Vágólapra másolva!
A szezon ötöde telt még csupán el a másodosztályú magyar labdarúgó-bajnokság 2024-25-ös kiírásából, de az eddigi történések máris megrengették a magyar futballvilágot. Az osztályozó segítségével feljutott Szentlőrinc a bajnokságot vezeti, az élvonalból kiesett Mezőkövesd az utolsó helyen áll, a borsodiak mellett pedig már a Kisvárda, a Vasas és a Honvéd is edzőt váltott alig egy hónap leforgása alatt. Mi történik az NB II-ben? Mi áll a szentlőrinci csoda hátterében? Reménykedhetnek-e feltámadásban Kispesten és Matyóföldön? Ezekre kerestük a választ, többek között a 82-szeres válogatott Garaba Imre segítségével.

Hat fordulót teljesítettek eddig a csapatok a megváltozott formátumú, 16 csapatos labdarúgó NB II idei szezonjából. A klubok az elmúlt két hétben a pihenőjüket töltötték a válogatott szünet miatt, de egyben már készülhettek is a Merkantil Bank Liga folytatására – pontosabban előtte még a MOL Magyar Kupa 3. fordulójára, ahol az első- és másodosztályú csapatok becsatlakoztak a küzdelmekbe a legutóbbi hétvégén. Egyesek jó formában, mások gyengébben várják az őszi folytatást. De ki gondolta volna akár egy hónapja, hogy a Szentlőrinc és a Kazincbarcika az előbbi, míg a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd az utóbbi kategóriába tartozik?

NB II, Szentlőrinc SE, Merkantil Bank Liga, másodosztály
A Szentlőrinc SE egyévnyi harmadosztályú tagság után nem akárhogyan tért vissza az NB II-be
Fotó: szentlorincse.hu

A Szentlőrinc ellenállhatatlanul menetel az NB II-ben

Az eredeti tervek szerint a létszámcsökkentés miatt a négy kiesőt két feljutó váltotta volna a másodosztály új idényében, ám a Szombathelyi Haladás anyagi problémái miatt végül öten búcsúztak az NB II-ből. Ennek a hírnek leginkább a Békéscsaba örülhetett, amely a két osztályozós párharc győztese (a Szentlőrinc és a Tatabánya) mellett az NB III legjobb bajnokaként szintén feljebb léphetett. A Szentlőrinc története során több alkalommal is megnyerte már a harmadosztály aktuális csoportját, ám először csak 2020-ban jutott fel az NB II-be. Ettől kezdve sorozatban három szezont töltött el a Baranya vármegyei csapat a második vonalban, ám míg első két alkalommal az idény hajrájában megmenekült a kieséstől, addig 

2023 nyarán elveszítette a BVSC-Zugló elleni osztályozót, így visszaesett az NB III-ba. 

Aztán az előző kiírásban a harmadosztály Délnyugati csoportját szoros csatában a Szentlőrinc elhappolta az Iváncsa elől, a Putnok elleni osztályozós párharc megnyerésével pedig jogosult lett elindulni az NB II-ben.

A sikeres szezon után meglepően hatott, hogy nyáron edzőt váltott a csapat, ám ígéretes volt, hogy Pichler Gábor helyére a korábban három különböző élvonalbeli csapatnál (Kaposvár, Zalaegerszeg, Paks) is megfordult Waltner Róbert érkezett a kispadra.
„Kicsivel több, mint egy évig nem dolgoztam, amivel nem volt probléma, mert kétségtelenül jót tett a pihenő, hiszen előtte hét évet végigcsináltam, ugyanakkor el kell ismernem, hogy hiányzott már a munka – nyilatkozta Waltner Róbert a kinevezésekor. – Mindamellett, hogy szeretnék a későbbiekben visszakerülni az élvonal vérkeringésébe, nagyon örültem a szentlőrinci lehetőségnek: egy NB II-be feljutott csapatról beszélünk, amellyel kapcsolatban csupa jót hallottam a légkörről, az ott dolgozó emberekről, ami nekem roppant fontos."

NB II, Szentlőrinc SE, Waltner Róbert
Waltner Róbert (jobbra) jó hatással van a Szentlőrinc játékosaira
Fotó: szentlorincse.hu

Waltner érkezése óta pedig szárnyal a baranyai klub. A ZTE-től érkezett Gyurján Márton a kapuban remekel, a büntetőpárbajban felülmúlt, vármegyei rivális kupaellenfél Pécsi MFC-től igazolt Tóth-Gábor Kristóf pedig a csatársorban rúgja a gólokat, de a többieket, köztük a védelmet is csak dicséret érheti. Ezt jól mutatja, hogy a legutóbbi játéknapon a Gyirmót ellen 82 percen keresztül emberhátrányban játszott a Szentlőrinc, és így is 2-0-ra győzött.

Ez a negyedik sikere volt a Szentlőrincnek a bajnokságban, hiszen korábban az Ajka, a Soroksár és a Mezőkövesd ellen is begyűjtötte a csapat a három pontot. Emellett pedig a Csákvár és a BVSC sem tudott győzni a lőrinciek ellen, így a baranyai klub veretlenül, 14 ponttal áll a tabella élén – négy ponttal megelőzve a második Kazincbarcikát.

NB II, Szentlőrinc SE,
Hat forduló után négypontos előnnyel vezeti a Szentlőrinc SE az NB II tabelláját
Fotó: szentlorincse.hu

„A jó szereplésünk, a veretlenségünk abból a szempontból biztosan meglepetés, hogy a csapat kilencven százaléka új játékosokból áll. Ugyanakkor valószínűleg a mérkőzéseken visszaköszön mindaz, amit az edzéseken csinálunk: 

Waltner Róbert vezetőedző folyamatosan százszázalékos koncentrációt vár el tőlünk, mindig mindent addig csináltat, amíg az nem klappol tökéletesen. 

Tényleg rengeteget dolgozunk, mi védők például nagyon sokat gyakoroljuk a létszámhátrányos szituációkat, érződik, hogy mindennek az alapja a jó védekezés. Ennek pedig megvan a hatása, a BVSC és a Csákvár ellen talán csak egy-egy megingásunk volt" – mondta a már három bajnoki gólnál járó új igazolás, Szekszárdi Tamás.

NB II, Szentlőrinc SE, Szekszárdi Tamás
Szekszárdi Tamás védő létére már három gólnál jár a bajnokságban
Fotó: Kovácsevics Dusán/Szentlőrinc SE

A 30 éves védő – akinek az öccse, Szekszárdi Milán is a csapat tagja – szerint sokat jelent, hogy nagyon jó karakterek alkotják a keretet, kiváló a hangulat a csapatnál.
„Minden nap jó érzés belépni a sporttelepre! Sokan mondták előre, hogy itt jó a közeg, családias a hangulat, amit persze nyugtáz az ember, hogy oké, rendben, de aztán amikor idejön, meglátja, hogy ez tényleg igaz. Egyvalami viszont nagyon fontos, 

amikor elkezdődik az edzés, nincs pardon: a szakmai stáb minden alkalommal kihajtja belőlünk a száz százalékot! 

Edzés előtt és után jó hangulat van, minden »happy«, közben viszont fegyelem. Azt kell mondjam, hogy 

nagyon jó most Szentlőrincen futballistának lenni!"

A labdarúgó NB II állása 6 forduló után:

  1.  Szentlőrinc 14 pont, 2. Kazincbarcika 10, 3. Vasas 10, 4. Gyirmót 10, 5. BVSC 10, 6. Kisvárda 9, 7. Kozármisleny 9, 8. Szeged 9, 9. Csákvár 8, 10. Budafok 8, 11. Honvéd 7, 12. Ajka 7, 13. Tatabánya 6, 14. Békéscsaba 6, 15. Soroksár 4, 16. Mezőkövesd 4.

Felemás érzések Borsodban: kazincbarcikai gólzápor, mezőkövesdi gondok

A másodosztály kiszámíthatatlanságát mutatja, hogy hat forduló után az NB II-nek már nincsen nyeretlen csapata, és 

a Szentlőrinc mellett csak egy veretlen együttes van: a BVSC. 

A zuglóiak azonban négyszer is döntetlent játszottak, így "csupán" az ötödik helyen állnak, de ugyanúgy 10 ponttal, mint a második pozícióban lévő Kazincbarcika. A nyár óta Erős Gábor által irányított barcikaiak három kör után még csak egy pontjuk volt, ám azóta három meccsen hihetetlen, 14-1-es gólkülönbséget értek el, a szerzett találatokból pedig öt Budafokra, hét Tatabányára jutott. Bódi Ádámék a következő fordulóban éppen a Szentlőrincet fogadják, miután a Diósgyőr ellen hosszabbítás után búcsúztak a Magyar Kupában.
„Nagyon szép gólokat lőttünk, látszott a srácokon, hogy élvezték a játékot, hatalmas önbizalommal játszottunk. Sikerült fiataloknak is lehetőséget adnom, többen tudtak is debütálni, kerek volt ez a történet" – elemezte a Tatabánya elleni lényegében tökéletes játékkal elért 7-0-s győzelmet Erős Gábor.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye másik csapatánál már kevésbé lehetnek boldogok. Az élvonalból nyolc év után kiesett Mezőkövesd ugyanis az utolsó pozíciót foglalja el az NB II tabelláján, a legutóbbi, Honvéd elleni meccs után pedig Tóth Mihály vezetőedző nyilatkozatából nyilvánvalóvá vált, hogy bőven vannak gondok a csapatnál. 

Egy-két játékosom hozzáállása csalódás számomra, de enyém a felelősség"

mondta a nyáron érkezett Tóth, akinek kiderült, hogy ez volt az utolsó nyilatkozata mezőkövesdi edzőként, ugyanis szeptember elején távozott a csapattól.

Tóth Mihály, Mezőkövesd
Az NB II utolsó helyén álló Mezőkövesd hat forduló után kirúgta Tóth Mihály vezetőedzőt
Fotó: Mezőkövesd Zsóry

A Mezőkövesd teljesen átalakult az NB I-ből való kiesése után, a másodosztályra vonatkozó szabályok értelmében ugyanis szinte az összes légiósától meg kellett válniuk a matyóföldieknek, emiatt pedig a csapat nem is egyértelműen a feljutást tűzte ki célul. Ám arra, hogy hat forduló után az utolsó helyen állnak, talán legrosszabb álmaikban sem gondoltak, így Tóth Mihály utódjára, Csertői Aurélre és Tököli Attilára komoly feladat vár a jövőben. A Csákvár elleni Magyar Kupa-siker biztató kezdet lehet a csapat számára. 

A másik, tavaly még NB I-ben szereplő klub, a Kisvárda is túl van már egy edzőváltáson, Feczkó Tamás távozása óta pedig négy meccsen három győzelmet értek el a szabolcsiak. Igaz, a negyedik találkozó, az ajkai vereség után Révész Attila sportigazgató és megbízott edző arról beszélt, hogy 

a játékosok közül néhányan alibizők, csalók, edzőbuktatók, azaz Kisvárdán sem lett hirtelen minden rendben. 

A Kisvárda legközelebb, szeptember 22-én ráadásul éppen Mezőkövesdre látogat az NB II-ben.

A Vasas és a Honvéd is átesett már egy-egy edzőváltáson

A feljutásról tavasszal lemaradó Vasas idén is a másodosztály egyik legnagyobb esélyeseként várta a szezont. Az angyalföldiek kerete nem esett át nagy változáson, továbbra is a legerősebbnek tűnik a mezőnyben, olyan jelentős NB I-es múlttal bíró vagy korábbi válogatott játékosokkal, mint 

Jova Levente, Otigba Kenneth, Baráth Botond, Vida Máté, Radó András vagy a visszacsábított Könyves Norbert. 

Ennek ellenére a negyedik fordulóban, hazai közönség előtt, az újonc Tatabánya elleni vereség máris Gera Zoltán vezetőedző állásába került. Erről és ennek következményeiről Gera távozása után részletesen írtunk, a cikk ITT olvasható el.

Gera Zoltán távozása óta sem minden tökéletes a Vasasnál
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az edzőváltás óta László András irányította a csapatot, vele Kozármislenyen vereséget szenvedett a Vasas, az Ajka ellen viszont a tavalyi társgólkirály, Tóth Milán vezérletével győzött, így az angyalföldiek is a tízpontosok táborát erősítik. A továbbiakban viszont már Pintér Attilával készül a Vasas, amely a Nyíregyháza ellen tizenegyesekkel elveszített kupameccs után a másodosztály küzdelmeit Soroksáron folytatja – a kieső helyen álló városi riválisnál Lipcsei Péter vezetőedző próbálhat meg meglepetést okozni a bajnokin.

A Budapest Honvéd viszont még rosszabbul kezdte a szezont, a kispestiek öt forduló után az NB II tabellájának utolsó helyén álltak, és a Mezőkövesd legyőzése után is az alsóházban maradt a klub. A Vasashoz hasonlóan négy kör után a Honvéd is edzőt váltott, a Csertői Aurél helyére érkező Laczkó Zsolttal – akárcsak Angyalföldön – az első meccset elveszítette a csapat, a másodikat viszont megnyerte. A városi riválistól eltérően a Honvédnál nagyobb változások voltak nyáron, az új igazolások közül pedig Bévárdi Zsombor, Sigér Ákos, Medgyes Zoltán, Branko Pauljevics és Ene Cornel is hamar beverekedte magát a kispesti kezdőbe.

Budapest Honvéd, NB II, Sigér Ákos, Lőrinczy Attila
A Budapest Honvéd sorozatban három vereség után győzött ismét az NB II-ben, a Mezőkövesd ellen mutatott játék miatt pedig elkezdhetnek bizakodni a kispesti drukkerek
Fotó: honvedfc.hu

Garaba Imre szerint Laczkó Zsolt nagy feladatot vállalt el a Honvéd kispadjával

A hazai meccseken, a Bozsik Arénában több ezer lelkes drukker által támogatott Honvéd Laczkó Zsolt elmondása szerint a Mezőkövesd ellen már "csapatként funkcionált", a 82-szeres magyar válogatott védő, a kispestiekkel négyszeres bajnok és egyszeres kupagyőztes Garaba Imre pedig reméli, ez így is marad.

„Számomra már az elkeserítő, hogy a Honvédot a másodosztályban kell keresni, de természetesen itt is ugyanúgy szurkolok a klubnak. Az, hogy öt forduló után még az NB II-ben is utolsók voltak, pláne szörnyű volt, de szerencsére azóta sikerült győzni és előrelépni. Laczkó Zsoltot személyesen nem ismerem, de azzal tisztában vagyok, hogy vezetőedzőként ez az első megbízatása, hiszen eddig másodedzői feladatot látott el a válogatottnál.

 Nagy önbizalomra vall, hogy elvállalta a feladatot, nagy falatnak érzem, hogy rögtön sikerül visszavezetni az élvonalba a Honvédot, 

de ettől még természetesen nagyon szurkolok neki" – nyilatkozta az Origo Sportnak az 1982-ben Az év labdarúgójának is megválasztott Garaba Imre.

Garaba Imre
Garaba Imre a Honvéd legendás játékosa volt, és a mai napig szurkol a csapatnak
Fotó: honvedfc.hu

Az előző idény közben tizenöt csapatnál – a kivételt a Csákvár, Kazincbarcika, Soroksár trió jelentette – összesen harminc alkalommal váltottak edzőt az NB II-ben. Ez alapján nem akkora szenzáció, hogy 

a mostani szezon ötödénél járva máris öt klubnál más a vezetőedző, mint július végén. 

Amire viszont kevesen számítottak, hogy ez az öt csapat a Budafok, a Honvéd, a Kisvárda, a Mezőkövesd és a Vasas, azaz az elmúlt két NB I-es idény kiesője, és a 2023-as Magyar Kupa-döntős. Ám Garaba Imre magyarázatot adott arra, hogy ez miért történhetett.

„Azok a korlátozások, amelyek a másodosztályban a légiósokra és a támogatásokra vonatkoznak, nyilvánvalóan jobban érintik az élvonalból kiesett csapatokat, ráadásul a patinásabb klubokkal szemben jóval nagyobbak is az elvárások – mondta kérdésünkre Garaba Imre. – Ami sajnálatos és nehezen tudom megemészteni, hogy ezek a csapatok nem tudják megfelelően pótolni a külföldieket a magyar játékosokkal, így nehéz rögtön visszajutni az NB I-be. A Paks példája jól mutatja, hogy nem lehetetlen megvalósítani, de úgy látszik, a többi klubnál még nincsen meg a szükséges, minőségi játékoskeret magyar fiatalokból. 

A Mezőkövesdnek és a Kisvárdának ezt a fajta hátrányát használja ki most például a Szentlőrinc, ahol a játékosoknak más az előélete és motivációja, 

és így ők lépéselőnybe tudnak kerülni azon csapatok ellen, akik most próbálják beépíteni az új embereket."

Az eddigiek jól mutatják, hogy a magyar másodosztály mennyire kiszámíthatatlan, hiszen aligha mondta volna bárki, hogy a hetedik fordulós Kazincbarcika-Szentlőrinc meccsen az első két helyezett csap majd össze egymással. Ám így történik, és a jó hír, hogy még 24 fordulón keresztül élvezhetjük az NB II 2024-25-ös kiírását: a harcot a két feljutó hely megszerzéséért, és a küzdelmet a két kieső hely elkerüléséért.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!