Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Június 15-én a magyar labdarúgó-válogatott Svájc ellen kezdi meg a szereplését a németországi Európa-bajnokságon, június 19-én aztán a házigazdák válogatottja ellen lép pályára Marco Rossi együttese. A mieink két pokolian nehéz összecsapással kezdik a nyári kontinensviadalt, ennek kapcsán pedig felidézzük, hogy a svájciak és a németek hogyan szerepeltek az elmúlt 24 évben az első, illetve második Eb-meccseiken.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz csoportba kerültünk, bár talán nem annyira, mint a legutóbbi Eb-n. De nem ijedünk meg a kihívásoktól, magabiztosak vagyunk, és tudjuk, hogy bármelyik riválissal szemben van esélyünk a győzelemre, ahogyan ki is kaphatunk. 

Amit mi meg tudunk tenni, az az, hogy a lehető legjobban felkészüljünk, önbizalommal telve vágjunk neki a tornának, és reméljük, hogy a szerencse is mellénk áll, ahogyan erre nemcsak a futballban, hanem az élet minden területén szükség van

 - fogalmazott Marco Rossi, miután a magyar csapat május 27-én megkezdte felkészülését az Európa-bajnokságra. 

EB-felkészülésTelki, Telki, edzés, eb, válogatott, labdarúgás
Szoboszlaiék remek hangulatban készülnak az Európa-bajnokságra
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Ami a svájciak elleni statisztikát illeti, a mieink sokkal jobban állnak: a két csapat eddig 46-szor játszott egymás ellen, ebből 30-at a magyar válogatott nyert meg, 11-et a svájci, ötször pedig döntetlen született. Az összképet viszont némileg árnyalja, hogy a két csapat legutóbbi három meccsét egyaránt a svájciak nyerték, így Rossi csapatának nem is jöhetne jobbkor a javítás lehetősége, és persze a már emlegetett szerencse is besegíthetne. 

20 évet kellett várniuk a sikeres kezdésre

Marco Rossi azt mondta, meccsről meccsre gondolkodnak, a válogatott tagjai számára jelenleg a Svájc ellen június 15-én sorra kerülő első csoportmérkőzés életük legfontosabb összecsapása, ennek kapcsán megnéztük, hogy az ellenfél hogyan teljesített a legutóbbi Európa-bajnokságok első játéknapján. 

A svájci válogatott története során először az 1996-os angliai Európa-bajnokságon volt résztvevő. A portugál Artur Jorge vezette csapat a házigazda angolokkal, a skótokkal és a hollandokkal került egy csoportba, melyből egy megszerzett ponttal utolsóként esett ki. Azonban az az egy döntetlen világraszóló tett volt, ugyanis a svájciak pont a házigazda angolokkal játszottak 1-1-es döntetlent, ami után a szigetországi sajtó leszedte a keresztvizet a válogatottról. A svájciaknak végül be kellett érniük Kubilay Türkyılmaz 11-esből lőtt góljával, ugyanis a folytatásban hollandoktól 2-0-ra, a skótoktól pedig 1-0-ra kaptak ki, így végül egy ponttal és egy rúgott góllal zárták az Eb-t. 

FBL-EUR2004-MATCH3
A svájci szurkolók minden nagy tornán külön látványosságot nyújtanak
Fotó: AFP

A 2000-es Hollandia és Belgium által rendezett Eb-re nem jutottak ki a svájciak, de négy évvel később ott voltak a portugáliai kontinenstornán, ahol ismét belehúztak, mert a címvédő franciákkal, az aranyesélyes angolokkal és a horvátokkal kerültek egy csoportba. A csapatot a 2019 novemberében elhunyt Jakob Kuhn vezette, a svájci védelem tengelyében pedig ott volt az a Murat Yakin, aki most a nemzeti csapatot irányítja majd a németországi Eb-n. A svájciak a 2004-es Eb-t is pontszerzéssel kezdték, miután 0-0-s döntetlent játszottak a horvátokkal a Leiriában. Azonban ez az eredmény túl sok bizakodásra nem adott okot nekik, mert egy borzalmasan gyenge meccset játszottak, ahol a csapat játékában semmiféle elképzelés nem volt, így sejthető volt, hogy a svájci csapat nyom nélkül fog eltűnni a tornáról. A folytatásban aztán 3-0-ra kikaptak az angolok, majd az utolsó meccsükön 3-1-re a franciáktól, 

így az 1996-os Eb után ismét egy ponttal, utolsóként estek ki a csoportjukból. 

A 2008-as Európa-bajnokságnak Ausztria és Svájc közösen adott otthont, így a svájci válogatott szurkolói okkal reménykedhettek abban, hogy csapatuk hazai környezetben megszerzi végre első győzelmét a kontinenstornák történetében. A svájciak ezúttal sem kerültek egyszerű csoportba, hiszen megkapták az előző Eb-n ezüstérmes portugálokat, az elődöntős cseheket és azokat a törököket, akik ellen sosem kellemes pályára lépni. Az Európa-bajnokság nyitómeccsét a svájciak játszották a csehekkel a bázeli St. Jakob-Parkban. Jakob Kuhn együttese remekül játszott a sztárokkal felálló cseh válogatott ellen, azonban rengeteg helyzetet kihagyott, ez pedig megbosszulta magát. A 71. percben egy előrevágott labda a csereként beállt Vaclav Sverkost találta meg, aki a leshatárról kilépve 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt, ezzel pedig a cseh válogatott megnyerte a meccset. A folytatásban a svájciak 2-1-re kikaptak a törököktől, ezzel számukra gyakorlatilag be is fejeződött az Európa-bajnokság. Az utolsó fordulóban aztán Hakan Yakin két góljával 2-0-ra megverték a portugálokat. 

A mérkőzésnek viszont már nem volt tétje, hiszen korábban eldőlt, hogy portugálok továbbjutottak, míg a társrendező svájciak már kiestek, így az első Eb-meccsen aratott győzelmük keseredés maradt.

78259974
A svájciak a 2008-as tornán nyertek először Eb-meccset
Fotó: AFP/John MacDougall

A 2012-es Európa-bajnokságra nem jutott ki a svájci csapat, így legközelebb a 2016-os Eb-n találkozhattunk velük, amelyet Franciaországban rendeztek. Mivel ez volt az első 24 csapatos kontinensviadal, így a svájciak is jobb esélyekkel indultak, főleg annak tükrében, hogy a bombaerős franciák mellett ezúttal a románokkal és az albánokkal kellett megküzdeniük. 

A svájciak az első csoportmeccsüket Lensban játszották az albánokkal, ez pedig rendkívül pikánsnak ígérkezett, hiszen mindkét csapatban bőven voltak játékosok, akik a másik csapatban, sőt akár a koszovói nemzeti válogatottban is pályára léphettek volna.

Granit Xhaka a Bundesligát veretlenül megnyerő Leverkusen egyik legfontosabb játékosa
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A legpikánsabb a bázeli születésű Xhaka testvérek helyzete volt: Granit a svájci, Taulant az albán csapatban lépett pályára kezdőként. A találkozó már az ötödik percben eldőlt, miután a svájci Xherdan Shaqiri jobb oldali szögletét a berobbanó Fabian Schär csúsztatta a kapuba a rosszul kimozduló Etrit Berishát megelőzve. 

Jót tett nekik a létszámemelés 

A svájciak ezzel történetük során először kezdtek győzelemmel egy Európa-bajnokságot. A folytatásban aztán ikszeltek a románokkal és a franciákkal is, így öt ponttal a csoportjuk második helyén végeztek és bejutottak a nyolcaddöntőbe. A legjobb 16 között 1-1-es döntetlenre végeztek a lengyelekkel, majd tizenegyespárbajt követően kiestek, a találkozó mégis örökre emlékezetes marad az Eb-k történetének egyik legszebb gólja miatt. A 81. percben egygólos lengyel vezetésnél Xherdan Shaqiri egyenlített egy álomgóllal, amikor 16 méterről a bal alsó sarokba ollózott egy röviden kivágott labdát.

FOOTBALL - UEFA EURO 2016 - ROUND OF 16 - SWITZERLAND v POLAND
Xherdan Shaqiri élete gólját lőtte a 2016-os Eb-n
Fotó: DPPI via AFP

Érdekesség, hogy az Európa-bajnokság után mégsem Shaqiri gólját választották a legszebbnek, ugyanis a magyar válogatott klasszisa, Gera Zoltán nyerte gólszépségversenyt, aki a portugálok elleni 3-3-as csoportmeccsen lőtt egy káprázatosan szép gólt. 

A 2021-es, részben Magyarországon rendezett Európa-bajnokságon a svájciak az olaszokkal, a walesiekkel és a törökökkel kerültek egy csoportba. A svájci válogatott talán a legkönnyebb feladatot kapta kezdésnek, ugyanis az ellen a walesi csapat ellen kezdett, amelynek a két sztárja - Gareth Bale és Aaron Ramsey - már rég túl volt a csúcson. A találkozón svájciak több góllal is nyerhettek volna, de elszórakozták a győzelmet. A vezetést a 49. percben szerezték meg Breel Embolo szöglet utáni fejesgóljával, az előnyüket viszont nem tudták megtartani, mert a 74. percben Kieffer Moore a kapu bal oldalába csúsztatott egy beadást. 

Yan Sommerék sokkolták a franciákat az előző Európa-bajnokságon
Fotó: AFP/Justin Setterfield

A folytatásban aztán simán kikaptak az olaszoktól, de az utolsó meccsüket megnyerték a törökök ellen, így harmadik helyen továbbmentek a legjobb 16 közé, ahol aztán az Eb legnagyobb csodáját tették. 3-1-es hátrányból egyenlíteni tudtak a franciák ellen, majd a hosszabbítás után tizenegyespárbajban ütötték ki a világbajnokokat, így bejutottak a negyeddöntőbe, ami a svájci válogatott történetének legnagyobb Eb-sikere volt. Ráadásul az elődöntőtől sem voltak messze, ugyanis a következő körben 1-1-es döntetlent játszottak a spanyolokkal, csak ezúttal rosszul jöttek ki a tizenegyespárbajból. 

Borzalmas német kezdések

A FIFA-világranglistán csak a 16. helyen szerénykedő németek történetük során 37 meccset játszottak a magyarok ellen, a statisztikájuk pedig csak egy picivel jobb a mieinknél. Az eddig lejátszott meccsekből 13-at megnyertek, 12-szer döntetlen született, 12-szer pedig kikaptak. A közelmúlt történései azonban a mieinknek kedveznek, hiszen Marco Rossi együttese a 2021-es Eb-n döntetlent játszott Münchenben a német csapattal, majd a Nemzetek Ligájában egy Puskás Arénában rendezett 1-1-et követően egygólos diadalt aratott Lipcsében Szalai Ádám káprázatos találatának köszönhetően. 

SZALAI Ádám
2022 szeptemberében Lipcsében sokkoltuk le a németeket
Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A mieink június 19-én a házigazda németekkel játsszák majd a második Eb-meccsüket, így megnéztük, hogy a Nationalelf hogyan teljesített a kontinenstornák második fordulójában. 

A németek most ugyan közel sincsenek a csúcson, de a kontinenstornákon többnyire jól szerepelnek, de persze olyanra is volt példa, hogy csúnyán leszerepeltek. A 2000-es Hollandia és Belgium által rendezett Eb-n talán minden idők leggyengébb német csapata játszott, amely hemzsegett a kiöregedett sztároktól. A tornát egy románok elleni 1-1-es döntetlennel kezdték Lothar Matthäusék, majd jött az angolok elleni sorsdöntőnek ígérkező csoportrangadó. A találkozón csak egy gól született, azt az angolok legendás csatára, Alan Shearer fejelte David Beckham beadása után, ezzel pedig németek kilátástalan helyzetbe kerültek, a végére pedig össze is zuhantak. A csoport utolsó meccsén ugyanis a mesterhármast lövő Sérgio Conceição parádéja után 3-0-ra kikaptak a portugáloktól, és csoportutolsóként mehettek haza. 

EUR2000-GERMANY-TRAINING
Mehmet Scholl és Oliver Bierhoff sem tudott segíteni a német csapaton
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Négy évvel később a portugáliai Európa-bajnokságon is rendesen leszerepeltek a németek, pedig akkor vb-ezüstérmesként érkeztek a tornára. Egy hollandok elleni 1-1-es döntetlent követően azzal a lett csapattal találkoztak a második fordulóban, amely ez Eb-selejtező sorozatban oda-vissza legyőzte Gellei Imre magyar válogatottját. A lettek Eb-kijutása is a csodák kategóriájába tartozott, a szakértők pedig arra tippeltek, hogy a tornán ők töltik majd be a pofozógép szerepét. 

FBL-EUR2004-MATCH15-50915486
Oliver Kahn világklasszis kapus volt, de gólokat ő sem tudott lőni
Fotó: AFP / AFP/2004 AFP

Az első meccsen aztán szoros vereséget szenvedtek a csehektől, a második fordulóban aztán megrengették a világot, amikor 0-0-s döntetlent játszottak a németekkel. Ráadásul a Rudi Völler vezette Nationalelf csak a mérkőzést vezető Mike Riley-nak köszönhette, hogy nem égett le ennél jobban, ugyanis az angol bíró legalább legalább kettő, de inkább három tizenegyest nem ítélt meg a letteknek a meccsen. A németek aztán az utolsó meccsükön 2-1-re kikaptak a csehektől, így aztán sorozatban a második Eb-jükön végeztek nyeretlenül a csoport utolsó helyen. 

Beindult a német henger

A 2008-as Európa-bajnokság volt Joachim Löw első nagy tornája a német válogatott kispadján, a 2006-os vb után kinevezett szakember pedig remek csapatot épített. Kezdésként kétgólos győzelmet arattak a lengyelek ellen, a második meccsükön azonban beleszaladtak egy nem várt pofonba, ugyanis 2-1-re kikaptak a Luka Modriccsal felálló horvátoktól. Az újjáépített német válogatott tehát elveszítette második meccsét, de végül a társházigazda osztrákokat legyőzve biztosította a továbbjutását, és egészen a döntőig menetelt, ahol aztán kikapott a spanyol válogatottól. 

A 2010-es világbajnokságon a németek elődöntősök voltak, így nagy reményekkel várhatták a 2012-es Eb-t. A Nationalelf bekerült a halálcsoportba, ahol a dánok mellett ott voltak a vb-ezüstérmes hollandok és a Cristiano Ronaldóval felálló portugálok is. A németek itt már hengereltek, százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a csoportjukat. A második meccsük pont a hollandok elleni csúcsrangadó volt, amit Mario Gómez már az első félidőben eldöntött a két góljával. 

135899690
A 2012-es Eb Mario Balotelli tette tönkre a németek Eb-álmait
Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Az egyenes kiesés szakaszban aztán a németek 4-2-re kiütötték a görögöket, azonban az elődöntőben az olaszok fenegyereke, az élete meccsét játszó Mario Balotelli megálljt parancsolt nekik a két káprázatos góljával és az örökre emlékezetes "feszítős" gólörömével. 

Lejtmenetben a németek?

A 2016-os Európa-bajnokságon a németek olyan gyenge csoportba kerültek, hogy arra kár szót fecsérelni. A lengyelek, az észak-írek és az ukránok nem jelenthettek veszélyt Löw csapatára, különösen az után, hogy a létszámemelés miatt már a négy legjobb csoportharmadik is továbbjutó volt. A németek az első fordulóban lesimázták az ukránokat, majd a jött a második meccsük, melyen egy rendkívül unalmas 0-0-s döntetlen született, de ezzel is bebiztosították a továbbjutásukat. A találkozó legnagyobb érdekessége az volt, hogy az volt a franciaországi Európa-bajnokság első gólnélküli döntetlenje. A folytatásban a németek megverték az északíreket, a legjobb 16 között a szlovákokat, majd a negyeddöntőben a spanyolokat búcsúztatták 11-espárbajban, azonban az elődöntőben 2-0-ra kikaptak a franciáktól.

Euro 2016 Semifinal Between Germany And France In Marseille
A németek a 2016-os Eb-n is az elődöntőig meneteltek
Fotó: NurPhoto via AFP/Guo Yong/Xinhua

 A 2018-as vb-re esélyesként érkeztek a németek, így a torna legnagyobb szenzációja volt, hogy már a csoportjukból sem tudtak továbbjutni az oroszországi világbajnokságon. A koronavírus-járvány miatt csak három év múlva sorra kerülő Európa-bajnokságra nagy tervekkel érkeztek, de mindvégig érződött, hogy hiányzik valami a csapatból. Joachim Löw együttese nem volt könnyű helyzetben, hiszen a vb-címvédő franciákkal és az Eb-címvédő portugálokkal került egy csoportba, és persze ott volt a Marco Rossi vezette magyar válogatott is. A németek egy franciák elleni papírforma vereséggel kezdtek, a második fordulóban pedig jött a portugálok elleni sorsdöntő meccsük. A müncheni találkozón Cristiano Ronaldo ugyan vezetést szerzett, azonban a német csapat a 35. és a 60. perc között négy gólt is berámolt, ezzel kitömte a portugál válogatottat és óriási lépést tett a továbbjutás felé. 

Ronaldóéknak esélyük sem volt a németek ellen az előző Eb-n
Fotó: AFP

A németek továbbjutásában kulcsfontosságú volt a második meccs megnyerése, de a magyar szurkolóknak a mai napig csodálatos és egyben fájó emlék a csoport utolsó meccse. Marco Rossi együttese a 84. percig 2-1-es vezetésre állt a német válogatott ellen, azonban jött az idei Eb-ről lemaradó Leon Goretzka 13 méteres bombája, amivel egyenlíteni tudtak a németek, így a mieink drámai körülmények között búcsúztak. 

European Football Championship - Germany - Hungary
Schäfer András góljával sokáig továbbjutásra állt a magyar csapat
Fotó: dpa/picture alliance via Getty images

A mérkőzés után bejárta a világsajtót az a fotó, amelyen Marco Rossi vigasztalja a kiesés miatt zokogó Schäfer Andrást, azonban mi, magyarok arra emlékszünk a legszívesebben, hogy a németek úgy féltek tőlünk, mint a tűztől, és az utolsó percekben úgy húzták az időt, mint egy kiscsapat. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről