Vágólapra másolva!
Rendhagyó, csütörtöki játéknapot hozott a Bajnokok Ligája új szezonjának első köre, itt mutatkozott be a Bayer Leverkusen, az Atlético Madrid, a Lipcse, a Barcelona és az Arsenal is. A Barcelona meglepetésre Monacóban kapott ki, a Lipcse pedig két magyarral a kezdőben sokáig jól tartotta magát, de a 90. percben jött a dráma, amikor Gulácsi Péter gólt kapott és a Lipcse végül pont nélkül távozott az Atlético elleni meccsről.

Kedvenc terepén kapott hatalmas pofont Hansi Flick és a Barcelona

 

A játéknap és az egész forduló egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta a Monaco azzal, hogy legyőzte a Barcelonát. A katalánok már a 10. percben emberhátrányba kerültek Eric Garcia korai kiállítása miatt. A spanyol védő nem tudott mit kezdeni Ter Stegen rossz passzával, csak szabálytalankodni tudott már a gólhelyzetben kitörő ellenféllel szemben. A Monaco ezt követően hamar vezetést szerzett, de a Barca tinije, Lamine Yamal egyenlíteni tudot elő BL-góljával.

A meccs hőse mégsem ő lett, hanem a 18 éves, nigériai George Ilenikhena, aki az első meccsén gólt szerzett a BL-ben, ezzel pedig győzelemhez segítette a Monacót. lenikhena az 59. percben állt be és 12 perccel később már a góllövők között volt. 

Ilenikhena megdöntötte Kylian Mbappé klubrekordját,

 miután 18 évesen és 34 naposan volt eredményes, ezzel 30 nappal megelőzte a Real Madrid jelenlegi klasszisát.

Lamine Yamal újra történelmet írt
Fotó: Miguel MEDINA / AFP

Eközben Lamine Yamal 11. BL-meccsén megszerezte első gólját a sorozatban, csapata veresége ellenére ismét jó teljesítményt nyújtott. Nem mellesleg ő lett a sorozatban a legtöbbször pályára lépett 17 éves vagy annál fiatalabb játékos. Yamal először szerzett két egymást követő mérkőzésen gólt a Barca színeiben, és ezzel 

a Bajnokok Ligája történetének második legfiatalabb gólszerzője lett (17 év 68 nap) csapattársa, Ansu Fati (17 év 40 nap) mögött.

 

„Igen, ez volt a tökéletes kezdés. Fantasztikus győzelem volt, örülök a csapatnak, örülök a szurkolóinknak és a klubnak. Először is, nagyon büszke vagyok, különösen Eliesse Ben Seghirre, aki 19 éves, Maghnes Akliouche-ra, aki az első meccsét játszotta a BL-ben, Lamine Camarára, aki 20 éves. Ez az az út, amit itt Monacóban szeretnénk járni. Nagyon örülök a játékosoknak. Ez biztosan egy nagy emlék lesz számukra” – mondta a Monaco edzője, Adi Hütter, aki először vezethetett csapatot a BL-ben. „Ez volt az első meccsünk és az első győzelmünk, amit soha nem fogok elfelejteni. Amikor meghallod a Bajnokok Ligája himnuszát, az nagyon szép, de edzőként a játékra koncentrálsz.”

George Ilenikhena döntötte el a meccset
Fotó: Miguel MEDINA / AFP

„Örülök hogy sikerült az első Bajnokok Ligája-mérkőzésemet lejátszani és gólt szerezni. Csúcsjátékosok ellen, igazi topcsapat ellen játszottunk, Európa egyik legjobbja ellen. Világos játéktervünk volt, és tiszteletben tartottuk azt. Tudtuk, hogy gondot okozhatunk nekik, és örülünk a győzelemnek. Reméljük, hogy így tudjuk folytatni. Már az is egy álom volt, hogy a Bajnokok Ligájában játszhassak, de az, hogy hazai közönség előtt gólt szerezhettem és segíthettem a csapatnak, ennyi szurkoló előtt, az még nagyobb örömöt jelent számomra. Egész egyszerűen varázslatos volt. Tudtuk, hogy egy olyan csapat, mint a Barcelona bármelyik pillanatban dönthet, ezért figyeltünk azokra az apró részletekre” – mondta Maghnes Akliouche, aki a Monaco első gólját szerezte.

Hansi Flick, a Barcelona edzője érthetően nem volt ennyire vidám. A német edző szerint Eric García korai piros lapja volt a fordulópont a meccsen, de szerinte így sem lehet gond a továbbjutással. Ez volt Flick első veresége a Barcelona edzőjeként.

Flick vezetésével előszö kapot ki a Barcelona
Foó:Miguel MEDINA / AFP

„Lamine gólja visszahozott minket 1-1-re és ezt követően is voltak lehetőségeink. A végén próbáltunk meccsben maradni, de a Monaco rengeteg gyors játékost hozott be. Nem volt könnyű védekezni. A piros lap után teljesen megváltozott a játék. A pozitívum, hogy megpróbáltunk csapatként védekezni és csapatként támadni. Voltak lehetőségeink, de megérdemelték a 2-1-et, így ezt el kell fogadnunk. Nem aggódom a folytatást illetően, ezt elmondtam az öltözőben is, mert egy kicsit csalódottak voltak. A kiállítás teljesen megváltoztatta az elképzelésünket, a meccstervünket, de előfordul az ilyesmi. Úgy gondolom, elég erősek vagyunk ahhoz, hogy jók legyünk a Bajnokok Ligájában és messzire jussunk. Hét meccsünk van, és úgy gondolom, sok meccset meg fogunk még nyerni” – mondta Flick.

Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atlético Madrid - RB Leipzig
Atletico Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atalanta BC v Arsenal FC - UEFA Champions League 2024/25
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atlético Madrid - RB Leipzig
Atletico Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atalanta BC v Arsenal FC - UEFA Champions League 2024/25
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atlético Madrid - RB Leipzig
Atletico Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League
Atletico de Madrid v RB Leipzig - UEFA Champions League 2024/25 League Phase MD1
Atalanta BC v Arsenal FC - UEFA Champions League 2024/25

 

 

Gulácsiék közel voltak a bravúrhoz

A Lipcse Sesko góljával még vezetett az Atlético Madrid otthonában, de végül 2-1-re kikapott. Gulácsi, amit lehetett védett, de Antoine Griezmann kapáslövésével és Gimenez fejesével szemben ehetetlen volt. Gulácsi mellett Orbán is végig a pályán volt, mindketten sokat tettek azért, hogy a csapatnak legyen esélye a pontszerzésre, de ez végül nem sikerült. A vereség azért is fájó, mert a győztes gólt a 90. percben szerezte a madridi csapat, de az Atlético vendégeként kikapni nem éppen drámai dolog a BL-ben.

Atlético Madrid - RB Leipzig
Gulácsi Péter védte, amit csak lehetett
Fotó: JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Marco Rose, a Lipcse edzője ennek megfelelően nem is volt különösebben csalódott. „Öt 21 éves vagy annál fiatalabb játékosunk volt, és a gólunk után elkövettünk egy-két könnyű hibát. Ezután elvesztettük az önbizalmunkat egy nagyon tapasztalt Atlético ellen és egy ilyen szurkolókkal teli stadionban ez végzetes volt. A második félidőben visszanyertük az irányítást, de az első félidőben nem éltünk a lehetőségeinkkel, ez hiányzott a végén. A hátsó négyesünkkel megleptük az Atléticót, és kihasználhattuk volna azokat a helyeket, amiket itt nem mindig tudnak csapatok kialakítani. A Bajnokok Ligájában vagyunk, és ezen a szinten ilyen kis részletek döntik el a meccseket. Voltak helyzetek, amiket nem használtunk ki, aztán két gólt kaptunk, a másodikat már a végén, amikor nagyon nyomtak. Nagyobb önbizalommal kellett volna játszanunk, különösen az 1-0-s vezetés után” - mondta Rose.

Diego Simeone, az Atlético edzője szerint a Lipcse egy ellentámadásból kihasználta a helyzetét, de onnantól kezdve az ő csapata kontrollált. „Próbáltunk támadni. Volt három-négy lehetőségünk a gólszerzésre, de nem sikerült, a végén pedig Gimenez nagyszerű gólja hozta meg a sikert. Az egész csapat jó munkát végzett, és akik a kispadról jöttek, azok is nagyon jól teljesítettek. A mérkőzés 80 százalékában mi irányítottuk" - mondta az argentin. 

Antoine Griezmann lett a meccs legjobbja, miután gólt szerzett és gólpasszt is adott. A francia a meccs után elmondta, hogy nagyon bosszantotta őket a bekapott gól, mert pont erről beszélgettek az öltözőben a meccs előtt. "Megvolt a kellő higgadtságunk ahhoz, hogy megfordítsuk az eredményt, és végül megnyerjük a meccset. 

A meccs végén a taktika senkit sem érdekel, hiszen csak nyerni akarsz, és aki jobban akarja, az megy jobban a győzelemért.”

 

Mindenki az Arsenal kapusáról beszél


David Raya, az Arsenal kapusa mentette meg a csapatát az Atalanta elleni meccsen. A londoniak kapusa tizenegyest védett, majd a kipattanó után is hatalmas bravúrral védett, így egy értékes ponttal térhet haza Bergamóból, az Atalanta elleni meccsről az Arsenal.

„Tudtuk, hogy ez nem egyszerű hely, nehéz itt nyerni. Nagyszerű csapat volt az ellenfél, alaposan megnehezítették a dolgunkat, de mi is megnehezítettük az ő dolgukat. Nem alakítottak ki túl sok lehetőséget, ez most egy pont idegenben - játszhattunk volna egy kicsit jobban is, de úgy gondolom, hogy jó kezdésnek mondhatjuk. 

Szerencsém volt, hogy jó irányba mentem. Szerencsém volt, hogy a kipattanót is megfogtam. Elég gyors voltam ahhoz, hogy felálljak és hárítsak. Fantasztikus, hogy meg tudtam őrizni a kapumat a kapott góltól, és segíteni tudtam a csapatot az egy pont megszerzésében

- mondta Raya a Retegui elleni duplabravúrról.

„Sokáig tartott eldöntenie a játékvezetőknek, hogy büntető volt-e, ezért úgy döntöttem, hogy oldalra megyek, és elmentem beszélni a kapusedzővel, hogy hova vetődjek és hova ne. Nagyon sokat segített, szóval dicséret illeti őt is” - tette hozzá Raya.

David Raya volt az Arsenal hőse
Fotó: Isabella BONOTTO / AFP

Gian Piero Gasperini, az Atalanta edzője elmondta, sajnálja Reteguit, mert nagyszerű meccset játszott, csapata pedig megtette, amit meg kellett tennie, de nem volt szerencséjük.

„Ha nem tudsz nyerni, akkor el kell fogadnod az egy pontot. Jól kezdtünk, aztán elvesztettük az irányítást, és nagyon következetlenek voltunk. Hátul nem volt sok gondunk, leszámítva a büntetőt" - mondta Mikel Arteta, az Arsenal menedzsere, aki David Raya védéséről azt mondta, hogy ez volt az egyik legjobb védés, amit életében látott. Declan Rice, az Arsenal középpályása hihetetlennek nevezte Raya bravúrját.

 

Hosszabbítás:
 

Végezetül lássuk a szerdai mérkőzések legérdekesebb statisztikáit:

 

  • Lamine Yamal lett a Barcelona második legfiatalabb góllövője a Bajnokok Ligájában, és a sorozat történetében is
  • Lamine Yamal már a 13. tinédzser, aki a Barcelona színeiben gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, ennél több ilyen játékosa (14) csak az Ajaxnak van
  • Lamine Yamal 11. alkalommal lépett pályára a BL-ben, ezzel rekorder lett a 17 éves vagy annál fiatalabb játékosok között. Eddig ő, Jude Bellingham, Youri Tielemans és Warren Zaïre-Emery is tíz meccsel állt
  • Az Atlético Madrid 11 meccse veretlen otthon a Bajnokok Ligájában, hét győzelem és négy döntetlen a mérlege
  • Antoine Griezmann már zsinórban 11. szezonjában szerzett gólt a Bajnokok Ligájában
  • Az Atalanta eddig mindössze egy meccset nyert hazai pályán angol csapat ellen
  • Az Arsenal mindössze háromszor kapott ki olasz ellenféllel szemben az utolsó 18 meccsén
  • Az Arsenal nem lőtt gólt utolsó négy olaszországi BL-meccsén
  • Az Arsenal mindössze hatszor lőtt kapura az Atalanta ellen, ami tíz éves negatív rekord a klubnál, idegenbeli BL-meccsen

    Így áll a BL-tabella egy kör után:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!