Vágólapra másolva!
A magyar válogatott magabiztos játékkal 2-0-ra nyert Bosznia-Hercegovina ellen a Nemzetek Ligája élvonalának negyedik fordulójában. A magyar csapat a hollandok elleni döntetlennel így négy pontot szerzett ezen a két meccsen, így jó eséllyel küzdhet majd azért, hogy maradjon a sorozat elitjében.

A magyar válogatott a hollandok elleni budapesti 1-1-es döntetlen után Boszniában lépett pályára a Nemzetek Ligája élvonalának negyedik fordulójában. A két csapat budapesti meccse 0-0-s döntetlent hozott, de a hollandok elleni hazai döntetlen után mi várhattuk kedvezőbb helyzetből a meccset, ami nagyon fontos volt.

A zenicai meccs tétje reálisan a csoport harmadik helyének megszerzése volt – a német és a holland válogatott mögött – , ami osztályozót jelent a Nemzetek Ligájában. A győzelem nekünk azt jelentette volna, hogy akár az első két helyért is versenyben maradhatunk, másrészt négy pont előnyt a bosnyákokkal szemben.

A magyar válogatott a hollandok ellen a szervezett védekezéssel rukkolt elő és Marco Rossi nem is bontotta meg a kezdő, csak kénszerűségből váltott, a sérült Dárdai Márton helyére állt be Botka Endre, aki a hollandok elleni meccs szünetében szintén a berlini hátvédet váltotta. Marco Rossi egyébként ezen a meccsen hagyta le az örökrangsorban a legendás Aranycsapat mesterét, Sebes Gusztávot, hiszen ez volt a 70. meccse a magyar kispadon.

Ezúttal a magyar válogatott a Dibusz – Botka, Orbán, Fiola – Bolla, Schäfer, Nikitscher, Nagy Zsolt – Sallai, Szoboszlai – Varga Barnabás

 összeállításban kezdett tehát. A bosnyákoknál a Vasilj – Gazibegovic, Bicakcic, Katic, Kolasinac – Bajraktarevic, Tahirovic, Gigovic, Burnic - Dzeko, Hajradinovic kezdő futott ki a gyepre.

A csapatot 500-nál is több magyar szurkoló kísérte el a meccsre, ők szervezetten vonultak a stadionhoz a mérkőzés előtt.

magyar válogatott
A magyar szurkolók ezúttal is kitettek magukért
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Az 1. percben Szergej Barbarez csapata rögtön helyzetbe került, de Gazibegovic nem találta el a kaput a jobboldalról kisodródva. A mieink első helyzetére a 10. percig kellett várni, ekkor Varga Barnabás lövését tudta védeni Vasilj. Nem sokkal később Bolla Bendegúz egy szöglet utáni lecsorgót lőtt vissza a kapura, amit a bosnyák kapusnak kellett kiöklöznie.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, 2024.10.14.,
Egy helyen változott a magyar kezdő a hollandokhoz képest
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Nem sokkal később Tahirovic próbálkozott egy lapos lövéssel a tizenhatos vonaláról, a labda pedig kevéssel ment el Dibusz Dénes kapujának bal oldala mellett. 

A bosnyák kapu előtt több veszélyes lehetőség alakult ki, de igazán nagy gólhelyzet ott sem. A 35. percben aztán Szoboszlai Dominik harcolt ki egy szabadrúgást, amit ő is végzett el, de a tizenhatos vonalától kicsit hátrébbról a kapu fölé lőtt. Nem sokkal később a bosnyákok reklamáltak tizenegyesért, de Anthony Taylor nem látott okot a sípolásra, miután a kapunk előtt beadás közben elesett egy hazai focista.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, 2024.10.14.,
Szoboszlai Dominik megint a mezőny egyik legjobbja volt
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A 38. percben Orbán labdaszerzése után indult egy magyar kontra, aminek a végén Sallai Roland bombázott kapu mellé, majd még ugyanebben a percben 

Nagy Zsolt kiugratása után Szoboszlai estében, ballal a bosnyák kapuba helyezett ezzel megérdemelten szereztük meg a vezetést, nagyon megnyomtuk ezt a pár percet az első félidő végén.

Szoboszlai Dominik 13., válogatottban szerzett góljával 1-0-s vezetéssel fordultak a csapatok.

A második félidő elején Nagy Zsolt verekedte be magát a tizenhatoson belülre, majd a csereként beállt Omerovic földre vitte, amiért tizenegyest kaptunk. A labda mögé Szoboszlai Dominik állt, aki higgadtan a jobb alsóba lőtt, miközben Vasilja a másik irányba vetődött.

A gólt követően a bosnyákok Edin Dzeko révén veszélyeztettek, de Dibusz védeni tudott. A bosnyákoknak kicsit átaduk a kezdeményezés lehetőségét, aminek köszönhetően Dibusz egy újabb Dzeko-lövést védett, míg a túloldalon Bolla lövését kellett védenie Vasiljnak.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország, Nemzetek Ligája, magyar labdarúgó-válogatott, Bosznia-Hercegovina, 2024.10.14.,
Szoboszlai Dominik két gólt szerzett
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

A 68. percben kettőt is cserélt Marco Rossi, Bolla és Sallai helyére Gera Dániel és Gazdag Dániel állt be. A 71. percben Dzeko sarokkal lőtt kapura egy szabadrúgást követően, de Dibusz ezúttal is védeni tudott.

Az utolsó 15 percre beállt Ádám Martin is, majd a hajrára érkezett Nagy Ádám és az újonc Szűcs Kornél is. Nekünk még Gazdag és Gera összjátéka után volt egy szép akciónk, de a bosnyákok végül blokkolták Gera lövését.

A magyar csapatvégül 2-0-ra nyert és a Németország-Hollandia meccsen született hazai sikernek köszönhetően pontszámban beértük a hollandokat, akikkel novemberben idegenben találkozunk majd, végül a németek elleni hazai meccsel zárjuk a sorozatot.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló:

Bosznia-Hercegovina - Magyarország 0-2 (0-1)

Zenica, Bilino Polje Stadion, 8392 néző, v.: Anthony Taylor (angol)

gólszerző: Szoboszlai (38., 50., utóbbit 11-esből)

sárga lap: Katic (24.), Kolasinac (60.), Huseinbasic (75.), illetve Fiola (88.)

Bosznia-Hercegovina: Vasilj - Gazibegovic (Omerovic, a szünetben), Katic, Bicakcic, Kolasinac - Bajraktarevic, Tahirovic (Saric, 79.), Gigovic (Huseinbasic, 65.), Burnic (Tabakovic, 65.) - Hajradinovic (Basic, 79.), Dzeko

Magyarország: Dibusz - Botka, Orbán, Fiola - Bolla (Gera D., 68.), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á., 86.), Nagy Zs. (Szűcs, 86.) - Sallai (Gazdag, 68.), Szoboszlai - Varga B. (Ádám, 78.)
 

 

A csoportunk másik meccsén a németek Hollandiát fogadták. Ott a németek szereztek vezetést Jamie Leweling góljával és maradt is az 1-0 a lefújásig. A VfB Stuttgart 23 éves csatára bizonyult a házigazdák nyerő emberének. A felnőtt válogatottban most bemutatkozó támadónak a második percben les miatt érvénytelenítették a találatát, a 63. percben viszont ő szerezte meg a győzelmet érő gólt a Nationalelfnek.

November 16-án holland-magyar meccset rendeznek Amszterdamban, majd 19-én magyar-német összecsapást a Puskás Arénában. Ezek mellett a németek a bosnyákokkal találkoznak otthon, a hollandok pedig az utolsó fordulóban Zenicában szerepelnek.

A csoport állása: 1. Németország 10 pont, 2. Hollandia 5 pont, 3. Magyarország 5 pont, 4. Bosznia-Hercegovina 1 pont

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!