Vágólapra másolva!
A belga Anderlecht otthonában kezdi meg újabb nemzetközi csoportkörös szereplését a Ferencváros. A zsinórban hatodik megszerzett bajnoki címet követően már a holland Pascal Jansen vezetésével jutott be az Európa-liga csoportkörébe a Fradi, amely a nemzetközi porondon sorozatban hatodszor lehet ott valamelyik nemzetközi sorozat főtábláján.

A Bajnokok Ligája mintájára átalakították a jelenlegi szezonra az Európa-liga lebonyolítását is, amely így nagyot lépett előre a várható színvonal tekintetében. A 36 csapatos bajnoki tábla tele van sztárcsapatokkal, és közöttük szerepel a Fradi is, amely a Midtjylland elleni BL-kiesést követően a Banja Luka elleni megnyert párharccal biztosította be a helyét az Európa-liga főtábláján, ami igazán komoly meccseket ígér.

Fradi
Úja csoportkörben szerepelhet a Fradi
Fotó: MTI/EPA/Borislav Zdrnja

Fradi: még több meccs, még több sztárcsapat

Az új lebonyolításnak köszönhetően a Fradira és minden más szereplőre is természetesen már nyolc meccs vár a főtáblán, nem csak hat és megszűnt a csoportkör, itt is egy ligarendszer van, amiben a 36 csapatot együtt rangsorolják. A magyar bajnok sorozatban hatodszor jutott egy európai kupasorozat főtáblájára, nem véletlen, hogy a második kalapba került az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően a Fradi. A zöld-fehérekre tehát négy meccs idegenben, négy pedig a Groupama Arénában vár majd.

Pascal Jansen – a bajnokságban még veretlen – csapata kaphatott volna könnyebb, de nehezebb sorsolást is, az átalakítás pikantériája, hogy minden kalapból, így a legjobbak közül is két csapatot sorsolnak a résztvevőknek.

A Fradi ellenfelei:

  • Anderlecht (belga) – idegenben
  • Tottenham (angol) – hazai
  • Nice (francia) – hazai
  • Dinamo Kijev  (ukrán) – idegenben
  • Malmö (svéd) – hazai
  • PAOK (görög) – idegenben
  • AZ Alkmaar (holland) – hazai
  • Frankfurt (német) – idegenben

A zöld-fehérekre először, szerdán a belga bajnokság bronzérmese, az Anderlecht vár, az utolsó két meccset pedig már 2025-ben játsszák majd. Talán annak a két meccsnek van a legnagyobb pikantériája, hiszen a holland csapat éppen Pascal Jansen előző állomáshelye, ifjabb Lisztes Krisztián pedig a Frankfurtba igazolt a Fradiból. A többi párharcnak is megvan a maga érdekessége, talán éppen az Anderlecht elleni az, ami a legkellemesebb emlékeket idézi.

Fradi, Európa-liga, Borac Banja Luka, Ferencváros, selejtező, playoff, kezdőcsapat
A Fradi újra megmutathatja magát Európában
Fotó: Csudai Sándor - Origo

 

Dicső múlt az Anderlecht ellen

Aki már élt akkor és nézett focimeccseket, biztosan emlékszik rá, hogy a Fradi története egyik legnagyobb európai kupasikerét éppen a brüsszeli csapat ellen érte el, ugyanis 1995 augusztusában a Bajnokok Ligája selejtezőjében Zoran Kuntic góljával idegenben 1-0-ra nyert, majd az Üllői úti visszavágón 1-1-es döntetlen született, aminek köszönhetően a Ferencváros első magyar csapatként bejutott a sorozat csoportkörébe.

A visszavágón ez a kezdő lépett pályára: Hajdú – Telek, Simon, Kuznyecov – Páling, Nyilas, Lisztes, Vincze, Kecskés – Kuntic, Kopunovic.

A legendás csapat akkor a csoportkörbe jutott, ami a legjobb 16-ot jelentette, olyan ellenfelekkel, mint a Ajax, a Real Madrid, és a Grasshoppers. 

Azóta eltelt majdnem 30 év, de az esélyek most is hasonlóak. Papíron a belgák kicsit erősebbek, de a Fradi egyáltalán nem esélytelen. A zöld-fehérek Pascal Jansen irányításával még százszázalékos a bajnokságban, és a kupában is továbbjutott, ráadásul két mérkőzés után úgy tűnik, hogy az új igazolás, a brazil Matheus Saldanha komoly erősítést jelent. A belga csapatnál ezzel szemben most nem éppen minden tökéletes, hiszen a Dinamo Minszk ellen megnyert selejtezős párharc augusztus 29-én rendezett visszavágója óta lejátszott négy meccsen nyeretlen az Anderlecht, három döntetlen és egy vereség a mérlege, ráadásul háromszor még gólt sem szerzett. Ennek eredményeképpen a múlt héten menesztették posztjáról a dán Brian Riemer vezetőedzőt, aki 2022 decembere óta ült a kispadon. A helyére ideiglenesen a mindössze 36 éves David Hubert került, és Charleroi elleni gól nélküli döntetlennel kezdett. Ezen az összecsapáson az Anderlecht-szurkolók már a klubvezetés ellen is tüntettek.

David Hubert személyében nagyon fiatal edzővel készül az Anderlecht
Fotó: BRUNO FAHY / BELGA MAG / Belga via AFP

David Hubert, a csapat megbízott vezetőedzője a keddi sajtótájékoztatón, már a meccs helyszínén, a Lotto Parkban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, nagyon kevés idejük volt a felkészülésre, elsősorban azt várja csapatától, hogy lépésről lépésre fejlődjenek. Hozzátette, korábbi belgiumi magyar csapattársai, Tőzsér Dániel, Köteles László és Tóth Balázs révén sok mindent tud a Ferencvárosról, illetve a zöld-fehérek korábbi középpályásával, Xavier Mercier-vel is beszélt.

David Hubert kiemelte, az edzőváltás következtében természetesen nincs túl jó mentális állapotban a csapat, de a modern futballban rendkívül gyorsan történik minden, egymást követik a mérkőzések, a játékosoknak pedig a lehető leggyorsabban maguk mögött hagyniuk a múltat, és "át kell kapcsolniuk fejben". A tréner megjegyezte, az, hogy visszatérhetnek az európai kupaporondra, kiváló motivációt jelenthet a futballistáknak.

A sajtótájékoztatón a játékosok közül a belgák egyik új szerzeménye, a Premier League-ben szereplő Southamptontól kölcsönvett Samuel Edozie vett részt. Az angol támadó - aki hazája korosztályos válogatottjaiban is szerepelt, elmondta, erős csapatnak tartja a Ferencvárost, amely nem véletlenül nyeri sorozatban a bajnokságot és kerül be immáron rendszeresen a nemzetközi kupaküzdelmek főtáblájára. Hozzátette, természetesen készen állnak majd az összecsapásra. A helyi újságírókat egyáltalán nem érdekelte a Ferencváros elleni összecsapás, sokkal inkább arra voltak kíváncsiak, hogy az Angliából érkező futballista hogy érzi magát Belgiumban, vagy éppen milyen tanácsokkal látták el korábbi csapattársai.

 

Remek hangulatban kezdheti az Európa-ligát a Ferencváros

Telt ház ugyan nem várható, de így is nagy az érdeklődés az Anderlecht és a Ferencváros labdarúgócsapatának szerdai Európa-liga-mérkőzése iránt. A brüsszeli együttes kedd délelőtti edzése közben a házigazdák kommunikációs vezetője arról tájékoztatta a közmédiát, hogy a több mint húszezer néző befogadására alkalmas Lotto Parkban előreláthatólag 16-17 ezer drukker, köztük 400-500 ferencvárosi biztatja majd a csapatokat. 

Az Origo Sportnak már a helyszínen nyilatkozott Botka Endre, aki elmondta, a fejsérülést követően már semmi sem hátráltatja.

„Ilyenkor az a legfontosabb, hogy magunkkal foglalkozzunk, hiszen nagyon nehéz leszűrni információt az előző, eddigi játékukból, mert most váltottak edzőt. Nem tudjuk azt, miben változik a játékuk, esetleg felállást váltanak-e vagy sem. Ezzel most nehéz így számolni, épp ezért kell szerintem magunkkal foglalkozni, a mi játékunkat rendbe tenni és akkor majd meccs közben meglátjuk, mire, mit kell lépni. Azt azért hallottuk, hogy egy nagyon jó hangulatú stadionban fogunk pályára lépni, ami majd az egész meccsen kitart, de ehhez nyilván már hozzá vagyunk szokva, ezzel probléma nem lehet. Ráadásul, úgy tudom, idegenben is több száz Fradi szurkoló fog bennünket biztatni, ez mindig plusz erőt tud adni” – mondta a magyar válogatott védő, aki szerint kezd kirajzolódni, hogy kire, milyen formában számít Pascal Jansen.

A holland mester a sajtótájékoztatón beszélt a pálya talajáról, amivel kapcsolatban nem kevés kifogása lehet. "Ezért vagyunk ma itt, hogy alkalmazkodjunk, megnézzük milyen a pálya, de persze majd a holnapi állapotokon múlik elsősorban, hogy mihez kell majd alkalmazkodnunk a pálya talaja és az időjárás kapcsán."

Jansen szerint nem jött jól az ellenfél edzőváltása, mert kevésbé tudtak felkészülni az Anderlechtre, de "a Ferencváros név kötelez és az a filozófia is, amit erre a szezonra választottunk a támadófoci kapcsán. Azonban most Európában vagyunk és ha az NB I-gyel akarod ezt összehasonlítani, az nem fair, mert ez a második legerősebb nemzetközi kupasorozat, ahol nagyon kemény és komoly csapatok versenyeznek, és mi is azok vagyunk. Tudom, hogy a labdarúgóim várják a holnapi találkozót, és ha a korábbi meccseken szerzett tapasztalatokat hasznosítjuk, akkor maximálisan készen állunk az Anderlecht elleni meccsre."

Pascal Jansen nehéz meccsre számít
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Honfitársai ellen is készülhet a belga Philippe Rommens, aki elmondta, "jó visszajönni Belgiumba, igazából ez lesz az első alkalom, hogy profi meccsen játszom itthon. Rendkívül izgatott vagyok, és egy nagyon kemény mérkőzésre számítunk holnap, az Anderlecht az egyik legjobb belga csapat." A Fradi belgája szerint is motiváltak lesznek a játékosok és az új edző, ezért is lesz fontosa, hogy minél több párharcot nyerjenek.

Ami a múltat illeti, az FTC tavaly a Konferencia-liga csoportkörében is szembe került belga riválissal, akkor a Genk elleni párharc mindkét összecsapása döntetlenre végződött. A Ferencváros 1990-ben az UEFA Kupában az Antwerpennel találkozott, idegenben gól nélküli döntetlent ért el, otthon pedig 3-1-re győzött, azaz története során még sosem kapott ki belga csapattól a nemzetközi kupaporondon.

A találkozó 21 órakor az osztrák Julian Weinberger sípjelére kezdődik, a mérkőzést az Origo élő szöveges tudósításban közvetíti a helyszínről. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!