Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy közleményben jelezte, játékvezetői hiba történt a házigazda német és a spanyol válogatott közötti Európa-bajnoki negyeddöntőn.

Július 5-én, Stuttgartban rendezték meg a házigazda német válogatott és a későbbi győztes spanyol csapat negyeddöntőjét a labdarúgó Európa-bajnokságon. A találkozó hosszabbítás után az ibériaiak 2-1-es sikerével zárult, ám óriási visszhangja volt egy, még a rendes játékidőben, 1-1-es állásnál történt esetnek: Anthony Taylor játékvezető (és Stuart Attwell videóbíró) nem ítélt büntetőt, amikor Jamal Musiala lövésénél a spanyol tizenhatoson belül Marc Cucurella kezéhez ért a labda. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) két és fél hónappal később egy közleményben ismerte el, hogy bírói hiba történt a foci-Eb negyeddöntőjében.

uefa, foci-Eb, német, spanyol, válogatott, Marc Cucurella, Európa-bajnokság, negyeddöntő
A házigazdák hiába reklamáltak, nem kaptak tizenegyest a német-spanyol negyeddöntőn Marc Cucurella kezezése után – az UEFA elismerte, hogy járt volna a büntető
Fotó: BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az európai szövetség a torna előtt azt közölte, hogy az olyan esetek – mint amilyen Cucurelláé is volt –, amikor a kar nincs "természetellenes pozícióban", nem érnek büntetőt. Ráadásul az UEFA a negyeddöntő után hozzátette, azért nem vizsgálták az esetet, mert ugyanannak az akciónak egy korábbi szakaszában a németek csatára, Nicklas Füllkrug lesen volt, és egy játékmegszakítás során előbb a lest vizsgálták volna, ami semmissé tette, hogy a labda a spanyol védő kezével találkozott.

Az UEFA elismerte, a német válogatottnak büntetőt kellett volna kapnia a spanyolok elleni Eb-negyeddöntőn

Ezért is volt meglepő az UEFA Játékvezetői Bizottságának minap kiadott közleménye, miszerint tévedés történt, és német tizenegyesnek kellett volna következnie.
„A legújabb UEFA-irányelv szerint a kapura tartó lövéseket megakadályozó kezezéseket szigorúbban kell büntetni és a legtöbb esetben büntetőt kell ítélni, kivéve, ha a vétkes karja nagyon közel van a testéhez. Ebben az esetben erről [a kivételről] nem beszélhetünk, hiszen [Cucurella] megnagyobbította testét, úgy blokkolta [Musiala] kísérletét” – írták a közleményben.

A büntető elmaradása után azonban végül a spanyolok nyerték meg az Eb-negyeddöntőt, hogy aztán a legjobb négy között Franciaország, a fináléban pedig Anglia ellen is győzzenek, ezzel megszerezve az Európa-bajnoki trófeát.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!