igazolt. 

POY_5302
Marquinhost leigazolta a Szpartak Moszkva. Fotó: Polyák Attila Origo / Polyák Attila Origo 

19.10-kor, tehát öt perccel a kezdés előtt már nem nagyon lehetett üres székeket látni a 11 400 fős stadionban, a hangszórókból pedig a The Last Dance sorozatban megismert zene szólt, amire annak idején Michael Jordanék is kifutottak a parkettre. A hangulatot még ezek után is tudták fokozni, a meccs kezdése előtt több ezer ember felállva énekelte a csapat indulóját, amit a mérkőzés nagyjából 40. másodpercében fejezett be a nagyérdemű.

Lássuk a meccset! Jól kezdett a Fradi, még nem telt el három perc, de már a második szögletéhez készülődhetett a vendég csapat. Sajnos egy csúnya összefejelés történt a sarokrúgást követően, ami miatt kicsit állt a játék. Tíz percet követően sem változott a képlet, a zöld-fehérek birtokolták többet a labdát, 60-40%-ban, egyértelmű volt a magyar mezőnyfölény.

Sajnos a 17. percben a dánok kihasználták az FTC védelmének a hibáját és a lengyel válogatott csatár, Adam Buksa köszönte szépen, közelről lőtt az üres kapuba, ezzel 1-0 lett a Midtjyllandnek. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Poland v Netherlands
Buksa lőtte a meccs első gólját. Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Hamar feléledt a Ferencváros, két percen belül két gólszerzési lehetősége is volt a magyar csapatnak, azonban előbb egy középtávoli lövést hárított a hazai kapus, majd Kehinde előtt volt ziccer, de a közeli próbálkozását védte Ólafsson. 

Felpörögtek az események, a 26. percben a gólszerző Buksa nagyjából 25 méterről kínálta meg egy életerős lökettel Dibuszt, azonban a Fradi kapusa pazar mozdulattal tolta a léc fölé a labdát. Remek iramú találkozót láthatnak a nézők két kiváló együttessel.

A 29. percben centiken múlott a magyar egyenlítés, a dán védelem kis híján összehozta a meccs második gólját, végül szöglet következett. Kemény mezőnymunka folyt mindkét oldalon a folytatásban, aztán a 41. percben egy Fradi szöglet után igazi tűzijátékot rendeztek a zöld-fehérek a dán kapu előtt, sajnos a hazai védelem hárította az összes lövést.

A 42. percben veszélyes helyről, Dibusz kapujátók 24 méterre kapott szabadrúgást a dán bajnok, ekkorra kapott sárga lapot már mindkét Fradi belső védő, Cissé és Gustavo. Szerencsére a lövés elkerülte a magyar kaput, így maradt az 1-0 oda. 

Sajnos az első félidő utolsó másodperceiben Ramirez a tizenhatoson belül véletlenül kézzel ért bele egy erős lövésbe, a játékvezető rövid VAR-ozás után a tizenegyespontra mutatott. Simsir állt a labda mögé, de Dibusz eszén nem tudott túljárni, fantasztikus védéssel maradt az 1-0. Ha valami, akkor ez erőt adhat a Fradinak a folytatásra, no meg a 67%-os labdabirtoklási fölény!

Dibusz Dénes remekül hárította a büntetőt. Fotó: fradi.hu

Cserével kezdődött a második játékrész, lement a dánoknál Castillo és beállt a csapat legértékesebb játékosa a támadósort erősíteni, a 7-es számú Franculino. Pascal Jansen sem várt sokat, az 55. percben három emberrel frissítette a csapatát, lejöttek Gustavo, Maiga és Pesics, érkezett helyettük Knoester, Abu Fani és Ben Romdhane.

A frissítés után eggyel magasabb sebességfokozatba kapcsolt a 35-szörös magyar bajnok, ugyanakkor a dán ellentámadások is veszélyesek voltak. A csereként beállt Franculino az 59. percben 20 méterről tekert kapura és a góltól a kapufa mentette meg a Fradit.  

Tíz perccel később sajnos már a kapufa sem tudott segíteni, Franculino lépett meg egy kiváló kiugratást követően és lőtt Dibusz mellett a kapuba, ezzel 2-0-ra módosítva az állást.

A 75. percben Dibusz kapujától 17 méterre kapott szabadrúgást a dán bajnok, Simsir ezúttal sem volt eredményes, a kísérlete szögletre vágódott a sorfalról. A sarokrúgás előtt Pascal ismét belenyúlt a játékba, Kehinde le, Civic fel. Érezhető volt, hogy a holland-angol mester mindent meg akar tenni azért, hogy változtasson a játék képén.

A 82. percben ismét Dibuszon volt a világ szeme, Sorensen 17 méterről leadott bombáját tenyerelte ki szögletre, fantasztikus védés volt. Az utolsó percekben a magyar bajnok nagy nyomás alá helyezte ellenfelét, egyik lehetőséget követte a másik, de a lefújásig nem változott az eredmény, maradt a 2-0. Folytatás egy hét múlva, augusztus 13-án, kedden este 20.00-kor a Groupama Arénában. Az FTC helyzete nehéz, de korántsem lehetetlen, hazai pályán ledolgozható ez a két gólos hátrány.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!