Vágólapra másolva!
A magyar átigazolási piac szeptember 3-án, éjfélkor zárult, és erre a napra jutott a legnagyobb meglepetés is, a Ferencváros Belgrádból Budapestre hozta a szerb bajnokság társ gólkirályát. Matheus Saldanha piaci értékét mintegy 8 millió euróra, azaz nagyjából 3,15 milliárd forintra teszi a Transfermarkt nemzetközi adatbázis, ezzel a brazil támadó nemcsak a Fradi és az NB I legértékesebb labdarúgója, hanem mellette a liga történetének egyik legdrágább átigazolása is lett egyben. Saldanha érkezése kapcsán felelevenítjük az NB I legdrágább transzfereit, amelyek főszereplője eladói oldalról kivétel nélkül a regnáló magyar bajnok volt.

A Fradi legújabb szerzeménye, Matheus Saldanha tavaly nyáron igazolt a japán JEF United Chiba együttesétől a szerb Partizanhoz, ahol összesen 40 mérkőzésen lépett pályára és ezalatt 21 találatot és 5 gólpasszt jegyzett. Egyébként Saldanha az új idényben is magasra tette magának a lécet, a szerb első osztályban egy meccsen egy gólt lőtt, míg korábban a Bajnokok Ligája selejtezőkön összesen két gólt is szerzett. Saldanhát korábban a német élvonalbeli Hoffenheimmel és az egyesült arab emírségekbeli Al-Jazirával is szóba hozták, de végül a Fradi lett a befutó. A brazil játékos gólérzékenységéről az is sokat elárul, hogy a legutóbbi idényben ő lett a szerb élvonal társgólkirálya 17 találattal. 

Fradi
Nagy meccsek várnak a Fradi játékosaira az Európa-ligában. Fotó: Borislav Zdrnja

Ha egy kicsit mélyebben szeretnénk elemezni a játékost, akkor elmondható róla, hogy született középcsatár, a profi labdarúgásban eltöltött több, mint 10.000 percéből mindössze csak 750 percet játszott más posztokon (tehát csak 7,5%-ot a teljes játékidejéből), a Partizanban például négy meccsen 68-at. Az őt ismerők véleménye szerint kifejezetten jól fedezi a labdát, ezért sok szabálytalanságot harcol ki az ellenfelekkel szemben (3.2-őt harcolt ki tavaly mérkőzésenként). Emellett jól tudja a kapunak háttal is tartani a labdát, nem mellesleg szívesen zár vissza a középpályára. 

Érdekes, hogy Saldanha a statisztikái alapján későn érő típusnak tűnik, hiszen 2022-ben a kínai másodosztályú Csengdu színeiben 1597 perc játékidő (körülbelül 18 meccs) alatt mindössze 3 gólig és 4 asszisztig jutott. Míg egy évvel korábban, 2021 májusa és 2022 nyara közt a japán másodosztályban szereplő JEF Unitedben 2328 perc alatt (körülbelül 26 mérkőzés) 4 gólt szerzett, 2020-ban pedig, élete első felnőtt szezonjában a brazil élvonalban 1253 percet játszott (körülbelül 14 meccs) és 2 gólt lőtt. Ugyanakkor a Fradinál maradva ezzel kapcsolatban Adama Traorét lehetne megemlíteni, aki a Seriff előtt, 25 éves koráig mindössze 4 gólig jutott.

Saldanha az érkezését követően egy rövid interjút is adott a fradi.hu oldalának, amelyben elmondta, nagyon boldog, hogy ide került, az egyik jó barátja, az Oroszországba igazolt Marquinhos csak jókat mesélt neki a Fradiról. Szeretné a felé tanúsított bizalmat majd gólokkal meghálálni és bízik benne, hogy a szurkolók is hamar befogadják majd. A labdarúgó mellett az FTC sportigazgatója, Hajnal Tamás is megszólalt az átigazolás kapcsán: 

A klub szempontjából ez egy jelentős nap, mert a legnagyobb értékű átigazolást vittük végbe, és nagyon bízunk benne, hogy ez egy sikeres transzfer lesz. Saldanha bizonyította, hogy nagyon gólerős, sokoldalú játékos. Teljesen más profilt képvisel, mint a két másik csatárunk. Tudjuk, hogy milyen nagy feladatok és milyen sok mérkőzés vár ránk, és az elvárások is magasak.

Ezért szerettünk volna még a csatár posztra egy minőségi játékost igazolni. Úgy gondoljuk, hogy mind a kora, mind a játékstílusa, képességei alapján nagyon sokat tud a csapatnak segíteni a jövőben, hogy közösen elérjük a célunkat. Nagyon örülünk, hogy sikerült ezt az átigazolást végrehajtani, amire őszintén megmondva, a nyár elején még nem sok realitás volt."

Pascal Jansen több támadó közül is választhat majd. 
Fotó: Csudai Sándor - Origo / Csudai Sándor - Origo

A Fradi jól forgatja az euró milliókat

A brazil focista átigazolása kapcsán a korábban említett Transfermarkt adatbázisra tudunk egyelőre csak támaszkodni, eszerint nagyjából hárommillió euró körüli összeget fizethetett az FTC a támadóért. Ezzel elméletileg a klub legdrágább futballistája lett, már az "érkező" oldalt tekintve, ugyanis ennél jóval drágábban adtak el már Magyarországról játékosokat külföldre. Mielőtt az eddigi legekről szót ejtenénk, nézzük meg az FTC háza táján a hárommillió eurós üzlet mellett kikért fizettek a legtöbbet a kilencedik kerületben. 

A képzeletbeli dobogó második helyén Stepjan Loncar áll, érte 2021 nyarán 2,5 millió eurót fizettek a zöld-fehérek a Rijekának. A bosnyák válogatottat is megjárt játékos legutóbb az FC Astana együttesénél volt kölcsönben, ez a szerződés még tavaly év végén járt le, utána visszatért Budapestre, ahol elvileg jövő nyárig tartó megállapodás köti a Fradihoz. A harmadik helyen holtverseny alakult ki, 2-2 millió euróval a tavaly nyáron érkezett Cristian Ramírez és az idén nyáron érkezett Kady Borges között, mindketten az orosz Krasnodartól tették át a székhelyüket a magyar fővárosba. 

Azaz az elmúlt bő három évben a négy legdrágább játékos összesen 9,5 millió euróba került a Ferencvárosnak, ugyanakkor ha mellé tesszük, hogy az elmúlt évek öt legdrágábban eladott játékosa (a teljes NB I-ben) mind a zöld-fehérektől távozott külföldre, akkor azért már sejthetjük, hogy az összkép profitot mutat. Nos, ez a sejtés az adatbázis alapján helytálló, ha szigorúan 2021 nyaráig megyünk csak vissza, mint a kiadási oldalon, akkor a Fradi számlájára 17,5 millió euró érkezett négy játékosért (itt a Top 5-ben található Muhamed Besic 4,8 milliós átigazolását az Evertonba nem számoltuk bele, mert az még 2014-ben volt). Részletezve:

  • Marquinhosért 5-öt, 
  • Lisztes Krisztiánért 4,5-et, 
  • Ryan Mmaee-ért 4-et és 
  • Myrto Uzuniért szintén 4 milliót kapott az FTC. 

Tehát csak ezekből a tranzakciókból mintegy 8 millió euró nyereséget könyvelhetett el a klub mindössze három év alatt. Erre már az üzleti élet egyéb területein is azt mondanák az elemzők, hogy nem rossz, sőt...

POY_4849
Marquinhos már Oroszországban játszik. 
Fotó:  Polyák Attila  Origo  /  Polyák Attila  Origo 

Az NB I rekord átigazolásaival kapcsolatban a 35-szörös magyar bajnok abszolút dominanciája mellett pusztán az érdekesség és a nosztalgia kedvéért megemlítenénk még 

a Budapest Honvéd egykori világsztárját, Détári Lajost. A magyar válogatott akkori oszlopa 1987-ben, tehát 37 évvel ezelőtt, még egy másik rendszerben, mintegy 3,6 millió nyugatnémet márkáért váltott klubot és került az NSZK-beli Eintracht Frankfurtba.

Itt válik egy kicsit trükkössé a történet, először a márkát kell átváltani euróra, majd figyelembe kell venni az elmúlt szűk négy évtized inflációját, és akkor azt lehet mondani, hogy nagyjából mai áron valamivel több, mint 4 millió euróért került Frankfurtba. Ez abban az időben egészen egyedülálló volt a maga nemében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!