Vágólapra másolva!
Jelentősen megújult az Európa-liga a 2024-2025-ös szezonra, a Ferencváros pedig ebben a megváltozott rendszerben kezdi meg a nemzetközi szereplését, immár sorozatban hatodszor. A Fradi első ellenfele a szebb napokat is látott belga Anderlecht lesz, ami most inkább hasonlít egy katasztrófa sújtotta övezetre, semmint Belgium legsikeresebb fociklubjára. Ennek ellenére óriási az érdeklődés mind a helyiek, mind a magyar szurkolók részéről, és azt kell, hogy mondjuk, nem csak hazánkból számíthatnak a zöld-fehérek támogatásra. Helyszíni riport Brüsszelből.

Mielőtt mélyebben elmerülnénk a brüsszeli rengetegben, érdemes egy pillanatra megállni, hátra lépni és még egyszer végiggondolni, honnan, hova jutott el a Fradi az elmúlt években. A 35-szörös magyar bajnok sorozatban hatodszor lépett ki az európai foci színpadára, ebben az új szezonban a második számú sorozatban, az Európa-ligában lesz érdekelt. Ellentétben az eddig megszokottaktól idéntől már nem négyes csoportokban küzdenek a csapatok egymással, hanem egyetlen nagy, 36 tagú mezőnyben, ahol minden egyes klub összesen nyolcszor lép pályára az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt. Ráadásul nem a hagyományos oda-vissza vágós küzdelmeket láthatja a nagyérdemű, hanem mindenki nyolc különböző ellenféllel nézhet szembe, néggyel idegenben, néggyel hazai pályán. 

A Fradi és a belga klub
A Fradi egy szebb napokat látott belga klub ellen kezdi meg a küzdelmeket. Fotó: Polyák Attila - Origo

A hat mérkőzés helyett így nyolc vár a résztvevőkre és ezáltal egy meghosszabbodott "alapszakasz" is, amely nem decemberben, hanem január végén fejeződik majd be. Ezután az első nyolc helyezett automatikusan bejut a nyolcaddöntőbe, míg a következő 16 együttes párokba rendeződve dönti el, melyik nyolc csatlakozik a már bejutott csapatokhoz. A nyolcaddöntők aztán már a jól ismert mederben folynak tovább, oda-vissza vágós fejezetekben. Szintén újítás ebben a rendszerben, hogy a 36-os tabellán az utolsó nyolc helyezett már nem "esik le" az Európai Konferencialigába, hanem kiesik az európai küzdelmekből. Tehát minden egyes mérkőzésnek és rúgott gólnak tényleg óriási jelentősége lesz idén.

A Fradi első állomása a nemzetközi porondon: Brüsszel

Így érkeztünk meg Belgiumba, ennek a hosszú kalandnak az első állomására, szeptember 24-én, kedden kora délután a brüsszeli nemzetközi repülőtérre. Az első meglepetést két külföldi szurkoló okozta, egyrészt azzal, hogy a Fradi játékosokat várták, másrészt azzal és valljuk be ez a nagyobbik rész, hogy pontosan tudták mikor és hol találhatják meg a reptéren a kedvenceiket. Miután minden felszerelés bekerült a buszokba és mindenki felült a helyére, a szállásig az utat rendkívül profi rendőrmotoros kísérettel tette meg a zöld-fehér konvoj. 

Laikusként is hihetetlen érdekes volt látni, ahogy az öt motoros egyik kereszteződést zárja le a másik után, hogy aztán a konvoj utolsó tagjának elhaladását követően a menet elejére száguldjon, hogy elkezdje a lezárási folyamatot elölről. Néha mindezt úgy, hogy a biciklisávban vagy olyan szűk helyeken száguldoztak el a motorokkal, hogy nézni is ijesztő volt.

Az Anderlecht egyik VIP terme a sok közül a meccs előtt 24 órával. Fotó: Zámbó István

A szállásra érkezve aztán már meg sem lepődtünk, amikor három külföldi szurkoló megint csak a Ferencvárost várta a hotel előtt. Na, itt már nem voltam rest és szóba elegyedtem a ránézésre huszonéves fiatal emberekkel. Kiderült, hogy 

Brugge városából utaztak a Fradi miatt Brüsszelbe (ez nagyjából 100 km közúton) és már tavaly is a zöld-fehérek miatt mentek el a Genk elleni meccsre, hogy a kedvenceiknek drukkoljanak.

Miután a szállodában mindenki lepakolt, rövid pihenőt követően már újra útnak indult a konvoj a motoros kísérettel, hogy az Anderlecht stadionjában megejtse a csapat a szokásos meccs előtti edzését. 

Itt álljunk is meg egy pillanatra és beszéljünk néhány szót a házigazdáról. Az Anderlecht az egyik legnagyobb nevű klub az országban, eddig összesen 34 bajnoki címet és 14 belga szuperkupa győzelmet szerzett, ráadásul a bajnoki címek tekintetében a legeredményesebb belga klubról beszélhetünk. Most mégis olyan mélyen van az egyesület, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni. Ha csokorba kellene szedni a problémákat, akkor nagyjából így nézne ki a lista a teljesség igénye nélkül:

  1. Először is augusztus közepén nyert a csapat utoljára a bajnokságban,
  2. A korábbi vezetőedzőt egy hete kirúgták,
  3. A tulajdonos és a szurkolók közötti viszony finoman fogalmazva sem rendezett,
  4. És mindezek tetejében a Lotto Park gyepszőnyege sok mindenre alkalmas, de labdarúgásra, nah, arra pont nem.
A Lotto Park pályája inkább hasonlít egy park galamb lakta övezetére. Fotó: Zámbó István

De térjünk is vissza a Fradi edzéséhez és vele együtt a négyes ponthoz. Mindenkit alaposan meglepett a pálya állapota, az, hogy a fű gyakorlatilag mindenféle fizikai behatás nélkül is, majdnem hogy magától kiesik a földből. Valamiért úgy gondolták a hazaiak, ezt úgy orvosolják, hogy friss fűmagot vetnek el a pályán. Nos, a galambok köszönték szépen, és ideiglenesen 100-150 példány be is költözött a stadion gyepére, hogy éhségét fűmaggal verje el. 

Szürreális kép tárult a szemünk elé, ahogy a családi házak udvarában kapirgáló baromfikhoz hasonlóan tettek a galambok is azon a helyen, ahol szerda este Európa-liga mérkőzést játszanak majd.

Valószínűleg a belgák is érezték, hogy ez a szituáció kezd már több, mint kínos lenni, ezért a stadion hangszórójából héja vijjogást játszottak be olyan erősen, hogy a galambok fejvesztve menekültek (pedig ekkorra már több példány is teli hassal egész egyszerűen elaludt a pályán). 

Természetesen a fentiek ellenére is egy rendkívül erős csapatról beszélhetünk, kiváló kerettel, hogy mást ne mondjunk a Transfermarkt szerint a klub értéke mintegy 116 millió eurót kóstál, míg a Ferencvárosé 59,3 milliót. Tehát hiba lenne leírni a belgákat, még akkor is, ha éppen nem a legjobb heteiket futják. Az Anderlechthez képest a Ferencvárosnál ennél sokkal nyugodtabb a helyzet, Pascal Jansen elmondása szerint a focisták már várják a mérkőzést, és ha a korábbi meccseken szerzett tapasztalatokat megfelelően hasznosítják, akkor maximálisan készen állnak majd a belgák elleni összecsapásra.

Mindenesetre ilyen előtörténet mellett tényleg valóságos csoda, hogy a 22 500 fős, tehát a Groupama Arénánál valamivel kisebb stadionban várhatóan 16-17 ezer szurkoló hajtja majd a hazaiakat, plusz 5-600 zöld-fehér szimpatizáns gondoskodik arról, hogy a Fradi idegenben is otthon érezze majd magát. 

Egyébként a Lotto Park már kedden délután úgy tűnt, teljesen felkészült a nagy csatára, mindenhol ki voltak már rakva a nézőknek, a sajtónak szóló útbaigazítások, a TV stábok az utolsó simításokat végezték a kamerák elhelyezésén és a kábelezéseken. Sőt, a VIP termek már teljes harci díszben voltak és több mint 24 órával a kapunyitás előtt készen álltak a vendégek fogadására.

Az Origo Sport a találkozót a helyszínről élőben közvetíti szerda este 21.00-tól.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!