Vágólapra másolva!
Albán profi focibíró, Emanuela Rusta belefáradt, hogy a szurkolók ahelyett, hogy elismernék, a jól végzi a munkáját, folyton csak, mint "szexi bírócsaj"-ra hivatkoznak rá. Annyira elege lett a közösségi oldalát is elárasztó szexista megjegyzésekből, hogy inkább elzárta a kíváncsi tekintetek elől az Instagram profilját.

Eddig bírta a 30 éves albán hivatásos játékvezető, aki elsőként vezethetett mérkőzést férfiaknak hazája legmagasabb osztályában, a SuperLigában. Nem sokkal később már a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott, korosztályos női Európa-bajnokságon ugyanúgy fújta a sípot, mint a női Bajnokok Ligájában olyan sztárcsapatoknak például, mint az FC Barcelona.

Emanuela Rusta
Emanuela Rusta már férfi bajnoki meccsen is bizonyított
Fotó: Gazetasi.al

A valóban szemrevaló játékvezető csütörtök (azaz ma) este a Sporting és a Real Madrid női BL-selejtezőjének visszavágóján fújja a sípot, most, hogy Instagram-fiókja privátra állítása után már csak a munkájára tud figyelni a sajtó, bízik benne hogy ő és játékvezető társai is elnyerhetik azt a szakmai figyelmet és elismerést, amit férfi kollégáik.

"Nagyon keményen kell küzdened (nőként), hogy elérd a céljaidat és valóban át tudd törni az üvegplafont" - idézi a Daily Mail brit bulvárlap.

Annak ellenére, hogy közösségi oldalát elárasztották a szexista kommentek, úgy érzi, hogy a pályán végzett munkája miatt egyszer sem kezdték még ki a szurkolók.

Emanuela Rusta
Sokan csak a nagyon csinos nőt látták benne
Fotó: Facebook.com/GrandHotelCroceDiMalta

"A játékvezetés nem gender kérdése, hanem szakértelemé" - zárta rövidre a témát Emanuela Rusta, hozzátéve, hogy az albán szövetség mindenben támogatja a női játékvezetőket.

Rusta példaképe a francia Stéphanie Frappart, akit sokan joggal a világ legjobb női focibírójának tartanak, és, aki 2020-ban a férfi Bajnokok Ligájában, 2022-ben pedig a katari foci-vb-n is általános megelégedésre vezetett egy-egy meccset.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!