Vágólapra másolva!
Azt már az idei szezon kezdete előtt tudta mindenki, hogy rendkívül kiélezett harc lehet a Premier League-ben (PL) a bajnoki címért. Elég, ha csak annyit írunk, a tavalyi kiírást úgy nyerte meg a Manchester City, hogy mindössze két ponttal előzte meg az Arsenalt. Ez a két csapat idén ott folytatta, ahol legutóbb abbahagyta, ráadásul már csak ők maradtak egyedül veretlenek hét fordulót követően a PL-ben (a nyolcadikban aztán az Arsenal kikapott). Óriási rivalizálás van kibontakozóban, amelynek legnagyobb nyertese a bajnokságot jelenleg egy ponttal vezető Liverpool lehet. De miért feszült ennyire egymásnak az Arsenal és a Manchester City? Elmondjuk.

Mielőtt a 2024/2025-ös bajnoki szezonra rátérnénk, érdemes egy pillanatra felidézni a tavalyi végeredményt. Bajnok lett a Manchester City, sorozatban negyedszer és mindössze két ponttal lemaradva a címről, második lett az Arsenal. Ráadásul mindezt úgy, hogy az Ágyúsok az utolsó öt mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték a PL-ben, így Guardioláék pontosan tudták, ha csak egyszer is botlanak, akkor az könnyen a címvédésükbe kerülhet. Nos, nem tették, ők sem találtak legyőzőre a hajrában, így újabb trófeával gazdagodtak. Ha még egy évet visszamegyünk az időben, nagyjából ugyanezt láthatjuk, igaz, annyi különbséggel, hogy akkor a City valamivel könnyebben, öt pont előnnyel lett bajnok az Arsenal előtt. Ezek után bátran fogalmazhatunk úgy, hogy a londoniaknak már bőven elegük van a kékek dominanciájából és az elszalasztott bajnoki esélyekből.

Manchester City, Pep Guardiola
A Manchester City vezetőedzőjére nehéz szezon vár. Fotó: AFP / AFP or licensors/Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola addresses a press conference of Manchester City in Bratislava on September 30, 2024, on the eve of the UEFA Champions League football match against SK Slovan Bratislava. (Photo by -STR / AFP)

A Manchester City és az Arsenal edzője ugyanonnan indultak

A regnáló bajnok kispadján Pep Guardiola 2016 óta ül, míg az Arsenalt 2019-ben vette át Mikeal Arteta. A két szakember között bő tíz év a korkülönbség, mindketten Spanyolországban nőttek fel és mindketten a Barcelona színeiben kezdték labdarúgó pályafutásukat. Igaz, a korkülönbség miatt amikor Guardiola a katalánok első számú csapatánál volt, akkor Arteta még a B együttesben szerepelt. Az élet aztán úgy hozta, hogy az útjaik ismét keresztezték egymást, igaz, ezúttal nem ugyanannál a klubnál kötöttek ki, hanem vezetőedzőként ugyanannál a bajnokságnál. 

De ha ugyanonnan érkeztek és ugyanazokat az alapokat szívták magukba Barcelonában, akkor honnan ered ez a szembenállás a két szakember és a csapataik között?

Lehet, hogy esetleg azért, mert Arteta és Guardiola hasonló figurák voltak - és mostanra stílusukban teljesen külön utakon járnak. 

Ha közelebbről megnézzük, stílusilag Guardiola és a liverpooli kispadot nyáron otthagyó Jürgen Klopp mindig is teljes ellentétek voltak, két eltérő ideológia csatája volt az övék. Klopp előszeretettel alkalmazta a híres "gegenpressing"-et, amely a modern labdarúgás egyik legfontosabb stratégiája. Ennek lényege, hogy a csapat magasan nyomás alatt tartja az ellenfelet, hogy visszaszerezze a labdát. Ez pedig nem találkozott Guardiola csapatának "táncával" a pályán, így az eltérő stílusok személyesen sosem ütköztek össze, ezért ez a fajta konfliktus a játékosokra sem volt jellemző. 

Ugyanakkor Guardiola és Arteta egyértelműen jobban hasonlítanak egymásra. Két olyan menedzserről van szó, akik egykor ugyanabból a könyvből tanultak, és bizonyos esetekben közös fejezeteket is használtak.

Bayern München, Arsenal, Bajnokok Ligája
Mikel Arteta szenvedélyesen irányítja a csapatát. Fotó: AFP / Arsenal's Spanish manager Mikel Arteta reacts from the sidelines during the UEFA Champions League quarter-final second leg football match between FC Bayern Munich and Arsenal FC in Munich, southern Germany on April 17, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Játékoskeringő és stratégiai különbség a két óriás között

Ráadásul Arteta két évvel ezelőtt Gabriel Jesust és Olekszandr Zincsenkót elvitte a Citytől, hogy komolyan megalapozza a klub bajnoki ambícióit. Az Arsenal menedzsere szintén a nagy riválistól csípte el a beállós gurut, Nicolas Jovert 2021-ben, aki mára Európa szerte elismert szakedzővé vált (úgynevezett "set piece" edző, azaz a rögzített helyzetekben alkalmazott taktikáért felelős tréner). Arteta ezen felül idén Raheem Sterlinget is megszerezte, aki korábban szintén a City-t erősítette.

Mindkét menedzser négy középhátvéddel játszik a hátsó alakzatban és mindkettőnek vannak olyan kapusai, akik könnyen el tudnának menni támadó középpályásnak is akár. De míg Arteta a City tapasztalatát felhasználva egy címszerzésre esélyes csapatot formált, addig a stílusa mostanra más lett, mint a Guardiola-féle. Először is, a City menedzserének filozófiája az, hogy a saját türelmes, labdabirtoklásra épülő, tiki-taka módon győzzön, és ami még nagyon fontos, hogy Guardiola soha nem fogja kritizálni a csapatát, feltéve, ha jó a teljesítmény. Eközben az Arsenalnál a „győzelem mindenáron” mentalitás uralkodik, ahol a három pont megszerzése érdekében a játékstílus akár kompromisszumot is jelenthet. Ez pedig azt a felfogást mutatja, hogy az eredmény mindig felülírja a mutatott játékot. A Manchester City talán a két klub közös személyi állománya miatt saját maga utánzatának tekinti az Arsenalt, de bosszantja őket, hogy mennyire mások az Ágyúsok. 

Fotó: AFP / AFP or licensors/Manchester City's Norwegian striker #09 Erling Haaland looks at Arsenal's Brazilian defender #06 Gabriel Magalhaes during the English Premier League football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on September 22, 2024. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / 

Rangadónak indult, háború lett belőle

Ezzel a felvezetéssel érkeztünk el szeptember 22-ére, amikor a PL idei kiírásában először csapott össze a két együttes egymással. Két topcsapatként, de ellentétes területeken kiemelkedő teljesítményt mutatva mentek neki az ötödik forduló rangadójának. A fentieken kívül a találkozó előtt azt lehetett mondani, hogy:

  • A City otthon az egyik legjobb Premier League-csapat, míg az Arsenal idegenben mondhatja el magáról ugyanezt.
  • A City támadásai kiemelkedőek a ligában, az Ágyúsok pedig az egyik legmegbízhatóbb védelemmel rendelkeznek.
  • Haaland a PL legeredményesebb csatára, míg Saliba és Gabriel a legjobb védőpárosok egyike. 

A mérkőzésről hosszabban írtunk, röviden annyi történt, hogy az első félidőben a City komoly sérülés miatt, mint később kiderült az egész szezonra elveszítette Rodrit. Gabriel az első félidő ráadásában 2-1-es vezetéshez juttatta az Arsenalt, aztán még a szünet előtt második sárga lappal a bíró kiállította az Ágyúsok egyik játékosát, így tíz emberre fogyatkoztak egy teljes félidőre a vendégek. A második játékrészben felborult a pálya, az Arsenal tíz emberrel védekezett, míg a City az idő előrehaladtával egyre kétségbeesetten támadott. A hatalmas nyomásnak végül meglett az eredménye és a csereként beállt Stones a 98. percben 2-2-re mentette a mérkőzést a hazaiaknak. 

Fotó: AFP / AFP or licensors/Manchester City's Portuguese midfielder #20 Bernardo Silva reacts on the ground after being fouled by Arsenal's Belgian midfielder #19 Leandro Trossard during the English Premier League football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on September 22, 2024. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / 

Ekkor történt az az incidens is, hogy Haaland a gólt követően a kapuból kivett labdával fejbe dobta Gabrielt, majd a középkezdés után letarolt még egy Arsenal-játékost a hármas sípszó előtt. A 2-2-vel véget ért összecsapásnak azonban itt nem lett vége, olyan indulatok szabadultak el, amelyek már régóta forrtak a felekben. A találkozót követően ment az üzengetés a médiában, Gabriel azt mondta, hogy hatalmas csata, szinte háború zajlott a két együttes között a pályán, mire 

a City mestere azzal kontrázott, hogy: "Háborút akarnak? Akkor megkapják! Gabriel remekül mondta a meccs után, ez egy háború. Provokálták az ellenfelet, így mi mást tudtunk volna tenni, mint hogy viszonozzuk és beleállunk a harcba."

Aki látta a meccset, az egyhamar nem fogja elfelejteni, akinek pedig módja lenne rá, érdemes megnéznie akkor is, ha tudja mi lett az eredmény. 

A legnagyobb kérdés a két csapat közötti háború kapcsán az, vajon ki lesz ennek a győztese? Nos, jó eséllyel a semleges nézők láthatnak olyan párharcot, amire már régóta vágynak és nevető harmadikként a Szoboszlai Dominikot a soraiban tudó Liverpool is örülhet a végén. Ugyanis, ha a két csapat csak és kizárólag egymással lesz elfoglalva, akkor a jelenlegi formájukat nézve Arne Slot fiai odaérhetnek a bajnoki címhez, bár még csak nagyjából a szezon ötödén vagyunk túl. Egy biztos, a nyolcadik fordulót követően 21 ponttal a Liverpool vezeti a PL-t a 20 pontos Manchester City és 17 pontos Arsenal előtt. Messze még a vége, de azt szinte biztosra vehetjük, hogy idén is rendkívül szoros csata várható a bajnoki trófea megszerzéséért. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!