Vágólapra másolva!
Szombat este a Nemzetek Ligája A osztályának első fordulójában a magyar labdarúgó-válogatott 5-0-ra kikapott a német együttestől Düsseldorfban, ezzel a magyar csapat a legsúlyosabb vereségét szenvedte el Marco Rossi irányítása alatt.

A keret kijelölése után Marco Rossi szövetségi kapitány elmondta, hogy az Nemzetek fontos sorozat, mert meghatározza, milyen kalapból sorsolják a magyar csapatot a jövő évi világbajnoki selejtezőkre. Az olasz szakember nagy előnynek nevezte, hogy a magyarok a legmagasabb divízióban szerepelnek, mert a C-ből lehetetlen lenne kedvező vb-selejtezős sorsolásban reménykedni.

A két csapat az NL előző kiírásában is azonos csoportban szerepelt, akkor Budapesten 1-1-es döntetlen született, idegenben pedig Szalai Ádám emlékezetes, sarkazós góljával 1-0-ra Magyarország nyert. A nyári Európa-bajnokságon szintén találkozott egymással a két együttes, s a később a negyeddöntőben búcsúzni kényszerülő németek Stuttgartban 2-0-ra nyertek az A csoportban.

Euro 2024: Germany - Hungary, marco rossi
Marco Rossi és Julian Nagelsmann találkozója a nyári Európa-bajnokságon
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A 60. születésnapját jövő hétfőn ünneplő Marco Rossi öt újoncot hívott be a keretbe, közülük mind az öten az NB I-ben szerepelnek, igaz, szerdán a paksi Vas Gábor megsérült az edzésen, ezért csütörtökön elhagyta Telkit, helyére pedig a szakmai stáb nem hívott be másik futballistát.

A németeknél komoly változások voltak az Európa-bajnokság után: Toni Kroos befejezte profi pályafutását, míg Manuel Neuer, Ilkay Gündogan és Thomas Müller lemondta a válogatottságot, így Julian Nagelsmann szövetségi kapitánynak át kell, hogy alakítania együttesét, amely így is bombaerős ellenfélnek ígérkezett.

A mieink a Gulácsi – Balogh B., Orbán, Dárdai M. – Nego, Nagy Á. Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. összeállításban kezdtek, a négy újonc pedig a kispadon kapott helyet. A németek a Ter Stegen – Kimmich, Tah, Schlotterbeck, Raum – Andrich, Gross – Wirtz, Havertz, Musiala – Füllkrug tizeneggyel kezdték a találkozót, a meccs elején azonban nem nagyon tudták átjönni a félpályán, mert a mieink rendkívül agresszív letámadással kezdtek. 

Az első helyzet a mieink előtt adódott, ekkor Szoboszlai Dominik szerzett labdát a jobb oldalon, levezette az alapvonalra majd középre lőtt az érkező Varga Barnabás irányába, azonban a ferencvárosi támadó összeesett Pascal Gross mellett, aki a kezét rángatta a mieink támadójának, de francia Clément Turpin játékvezető nem ítélt 11-est és a VAR-szobából sem látták büntetőnek az esetet. 

Nego Loïc és Jamal Musiala párharca a meccs elején
Fotó: AFP/John MacDougall

A nyolcadik percben ismét Szoboszlai volt a főszereplő, de a Liverpool sztárja ezúttal védekezésben nyújtott kiemelkedőt. Gross szöglete után Jonathan Tah ugrott a legmagasabbra, a hétméteres fejese majdnem utat talált a bal felső sarokban, azonban Szoboszlai jókor volt jó helyen és kifejelte a kapuba tartó labdát. 

A folytatásban a mieink sokkal többet járatták a labdát, volt pár veszélyes kontratámadásuk is, azonban a 20. percben kis híján a németek szereztek vezetést a semmiből. Egy előrevágott labdát Florian Wirtz pöckölt el Balogh Botond elől, ezzel Jamal Musiala ziccerbe került, lövés helyett azonban önzetlenül továbbtette azt Niclas Füllkrugnak, akinek a kilencméteres lövését Gulácsi Péter spárgázva védeni tudta. 

Gulácsi Péter ezúttal is rendkívül magabiztos volt
Fotó: AFP/John MacDougall

A folytatásban sajnos a németek átvették a játék irányítását, a 27. percben pedig egy tökéletesen kijátszott góllal megszerezték a vezetést. 

Wirtz kapott indítást a jobb szélen, majd áttette a labdát a hosszún érkező David Raumnak, aki belsővel továbbtette a labdát Musialának, aki lőhetett volna öt méterről, de a Bayern sztárja középre pöccintette a labdát az érkező Füllkrug elé, neki pedig már csak az üres kapuba kellett gurítania (1-0). 

Germany - Hungary
Niclas Füllkrugnak nem volt nehéz dolga közvetlen közelről
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Strauch

A bekapott gól megfogta a mieinket, a németek pedig fokozták a tempót és a 33. percben nem sokon múlt az újabb góljuk. Egy szépen felépített támadás végén Gross bal oldali beadására Kai Havertz érkezett a hosszú oldalon, azonban a hétméteres fejese levágódott a felső lécről. 

Sajnos ezt követően sem változott a játék képe, a németek nagyon éltek, főleg a Wirtz, Musiala, Havertz hármas volt nagyon aktív. Utóbbi az első félidő hajrájában majdnem növelte a németek előnyét. Az Arsenal támadója a kinyíló magyar védelem között kapott egy kiugratást, hét méterrel a kapu előtt megcsinált egy cselt Dárdai Márton mellett, a ziccerét azonban kapu mellé lőtte. 

Marco Rossi a szünetben változtatott. Nego Loïc helyére azt a Bolla Bendegúzt küldte pályára, aki az utóbbi hetekben bombaformában futballozik az osztrák Rapid Wien csapatában. 

Germany - Hungary
Schäfer András küzd a rendkívül veszélyesen futballozó Kai Havertz ellen
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Strauch

A fordulás után a mieink feljebb húzódtak, a németek pedig kontrákra rendezkedtek be. Az 55. percben egy átmenetből volt is egy lehetőségük, amikor Musiala indította Havertzet, aki lövőhelyzetbe került, de a közeli kísérletébe Dárdai Márton bele tudott vetődni. 

Egy perccel később aztán a mieinknek is megvolt a várva várt ziccere.

 Szoboszlai elképesztő kiugratásával Sallai Roland ment el a bal oldalon, középre tette az érkező Bollának, aki megtolta a labdát David Raum mellett, a ziccerébe azonban az utolsó pillanatban Robert Andrich bele tudott lépni.

Ráadásul a kimaradt helyzet szó szerint megbüntette magát, ugyanis a rosszul elvégzett szögletünkből a németek kontrázhattak, melynek a végén Musiala kapott egy kiugratást Wirtztől, bevezette a labdát egyenesen a magyar tizenhatosra, majd nyolc méterről könnyű gólt lőtt a rövid alsóba (2-0).

Jamal Musiala sajnos ellenünk mutatta meg, miért generációs tehetség
Fotó: AFP/John MacDougall

A második gól sajnos teljesen megtörte a mieinket, ráadásul a németek nem akartak visszavenni a tempóból, a 66. percben pedig növelték az előnyüket. A meccs egyik legjobbja, Wirtz kapott labdát a tizenhatos bal sarkán, befelé húzott, majd 15 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (3-0). 

A folytatásban a mieink becsülettel mentek előre, de így óriási területek nyíltak a németek előtt, akik gyors kontrákat vezethettek. A 72. percben egy majdnem be is lőtték a negyedik góljukat, de Havertz 14 méteres bombája levágódott a felső lécről. 

A rémálom azonban nem ért véget, ugyanis a németek a 77. percben újabb gólt lőttek. 

A csereként beállt Aleksandar Pavlovic lépett ki a leshatárról Musiala átadásával, kapura tört, a gyengécske lövése pedig Gulácsi Péter kezei között becsúszott a kapuba (4-0).

Germany - Hungary
Gulácsi Péter tehetetlenül kapta a gólokat a második félidőben
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Strauch

A bekapott gól után meglehetett volna a szépítés a mieinknek, ugyanis egy remek átadás után Csoboth Kevin került ziccerbe, de az alálöbbölt labdájába Marc-Andre ter Stegen bele tudott kapni. És hogy a kihagyott helyzet még jobban fájjon, az ellentámadásból Havertz kiharcolt egy 11-es Willi Orbán mellett, majd higgadtan a bal alsó sarokba gurította azt a jobbra vetődő Gulácsi mellett (5-0).

A hajrában a németek már visszavettek a tempóból, így újabb nagy helyzet már nem adódott előttük, így maradt az ötgólos különbség a két csapat között. 

A magyar válogatott a legsúlyosabb vereségét szenvedte el Marco Rossi irányítása alatt. Eddig az angolok elleni 2021-es vb-selejtezős 0-4 volt a legnagyobb különbségű vereség az olasz szakember hatéves regnálása alatt.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 1. forduló:
Németország-Magyarország 5-0 (1-0)
Düsseldorf, Merkur Spiel Aréna, 49 235 néző
játékvezető: Clément Turpin (francia)
Németország: Ter Stegen - Kimmich, Tah, Schlotterbeck (Koch, 69.), Raum (Henrichs, 69.) - Gross (Beier, 60.), Andrich (Stiller, 82.) - Musiala, Havertz, Wirtz - Füllkrug (Pavlovic, 60.)
Magyarország: Gulácsi - Balogh, Orbán, Dárdai M. - Nego (Bolla, a szünetben), Nagy Á. (Nikitscher, 82.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 66.) - Sallai (Csoboth, 75.), Szoboszlai - Varga B. (Ádám, 66.)
gólszerzők: Füllkrug (27.), Musiala (58.), Wirtz (66.), Pavlovic (77.), Havertz (81., 11-esből)
sárga lap: Nego (9.)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!