Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Vágólapra másolva!
Szombat délután a magyar labdarúgó-válogatott megkezdte szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Marco Rossi együttese 3-1-re kikapott a svájci csapattól a kölni Rhein Energie Stadionban, ezzel a magyar válogatott nehéz helyzetbe került, ugyanis az A csoport élén álló, házigazda német együttes ellen kellene javítania a következő mérkőzésén. A vereség azért is fájó, mert a magyar válogatott a második félidőben remekül futballozott, de sajnos az első félidei rövidzárlat bekérte az árát.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A magyar szurkolók már péntek este ellepték Köln belvárosát, a helyi kocsmák a mieink dalaitól zengett, ez pedig már előrevetítette, hogy szombat délután valami nagyon hasonló várható majd ettől a remek zenekartól, mint amit Marseille-ben előadott a 2016-os Európa-bajnokságon. 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15., vonulás, szurkolók
Elképesztő hangulatot csináltak a magyar szurkolók
Fotó: Mirkó István

A magyar válogatott szervezett szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade egy szenzációs vonulással hangolt a találkozóra. Az egyórás gyalogtúrán felcsendültek a szurkolók kedvenc dalai, a német házigazdák pedig a lakásaik ablakából kilógva integettek a gyönyörű képet festő magyar menetnek. 

Szűk egy órával a kezdés előtt sikerült beérnünk a kölni stadionba, akkora már ki is derült, hogy Marco Rossi bombameglepetést húzott a kezdőcsapat összeállításában, ugyanis a sérült Nego Loïc helyére nem Bolla Bendegúznak szavazott bizalmat, hanem a 34 éves Fiola Attilának, aki csütörtökön meghatottan nyilatkozott, amikor a sérülésektől tarkított pályafutásáról és a harmadik Eb-szerepléséről kérdezték az újságírók.

Rossi a meccs előtt elmondta, hogy az összeállításkor fontos, hogy az adott játékost összehasonlítsuk az ellenfelével is, és mindig megpróbál olyan játékosokat pályára küldeni, akik képesek tökéletesen védekezni és helyzeteket kialakítani.  

A magyar válogatott a Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai – Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Szoboszlai, Sallai – Varga B. összeállításban várta a találkozót, amelyen már a kezdő sípszó előtt óriási hangulatot teremtettek a magyarok. Az igazi hangrobbanás fél órával a kezdő sípszó előtt volt, amikor felcsendült Korda György Reptér című száma, a magyar keménymag pedig teli torokból énekelte a dal refrénjét. 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Szoboszlai Dominik a bemelegítésnél
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

A találkozóra rengeteg magyar érkezett, azonban a svájciak is szép számmal megjelentek Kölnben, így a kezdés előtt a két szurkolótábor hangpróbát tartott, amit szoros versenyben a mieink nyertek meg, így a pályán is kiegyeztünk volna valami hasonló eredménnyel. 

A mieink első lehetőségére a tizedik percig kellett várni. Ekkor egy labdaszerzés után Sallai Roland indította a jobb szélen felfutó Fiola Attilát, aki egy sarokkal visszahúzós csellel befele tört, azonban most nem lőtt, mint három évvel ezelőtt a franciák elleni Eb-meccsen, hanem visszakészítette a labdát a második hullámban érkező Sallainak, aki 18 méterről kapu fölé bombázott. 

A 12. percben aztán a semmiből lőttek egy gólt a svájciak. 

Egy labdajáratás után Michel Aebischer ugratta ki a leshatárról kilépő Kwadwo Duah-t, a 27 éves támadó pedig higgadtan értékesítette a ziccerét. A partjelző azonban emelte a zászlaját a gól után és Slavko Vinčić játékvezető is befújta a lest, ezért úgy tűnt, folytatódhat a játék. Azonban a VAR-szobában a szlovén bíró fülére szóltak, hogy ne siesse el a játék újraindítását, mert lehet, hogy mégsem volt les. Sajnos bő fél perc múlva beigazolódott, ami már az első visszajátszásból érezhető volt, mégpedig, hogy Duah nem volt lesen, így megadták a svájciak gólját (0-1).

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Duah a második meccsén az első gólját lőtte a svájci válogatottban
Fotó: AFP/Javier Soriano

A mieinket kicsit megfogta az első gól, ebből pedig az lett, hogy a 20. percben Gulácsi Péternek kellett meccsben tartani a csapatot egy hatalmas védéssel. 

Kerkez Milos utolsó emberként eladott labdájára Rubén Vargas csapott le, aki egy az egyben vezethette a labdát Gulácsira, de a tízméteres lövésébe egy elképesztő reflexmozdulattal bele tudott kapni a mieink kapusa. 

A folytatásban a mieink feljebb léptek, de sajnos a svájci középpálya rendkívül agresszívan szűrte a magyar támadásokat, amelyek többnyire a félpályán elhaltak. 

A 40. percben aztán a semmiből egyenlíthetett volna a magyar válogatott. 

Szalai Attila harcolt ki egy szabadrúgást a térfél közepén, a labda mögé Szoboszlai Dominik állt oka, aki finoman középre nyesett, az egyedül érkező Willi Orbán azonban nem tudott erőt vinni a fejesébe, és hat méterről Yann Sommer kezébe csúsztatott. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Hungary v Switzerland
Sommernek komoly dolga nem volt az első félidőben
Fotó: AFP/Javier Soriano

Sajnos a kihagyott helyzetünk öt perccel később fájt igazán, ugyanis a lefújás előtt a svájciak egy gyönyörű góllal növelték az előnyüket. 

A 45. percben körbepasszolgatták a magyar védelmet, majd az gólpasszt adó Michel Aebischer kapta a labdát, aki tolt egyet rajta, majd a magyar védők takarásában 18 méterről védhetetlen gólt lőtt a bal alsóba (0-2). 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Gulácsi nem védhette Michel Aebischer lövését
Fotó: Mirkó István

A félidőben Marco Rossi cserére szánta el magát, azonban nem a végig bizonytalanul futballozó Szalai Attilát cserélte le, hanem Lang Ádámot, akinek a helyére a szárnyvédő Bolla Bendegúz érkezett, így Fiola Attila lett a jobb oldali belső védő. A mieink játéka azonban nem lett veszélyesebb, a fordulás után Gulácsi Péternek kellett meccsben tartania a mieinket két újabb védéssel. 

A 62. percben egy pillanatra felcsillant a remény. Willi Orbán indítása után Varga Barnabás lépett ki Ricardo Rodríguez mellett, a Fradi támadója ziccerbe került, azonban a 13 méteres lövése jócskán elszállt a kapu fölött – közben pedig a partjelző is belengette a lest, így akkor sem lett volna érvényes, ha Varga kaput talál. 

Egy perccel később aztán kimaradt az első magyar ziccer is.

 Sallai Roland bal oldali beadására Varga robbant be, de a hétméteres fejese elment a kapu jobb oldala mellett. 

A meccsnek ez volt az a pontja, amikor mieink megérezték, hogy van keresnivalójuk, és ezt nagyon valószínűséggel a svájciak is érezték, ugyanis minden apró trükköt bevetettek, hogy lassítsák a játékot. Azonban nem jártak sikerrel, mert a 66. percben egy gyönyörű góllal visszajött a meccsbe a magyar válogatott.

 Sallai tette ki a labdát a balján érkező Szoboszlainak, aki középre tekert, a berobbanó Varga Barnabás pedig Aebischert megelőzve négy méterről a kapuba csúsztatott (1-2). 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Varga Barnabás gólja visszahozta a magyar reményeket
Fotó: Mirkó István 

A gól után Rossi ismét belecserélt, ezúttal Kleinheisler László érkezett Nagy Ádám helyére, ezzel pedig még támadóbb szellemű lett a magyar csapat. Ezt követően a mieink kockáztattak, feljebb tolták a védelmi vonalukat és elkezdtek rohamoz. A 73. percben majdnem jött is az egyenlítés, amikor a bal szélen elfutó Kerkez Milos remek labdát lőtt középre Varga Barnabás irányába, azonban a mieink csatára nem tudott gólt lőni, mert Sommer olvasta a játékot, és egy remek kivetődéssel megkaparintotta a labdát. 

A 79. percben Rossi megint kettőt cserélt. Szalai Attila helyére pályára küldte Dárdai Márton, Kerkez Milost pedig Ádám Martin váltotta, így a magyar válogatott az utolsó negyedórára átállt kétcsatáros játékra. 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Sallai Roland rendkívül veszélyes volt a második félidőben
Fotó: Mirkó István

Ádám Martin jól szállt be a meccsbe, lendületet és erőt hozott a magyar támadójátékba, azonban a percek csak pörögtek, a svájciak pedig cserékkel és ilyenkor szokásos begörcsölésekkel húzták az időt. 

A 86. percben aztán a szlovén játékvezető nagy szívességet tett a magyar válogatottnak. 

A bal oldalon meginduló Zeki Amdounit Fiola Attila rúgta fel, a tovább guruló labdával pedig egy svájci támadó ziccerben léphetett volna ki, de Slavko Vinčić szerencsére nem élet együtt a játékkal és egy sípszóval megakadályozta a svájci ziccert. 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Slavko Vinčić a hibájától eltiktve jól vezette a meccset
Fotó: AFP/Kirill KUDRYAVTSEV

A hajrában a mieink már mindent megtettek az egyenlítésért, így a svájciak előtt óriási területek adódtak, hogy kontrázhassanak. A 91. percben egy ilyenből majdnem el is döntötték a meccset. A csereként beállt Breel Embolo ugratta ki Vincent Sierrót, aki ziccerben megtolta a labdát Gulácsi mellett, de szerencsére kisodródott és nem tudta kapura húznia azt. Azonban a mieinknek nem volt szerencséje ezen a napon, ugyanis a 93. percben Willi Orbán szerencsétlenül fejelt bele a labdába, amire Embolo lecsapott - akinek futás közben a cipő is lejött a lábáról -, majd a ziccerét higgadtan Gulácsi fölött a kapuba emelte (1-3), ezzel a svájci válogatott lezárta a meccset és nagyon fontos három pontot szerzett. 

A magyar válogatott jövő szerdán Stuttgartban folytatja az Eb-szereplését a házigazda németekkel, június 23-án pedig a skótokkal találkozik a csoportkörben.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről