Döbbenetet érez, aki ránéz a labdarúgó NB II tabellájára

Vágólapra másolva!
Vasas, Békéscsaba, Honvéd, Tatabánya. Ez a négy csapat éveken át a magyar labdarúgás első osztályában vívott egymással elképesztő csatákat. Jelenleg azonban más a helyzet. A labdarúgó NB II utolsó négy helyzettjéről szól ez az írás, meg arról, hogy miként juthatott el ide ez a négy együttes.

A Vasas és a Honvéd a magyar labdarúgás két ikonikus csapata. Olyan játékosok viselték ennek a két együttesnek a mezét, mint Puskás Ferenc, Bozsik József, Détári Lajos vagy Mészöly Kálmán, Farkas János, Kiss László. A Békéscsaba 1988 tavaszán a Budapesti Honvéd ellen megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát. A Tatabánya 1981 őszén az UEFA Kupában legyőzte a spanyol Real Madridot. Labdarúgó NB II? A Vasas és a Honvéd esetében mindez szóba sem kerülhetett.

labdarúgó NB II
Kiss László (b, Vasas) és Kocsis István (Honvéd) harca a labdáért a Bp. Honvéd-Vasas NBI-es labdarúgó mérkőzésen a Népstadionban. Ez nem a labdarúgó NB II egyik meccse volt
Fotó: Németh Ferenc / MTI Zrt. Fotószerkesztõség/Magyar Távirati Iroda Zrt.

Négy olyan tény, amelyet azok is tudhatnak, akik nem kisérik figyelemmel minden nap a magyar labdarúgásban történteket. Akik ebbe a táborba tartoznak, talán meglepődnek, hogy a labdarúgó NB II-ben jelen pillanatban ez a négy csapat foglalja el az utolsó négy helyet.

A Vasas lassan a labdarúgó NB II szégyene lesz

A vasárnapi, Csákváron elszenvedett 2-1-es vereség után Pintér Attila, a Vasas nemrég kinevezett edzője úgy nyilatkozott, hogy le kell ülnie Nagy Miklós kisebbségi tulajdonossal átbeszélni ezt a helyzetet. Sokat mondó nyilatkozat ez, mert Pintér nem hozta meg a változást Angyalföldre. Az első meccsén kiesett a Magyar Kupából - ellenfele akkor az NB I-es Nyíregyháza volt - ez még belefért, ám ami a bajnokságban ezután következett, az tényleg drámai volt. 

Idegenben Soroksáron és Csáváron kaptak ki, hazai pályán pedig a Mezőkövesd verte meg őket. 

Mindhárom meccset egy góllal vesztették el, kétszer 2-1-re kaptak ki, egyszer 3-2-re. A Vasas ezzel a három vereséggel a kiesőzóna felé zuhant, jelenleg a 13. a tabellán, csak 3 pont az előnye a már kieső helyen álló Honvéddal szemben. 

Borzalmasan nehéz helyzetben van a Vasas
Fotó: Purger Tamás / MTVA 

Nagy Miklósnak most tényleg nem lesz könnyű döntést hoznia. A Vasas a bajnokságot Gera Zoltánnal a kispadon kezdte meg, 

A 4. fordulóban a Tatabánya 1-0-ra nyert a Fáy utcában, ez volt Gera utolsó meccse a kispadon, mert a vezetőség ezek után kirúgta őt.

Ekkor a Vasas a 4. helyen állt a bajnoksában, 2 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel, vagyis a Tatabánya ellen elveszített mérkőzés volt az első veresége ebben a bajnokságban a Vasasnak. Gerának mégsem lehetett maradása, a többit már tudjuk. A következő 5 fordulóban a Vasas négyszer kikapott (ebből háromszor Pintér Attila vezetésével), majd a negyedik helyről a tizenharmadikra zuhant.

Ha most kirúgják Pintért is, akkor tényleg megtippelni sem lehet, kivel tudna kikecmeregni ebből a gödörből az egykor szebb napokat látott együttes. Az NB II-ben most a válogatott Nemzetek Ligája meccsei miatt szünet következik, ez idő alatt sok kérdésre választ kapunk.

Budapest Honvéd: döbbenet a köbön

Vasárnap délután a Gyirmót 3-1-re nyert a Budapest Honvéd ellen. Ezzel a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett csapat az NB II 15. helyére zuhant, azaz, ha most lenne vége a bajnokságnak, akkor a Honvéd az NB III-ba zuhanna le.

A Honvéd esetében (de ugyanez igaz a Vasasra is) egészen elképesztő, hogy mit kell átélniük azoknak, akk még ennek a két csapatnak szurkolnak. A Laczkó Zsolt vezette együttes az utolsó három mékőzését (Csákvár és Gyirmót idegenben, BVSC otthon) elveszítette, 9 forduló alatt összesen kétszer tudott nyerni. Ezzel a teljesítménnyel jogosan áll az NB II kieső helyén.

A Facebookon a Budapest Honvéd oldalán e cikk megírásának pillanatában a gyirmóti vereségről szóló cikk alatt 352 komment volt olvasható. 

A legmegrázóbb ezekben a hozzászólásokban az, ahogy más csapatok szurkolói részvétet nyilvánítanak a Honvéd drukkererinek - mintha a kispesti csapat meghalt volna. 

Maradjunk inkább a tetszhalott szónál, mert - a jelenlegi sanyarú helyzet ellenére is - még mindig azt súgja valami, hogy a Honvéd nem eshet ki az NB III-ba.

Mi lesz veled, Budapest Honvéd?
Fotó: Illyés Tibor / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap/Budapest, 2023. november 2. A kispesti játékosok gólöröme a labdarúgó MOL Magyar Kupa 4. fordulójában, a 16 közé jutásért játszott Budapest Honvéd - Paksi FC mérkõzésen a Bozsik Arénában 2023. november 2-án. MTI/Illyés Tibor

Pedig a Honvéd mögött nagyon komoly szurkolói támogatás van - még. A kispesti tábor a csapat idegenbeli meccseire is rendszeresen elutazik, bár azt nehezen lehet elképzelni, hogy ezt a játékot látva miben bíznak. 

Sokan a Honvéd volt tulajdonosát, George Hemingwayt sírják vissza, mások szerint a tulajdonosváltás után óriási hiba volt elküldeni azt a Csertői Aurélt, aki mostanság a Mezőkövesdet szedi ráncba.

A Honvéd játékosok minden egyes megmozdulásán látszik, hogy nincs önbizalmuk - a sorozatos vereségek ezt kikezdték. Nem lennénk meglepve, ha Kispesten újabb edzőváltás történne - ebben az esetben Laczkó Zsolt pár nap alatt mindent bukna, mert a válogatottnál Marco Rossi Szalai Ádámra cserélte le őt. A nagy kérdés az, ki az a mester, aki ezen a Honvédon hosszú távon segíteni tudna? 

A klub szurkolói évek óta követelik, hogy olyan edzőt hozzanak, akinek komoly kötődése van ehhez a csapathoz. 

Dajka László vagy Pisont István ilyen szakemberek, de a Honvéd tulajdonosainak fejébe nehezen lehet belelátni.

Békéscsaba, Tatabánya: nekik még sok az NB II?

Mind a Békéscsaba, mint a Tatabánya az NB III-ból jutott fel a másodosztályba, de a jelek szerint ennek a két csapatnak még nehéz feladat az NB II-be való beilleszkedés. A Tatabánya győzelemmel kezdte a bajnokságot, nem akármilyen meccsen verték meg 3-2-re a Szegedet. Ezek után viszont csak egy győzelmet értek el, a Vasas otthonában, miközben hazai pályán 7-0-ra verte őket meg a Kazincbarcika. A Tatabánya az utolsó öt meccsét sorozatban elvesztette, úgy tűnik, hogy számukra még tényleg sok az NB II.

A Békéscsaba is hullámzó teljestíményt nyújt az NB II-ben
Fotó: Koncz Márton

A Békéscsaba ennél valamivel hullámzóbb teljesítményt mutat fel. A csabaiak az első három meccsükön veretlenek maradtak, majd összezuhantak. Ezt a zuhanást az akkor listavezető Szentlőrinc legyőzésével állították meg - ideiglenesen. Az egy héttel ezelőtti bravúrt nem követte újabb, vasárnap a Csaba 2-1-es vereséget szenvedett Kazincbarcikán, ezzel pedig nem tudta stablizálni a helyét a középmezőnyben. 

Mi jön most?

Az NB II-ben most szünet következik, a 10 fordulót október 20-án rendezik meg. A négy érintett csapat a következő meccseket játssza le akkor:

  • Tatabánya-Mezőkövesd
  • Vasas-BVSC
  • Szeged-Békéscsaba
  • Honvéd-Szentlőrinc

Egy héttel később, a 11. fordulóban pedig jön a Békéscsaba-Honvéd meccs. 1988 tavaszán ez az MNK-döntője volt. 2024-ben az NB II kiesési rangadója lesz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!