Vágólapra másolva!
A Liverpool vezeti a bajnokságot, történelmet írt a Chelsea futballistája, botlott a Manchester City, őrült végjátékot hozott az Arsenal meccse és egyre mélyebb gödörben a Manchester United. Röviden és tömören így lehetne összefoglalni a Premier League hatodik fordulóját. Körkép október elején Angliából.

A hatodik forduló nyitó mérkőzésén az a Newcastle fogadta hazai pályán a listavezető Manchester City-t szombaton ebédidőben, amely rendkívül rossz hírt kapott a meccs előtt a klub vezérigazgatójáról. Mint kiderült, 

a Newcastle első embere azonnali hatállyal lemond a tisztségéről, mivel leukémiával (vérrák) diagnosztizálták, és szeretne a gyógyulására és a családjára fókuszálni minden erejével. 

A mérkőzésen a regnáló bajnok szerezte meg a vezetést az első félidőben, azonban a hazaiak a második játékrész elején egy tizenegyes révén egyenlítettek és hiába jött a szokásos óriási City mezőnyfölény (62% vs. 38%), azt nem tudták Guardiola tanítványai gólra váltani, maradt az 1-1. Ezzel továbbra is veretlen maradt a csapat, ugyanakkor az elmúlt két fordulóban két döntetlen a mérlege (korábban az Arsenal ellen játszott 2-2-t), így a többi együttes előtt adott volt a lehetőség, hogy kihasználják a City botlását.

Szoboszlaiék az élre álltak a City botlása után
Szoboszlaiék az élre álltak Guardioláék botlása után Fotó: AFP / AFP or licensors/Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola. (Photo by Oli SCARFF / AFP)

Hihetetlen Arsenal, szenzációs Palmer

A szombat kora délutáni összecsapásokból kiemelkedett az Arsenal és a Chelsea meccse. Az Ágyúsok otthon fogadták a Leicestert és már az első félidő végén 2-0-s előnybe kerültek. Akik ekkor azt gondolták, hogy ennek a találkozónak lényegében vége, azok tévedtek, mert a vendégek mindössze 20 perc alatt a szünet után 2-2-re módosították az állást és 90 percet követően úgy tűnt, hogy pontosztozkodás lesz a történet vége. 

Azonban az Arsenal másképp gondolta, 75%-os labdabirtoklás mellett a hosszabbításban elszabadult a pokol, előbb egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően öngólt lőtt a Leicester, majd a 99.!!! percben Havertz szerzett újabb gólt és a több mint 100 perces mérkőzést 4-2-re nyerték a hazaiak.

Külön érdekessége volt ennek a meccsnek, hogy az Arsenalnál az Xg mutató, az a várható gólok száma 4,11 volt, azaz ebben az esetben tökéletesen fedte egymást a tudomány által várható eredmény és a végeredmény is.

A Chelsea a Brightont fogadta és az első félidőben valamivel több mint félóra alatt a közönség a rendkívül szórakoztató futball mellett hat gólt is láthatott, és a londoni klub be is állította a 4-2-s végeredményt a szünetre. De mégsem ez volt az igazán figyelemre méltó ebben a meccsben, hanem 

a hazaiak négy gólt szerző játékosa, Cole Palmer, aki betalált akcióból, szabadrúgásból és tizenegyesből is, nem mellesleg ő lett a Premier League történelmének első futballistája, aki egy félidő alatt négyszer is eredményes volt.

Valószínűleg a nevelő klubja, a Manchester City vakarhatja a fejét, hogy miért pont egy közvetlen riválisnak adta el a tehetséges, még mindig csak 22 éves játékost.

Szoboszlaiék az élen

A szombati nap utolsó felvonásán a Liverpool a Wolveshez látogatott. Szoboszlai kezdőként kapott lehetőséget a mérkőzésen, a vörösök pedig azzal a tudattal léphettek pályára, hogy egy győzelemmel pontszámban le is körözhetik az eddigi éllovas Manchester Cityt. Ennek szellemében támadt a Liverpool és az első 45 perc ráadásában Konate szerzett vezetést a vendégeknek, előtte pedig Szoboszlainak volt ziccere, azonban a kapus lábbal hárítani tudott, így nem talált be a magyar válogatott csapatkapitánya. 

A második játékrészben aztán hamar egyenlítettek a hazaiak, de aztán jött Szalah és beállította az első óra végén a 2-1-s végeredményt, ezzel a Premier League tabella élére repítve a Liverpoolt.

Vasárnap kora este jött a forduló rangadója, amelyen a szebb napokat látott Manchester United fogadta a Tottenhamet. A meccs még szinte alig kezdődött el, amikor Johnson révén vezetést szerzett a vendég együttes (155 másodperc telt el a gól és a kezdősípszó között). 

Ez lett volna még a kisebbik baj, de az igazi hidegzuhany a félidő előtt következett az Old Traffordon, amikor manchesteri pályafutása során először (mintegy 242 mérkőzést jelent a klubnál) kiállították a csapatkapitányt, Bruno Fernandest. A portugál játékos nélkül tíz emberrel nem sok esélye lett a Unitednek, a második 45 percben a Tottenham még két gólt lőtt és egészen simán, 3-0-s győzelemmel hangolt a csütörtöki, Ferencváros elleni Európa-liga-mérkőzésére. A United ezzel egyébként hat mérkőzést követően 7 ponttal a 12. helyen áll a bajnokságban.

Hétfőn este még egy meccset rendeztek a hatodik forduló keretein belül, Kerkez Milosék Bournemouth-ja fogadta a Southamptont. A magyar válogatott játékosa végig ott volt a pályán, a védelemben a második legjobb értékelést kapta (négy bekkel állt fel a csapat), és a hazai együttes lényegében már az első félidőben 25 perc alatt lőtt három góljával eldöntött minden lényeges kérdést (3-1 lett a vége). 

A Premier League tabelláját hat forduló után 15 ponttal a Liverpool vezeti, második 14 ponttal a Manchester City, míg a harmadik helyen szintén 14 ponttal az Arsenal áll.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!