Vágólapra másolva!
A labdarúgást irányító szervezeteknek nem szabadna új versenysorozatokat indítaniuk, az élvonalbeli bajnokságokban pedig csökkenteni kellene a csapatok számát, ezzel könnyítve a játékosokra a mérkőzések magas száma miatt nehezedő nyomást - véli Gerard Piqué.

Az FC Barcelona és a spanyol válogatott világ- és Európa-bajnok korábbi védőjének megszólalása alig egy héttel követte a játékosok szakszervezete (FIFPRO), a kontinens bajnokságait tömörítő szövetség, illetve a spanyol La Liga közös panaszát, amelyet az Európai Unió trösztellenes hatóságaihoz nyújtottak be a sportág nemzetközi szövetségének (FIFA) nemzetközi menetrendje ellen. A FIFA jövő évtől vezeti be a klubvilágbajnokságon a 32 csapatos formátumot, 2026-tól pedig 48 válogatott szerepel majd a világbajnokságon. Az európai szövetség (UEFA) ettől az idénytől ráadásul növelte a mérkőzések számát a Bajnokok Ligájában, a válogatott versenynaptárba pedig még 2018-ban beillesztette a Nemzetek Ligáját.

Gerard Piqué
Gerard Piquének markáns véleménye van
Fotó: Lluis GENE / AFP

Piqué véleménye szerint a sportág valamennyi szervezetének felelőssége, hogy megoldást találjanak a helyzetre.

"Túl sok a mérkőzés" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a labdarúgók sorra hívják fel a figyelmet a fokozott terhelés miatt megnövekedett sérülésveszélyre. - "Három naponta mérkőzések vannak, miközben nincs idő a nyári regenerációra. A meccsek számának csökkentését javaslom."

A 37 esztendős Piqué, aki két évvel ezelőtt vonult vissza a profi futballtól, azt javasolja, hogy az élvonalbeli pontvadászatokban a 20 helyett vezessék be a 16 csapatos formulát,

 egyúttal számonkérné az UEFA-t a - meglátása szerint - nehezen követhető Nemzetek Ligája elindításáért, a FIFA-t pedig a klub-vb-n résztvevő együttesek számának megemeléséért. A volt klasszis védő rámutatott: érti, hogy ezek a lépések a bevételek növekedését segítik elő, ugyanakkor úgy gondolja, a kevesebb összecsapás jobb lenne, különlegesebb élményt nyújtana, egyszerűbb lenne követni a nézőknek, és a játékosoknak is könnyebb lenne a helyzetük - írja az MTI.

Piqué a Barcelonával kilenc bajnoki címet, a katalán gárdával és a Manchester Uniteddel összesen négy Bajnokok Ligája-elsőséget zsebelt be.

A Howden biztosítótársaság friss kimutatása alapján az előző szezonban összesen 732 millió euró bért fizettek ki az európai topbajnokságok klubjai azoknak a labdarúgóknak, akik éppen sérültek voltak, az öt kiemelt ligában 4123 sérülést regisztráltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!