Vágólapra másolva!
Csütörtök este a magyar bajnok Ferencváros ellenfelei közül két csapat is pályára lépett a labdarúgó Európa-ligában. A Lisztes Krisztiánt és Fenyő Noah-t foglalkoztató Eintracht Frankfurt hazai pályán 3-3-as döntetlent játszott cseh Viktoria Plzeň csapatával, míg a Tottenham Hotspur több mint 80 percet emberhátrányban játszva, 3-0-ra legyőzte az azeri Qarabag együttesét Észak-Londonban.

A Tottenham Hotspur az első négy Premier League-mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni, így Ange Postecoglou együttesének nagyon jól jött a másodosztályú Coventry elleni Ligakupa-siker, majd a Brentford elleni bajnoki győzelem. A Spurs ismét egy "felhozó" meccsre készülhetett, ugyanis az azeri Qarabag látogatott az észak-londoni Tottenham Hotspur Stadionba.  

Az angol sztárcsapat mérkőzése bő fél órával később kezdődött, ugyanis a Qarabag csapatbusza elakadt a londoni dugóban, így az azeri csapat nem érkezett meg időben a stadionba. A kezdés után úgy tűnt, ez nem a Spurs estéje lesz, ugyanis a hetedik percen kiállították Radu Dragusint, miután egy buta labdavesztés után gólhelyzetben szabálytalankodott a kilépő Juninhóval szemben. 

Azonban az angol csapat emberhátrányban is érvényesítette a technikai fölényét, és a 12. percben megszerezte a vezetést Brennan Johnson révén. A folytatásban a Spurs kontrollálta a meccset, a 64%-os labdabirtoklás miatt nem tűnt fel, hogy Ange Postecoglou együttese tíz emberrel futballozik, a fordulás után pedig jött is a második gól. Dejan Kulusevski bal oldali szögeltére Pape Matar Sarr érkezett a hosszú oldalon, és négy méterről a kapuba belsőzte a labdát. 

A Tottenham nagy simán hozta a Qarabag elleni meccset
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Ezt követően az azeri csapat szépíthetett volna, de az 58. percben Toral Bayramov kirúgott egy 11-es a Tottenham stadionjából, tíz perccel később pedig eldőlt a mérkőzés. Egy távoli lövést Mateusz Kochalski pont középre ütött ki, az érkező Dominic Solanke pedig az üres kapuba lőtt.

A 70. percben aztán komoly csapás érte a Spurst, ugyanis a dél-koreai csapatkapitány, Szon Hungmin megsérült, így a helyére Timo Werner érkezett az angol csapatba. A hajában az azeri együttes még ment előre becsületből, a brazil Juninho még egy lesgólig is eljutott, de az eredmény a végére már nem változott. 

A gólszerző Dominic Solanke és Ange Postecoglou pacsija
Fotó: AFP/Glyn Kirk

A Lisztes Krisztiánt és Fenyő Noah-t foglalkoztató Eintracht Frankfurt remek formában várhatta a cseh Viktoria Plzeň elleni meccset, ugyanis a legutóbbi három meccsét megnyerte a Bundesligában. A 19 éves Lisztes sajnos nem került be a német csapat El-keretébe, viszont a 18 éves Fenyő Noah leülhetett a kispadra.

Az első félidőben a német csapat játszott fölényben, majd a 38. percben megszerezte a vezetést a francia Hugo Ekitike góljával. Azonban három perc múlva jött a csehek egyenlítése Pavel Sulc révén, így döntetlennel mehettek a szünetre a csapatok. A fordulás után a Frankfurt fokozta a nyomást, közel 75%-ban birtokolta a labdát, majd a 62. percben újra vezetést szerzett. Ezúttal az első gólt szerző Ekitike vállalta magára az előkészítést, Junior Dina Ebimbe pedig kilőtte a jobb alsó sarkot. 

A Frankfurt kétgólos előnyt szórakozott el az Európa-ligában
Fotó: AFP/Daniel Roland

A 67. percben aztán a német csapat tovább növelte az előnyét. Egy szöglet után kavarodást követően jobbhátvéd Rasmus Kristensen elé került a labda, aki 11 méterről a kapuba bombázott. 

A csehek a folytatásban mindent megtettek a szépítésért, ami a 87. percben össze is jött. Egy bal oldali beadás után a 21 éves ghánai csatár, Prince Kwabena Adu lőtt hét méterről a bal alsó sarokba, de a slusszpoén csak ez után következett. A 93. percben egy hatalmas bedobás után nem tudott felszabadítani a német csapat védelme, addig szerencsétlenkedtek, amíg a labda Vaclav Jemelka elé nem került, a Plzeň védője öt méterről a léc alá lőtt, ezzel pedig pontot mentett a csapatának.

A cseh Viktoria Plzeň drámai végjátékban egyenlített
Fotó: AFP/Daniel Roland

A második számú európai kupasorozat esélyesei közül az AS Roma 1-1-es döntetlent játszott az Athletic Bilbaóval, míg az Ajax Amsterdam 4-0-ra verte a Besiktast. A Konferencia-liga idei győztese, az Olimpiakosz pedig 2-0-ra kikapott az Olympique Lyon vendégeként.

Európa-liga, alapszakasz, 1. forduló:
Eintracht Frankfurt (német)-Viktoria Plzen (cseh) 3-3 (1-1)
Tottenham Hotspur (angol)-Qarabag (azeri) 3-0 (1-0)
AS Roma (olasz)-Athletic Bilbao (spanyol) 1-1 (1-0)
Ajax Amsterdam (holland)-Besiktas (török) 4-0 (1-0)
Braga (portugál) - Makkabi Tel-Aviv (izraeli) 2-1 (0-1)
Olympique Lyon (francia)-Olimpiakosz (görög) 2-0 (0-0)
FCSB (román)-RFS (lett) 4-1 (2-1)
Fenerbahce (török) - Union Saint-Gilloise (belga) 2-1 (1-0)
Malmö FF (svéd)-Rangers FC (skót) 0-2 (0-1)

A Ferencváros jövő csütörtökön a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur együttesét fogadja a Groupama Arénában.

Dübörög az EL!

A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev, vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice, vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az  EL-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az EL-ről itt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!