Vágólapra másolva!
Igazi rangadót és óriási csatákat hozott az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság, a Premier League (PL) hétvégi ötödik fordulója. Összecsapott egymással a hibátlan mérleggel rendelkező Manchester City és a veretlen Arsenal, valamint magyar rangadót is láthattak a nézők a Liverpool-Bournemouth találkozón Szoboszlai Dominikkel és Kerkez Milossal. Körkép a PL legutóbbi meccseiről.

Három a magyar és az angol igazság

A szombati napot a Chelsea vendégjátéka indította a West Ham otthonában. A hazaiak döcögősen kezdték a bajnokságot, mindössze egy győzelmet tudtak a mérkőzés előtt felmutatni, míg a vendégek mindössze egyszer, a nyitó fordulóban kaptak ki a regnáló bajnok Manchester Citytől, azóta nem találtak a PL-ben legyőzőre. 

A találkozó hamar átalakult Jackson-show-vá, köszönhetően annak, hogy a Chelsea játékosa az első 20 percben két gólt is szerzett, majd a második félidő elején kiosztott egy asszisztot is Palmernek,

ezzel a kanadai táblázaton három pontot szedett össze, a csapata pedig sima, 3-0-s győzelemmel zárta az ötödik forduló első összecsapását.

A hármas vonal a szombati nap magyar rangadóján is megmaradt, amikor a Szoboszlaival felálló Liverpool a Kerkez Milost a soraiban tudó Bournemouthot fogadta az Anfielden. A vörösök magabiztosan kezdték a mérkőzést és a szezont remekül indító Luis Días révén az első félidő derekán két perc alatt két gólt is szereztek. 

Díaz elképesztő formában futballozik a PL-ben, öt forduló alatt ötször volt eredményes, nála csak a szinte emberfeletti teljesítményt nyújtó Haaland megy jobban, a norvég csatár öt meccsen tíz gólt szerzett. 2-0 után sem állt meg otthon a Pool, még az első félidő lefújása előtt Darwin Nunes csodálatosan tekert a kapuba, ezzel be is állítva a 3-0-s végeredményt. 

A vendégek részéről Semenyo volt az egyetlen, aki valamennyire veszélyt jelentett az ellenfél kapujára, de ezen a napon ő sem tudott a Liverpoolnak gólt lőni.

Liverpool FC v AFC Bournemouth - Premier League
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto

Szoboszlai Dominik így értékelt a fontos győzelmet követően: 

Sokkal nehezebb lett volna hátrányból indulni, főleg egy olyan csapat ellen, amely ennyire masszív és nem adja fel soha. Örülünk, hogy az elején sikerült már 3-0-ra vezettünk, és hogy meg tudtuk tartani az előnyt"

  - kezdte Szoboszlai Dominik, utalva arra, hogy a Bournemouth a negyedik percben ugyan vezetést szerzett Antoine Semenyo révén, de aztán a gólt les miatt érvénytelenítették. A magyar középpályás szerint jól reagált a csapat a múlt heti vereségre.

"Próbáltunk reagálni a múlt heti, Nottingham Forest elleni meccsre, és olyan dolgokat akartunk csinálni, ami nekünk és a szurkolóknak is segít azt az eredményt feledtetni."

A 16.00-kor kezdődött többi találkozón az alábbi eredmények születtek: Aston Villa - Wolves: 3-1, Fulham-Newcastle: 3-1, Leicester-Everton: 1-1, Southampton-Ipswich: 1-1 és Tottenham-Brantford: 3-1.

A szombati nap záró felvonásán a Manchester United a Crystal Palace otthonában lépett pályára. A meccs hiába hozott óriási vendég mezőnyfölényt (67% vs. 33% labdabirtoklás a Unitednek), a manchesteriek nem tudtak élni a lehetőségeikkel, mivel a hazaiak kapusa mindent védett. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a Palace-nak is megvolt a sansza a veszélyeztetésre, de ez a találkozó inkább a kapusokról szólt, így 0-0-val ért véget a meccs. A United így öt forduló után hét megszerzett ponttal csak a 11. jelenleg a bajnokságban.

Fotó: AFP / AFP or licensors/Manchester United's Dutch manager Erik ten Hag walks across the pitch after the English Premier League football match between Crystal Palace and Manchester United at Selhurst Park in south London on September 21, 2024. The game finished 0-0.

Veretlenek csatája Manchesterben

A forduló rangadóját vasárnap késő délután játszotta a Manchester City az Arsenal ellen. A négyből négy meccset nyert City a szintén veretlen, de egy döntetlen miatt már nem hibátlan Arsenalt fogadta. 

Nem kellett sokat várni az első gólra, Haaland egy szépen végigvitt akció végén lőtt Raya mellett a kapuba nyolc percet követően. Ez volt a bajnokságban a 10. gólja, egészen elképesztő, egymaga több találatot szerzett mint a Premier League csapatok döntő többsége az ötödik forduló végéig. Ráadásul minden versenysorozatot figyelembe véve ez volt a 105. mérkőzésén a 100. találata a norvég támadónak, ez által egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a Cityben.

A gyors vezetés után hamar meg lehetett volna a második gól is, azonban Gündogan szabadrúgása a kapufáról kifelé pattant, így maradt az 1-0. Az első 20 perc rendkívül eseménydúsra sikerült, sajnos a hajtásnak egy sérülés vetett véget, Rodri térde tapadt le egy hazai szögletet követően és a hosszú percekig tartó ápolás után le is kellett cserélni a City egyik kulcsemberét. Talán ez egy kicsit megzavarta a Manchestert, mert a 21. percben egy gyorsan elvégzett szabadrúgást, egy Martinelli kiugrást majd középre vissza passzt követően az Arsenal nyáron szerzett játékosa, Carafioli óriási gólt szerzett, 1-1-re módosítva az állást. 

Az Ágyúsok a félidő hosszabbításában egy szöglet után megfordították az eredményt, Gabriel fejese már 2-1-s vendég vezetést jelentett. Itt sokan gondolták azt, hogy az érdemi dolgoknak vége a szünet előtt, azonban 

a játékvezető egy némileg vitatható ítéletet követően második sárga lappal kiállította az Arsenálból Trossardot, így tíz emberre fogyatkoztak a vendégek a második játékrészre.

A szünet után aztán ahogy sejteni lehetett a City hatalmas nyomás alá helyezte a vendégeket, a hazaiak kapusa akár le is ülhetett volna a pályán, mert az Arsenal a fél pályát sem tudta átlépni. Volt olyan periódusa ekkor a mérkőzésnek, hogy 91-9% volt a labdabirtoklás a City javára. Az egyetlen kérdés ekkor már csak az volt, vajon ki lehet-e bírni ekkora nyomást a lefújásig. 

Nos, az egy emberként védekező Arsenalnak és Raya kapusnak köszönhetően a 98. percig úgy tűnt, hogy meg lehet csinálni a lehetetlent, aztán 

egy szöglet után jött a csereként beállt Stones és 2-2-re módosította az állást, ami aztán a végeredményt is jelentette. A gól után volt egy rendkívül sportszerűtlen jelenet, Haaland hozzávágta az Arsenal játékosának fejéhez a labdát, miután azt kiszedte a hálóból. 

Valószínűleg a norvég játékosnak még felelnie kell ezért a tettéért és akár komolyabb eltiltás is lehet az ügy vége.

A vasárnapi program másik meccsén szintén 2-2-s eredmény született a Brighton és a Nottingham összecsapásán, ráadásul ezen a meccsen olyan dolog történt, ami azért nem esik meg túl gyakran. A mérkőzés végéhez közeledve egy vendég kiállítás után annyira elszabadultak az indulatok, hogy mindkét edzőnek piros lapot adott a játékvezető.

A PL-t öt fordulót követően 13 ponttal a Manchester City vezeti, de hogy mást nem mondjunk, az ötödik helyen álló Chelsea-nek is 10 pontja van, így rendkívül sűrű a mezőny eleje.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!