A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNKopasz Bálint
11:00Kajak-kenuKajak 1000m 1. forduló 3. futam
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Azok az észak-koreai sportolók, akik a legfelsőbb vezetőnek, Kim Dzsongunnak örömet okoznak a párizsi olimpián - azaz érmet szereznek - , a hírek szerint sorban állhatnak a luxuslakásokért, autókért és akár hűtőkért is.

Évtizedek óta azzal arról szólnak a hírek Észak-Korea kapcsán, hogy a gyengén teljesítő sportolók kegyetlen büntetést kapnak, de úgy néz ki, az "éremnek" van egy másik oldala is: 

az olimpia éremmel hazatérők ugyanis arra számíthatnak, hogy visszatérésükkor királyi bánásmódban részesülnek

- írja a The Sun.

Ri Sze Ung
Ri Sze Ung is dicsőséget hozot Észak-Korának Párizsban 
Fotó: Luis ROBAYO / AFP

A totalitárius diktatúrában élő nemzet néhány sztársportolója 2013-ban  jutalmat kapott azért, mert az előző évben a londoni játékokon szép eredményeket értek el. A KCNA állami hírügynökség arról számolt be, hogy több sportoló luxusotthonokba költözött a fővárost Phenjant átszelő Pothong folyó mentén.

Luxusautókat – sőt, hűtőszekrényeket – is kaptak a jól teljesítők,

 ami éles kontraszt ahhoz képest, hogy a hírek arról szóltak, szólnak, hogy a kudarcért viszont kemény kényszermunka jár Észak-Koreában.

A 2012-ben olimpiai bajnok súlyemelő, Om Juncshol akkoriban el volt ragadtatva az ajándékoktól, és megköszönte Kim Dzsongun "mélyen szerető törődését".

A KCNA szerint a következőket mondta: 

"Mi sportolók az olimpiai játékokon aranyéremmel emelhettük Korea méltóságát és becsületét Kim Dzsongun mélységes, szeretetteljes gondoskodásának köszönhetően, aki minden mérkőzésen vezetett minket, erőt és bátorságot csepegtetett belénk."

Kim Kum-ok hosszútávfutó is kapott egy luxuslakást, amiért könnyekben tört ki.

Kim Dzsongun
Kim Dzsongun megjutalmazza a párizsi érmeseket
Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

"Alig tudtam belépni a lakásba, mivel a csodálatos lakás minden szobája Kim Dzsongun mélységes, szerető gondoskodásához kapcsolódik, mélyen megérintett a szocialista rendszer jóindulata. Ez is megerősített abban a tudatban, milyen mélységes, szerető gondoskodás alatt élünk."

A párizsi olimpia alatt egyelőre az észak-koreaiak még nem érték el a londoni magasságokat, amikor az ország három aranyat szerzett, de az eddigi öt éremszerzőnek - két ezüst (szinkrontoronyugrás és asztalitenisz) és három bronz (mű- és toronyugrás, boksz és birkózás) már jár a luxusjutalom a hazatérés után.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!