Ötszázezer az egyhez a kockázata a Zika-vírusnak

Zika-vírus, rio, olimpia
A municipal agent sprays anti Zika mosquitos chimical product at the sambadrome in Rio de Janeiro, on January 26, 2016. Brazil is mobilizing more than 200,000 troops to go "house to house" in the battle against Zika-carrying mosquitoes, blamed for causing horrific birth defects in a major regional health scare, a report said Monday. CHRISTOPHE SIMON / AFP
Vágólapra másolva!
A Zika-vírus miatt – a várandós anyákat kivéve –, sem versenyzőnek, sem szurkolónak nem kell távol maradnia a riói – ezt Szentes Tamás országos tisztifőorvos jelentette ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ által készített módszertani levelet.
Vágólapra másolva!

A bemutatón a legnagyobb hangsúlyt természetesen a Zika-vírus kapta. Szentes Tamás hangsúlyozta, hogy a fertőzés reális kockázatot jelent ugyan, de ezt a minimálisra lehet csökkenteni akkor, ha betartják a megelőzésre irányuló útmutatásokat.

Szúnyogok terjesztik

Az eseményen elhangzott, a javarészt szúnyogok által továbbított Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfélmillióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A Zika-vírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okozhat a várandósság idején megfertőződött nők magzatainál.

Brazíliában több mint 200 ezer embert vet be a kormány a szúnyogokkal szemben Forrás: AFP/Christophe Simon

A legfontosabb a szúnyogok elleni beltéri és kültéri védekezés, ezért Rióban mindenkinek ajánlják a szúnyogriasztó szerek használatát, továbbá hosszú ujjú ruha viselését.

Olyan, mint az influenza

A Zika-vírus tünetei leginkább egy influenzás megbetegedéshez hasonlítanak: láz, kiütés, fejfájás és nem gennyes kötőhártya-gyulladás, illetve izomfájdalom esetén. Ha a hazaérkezést követő két hétben ezek előfordulnak, orvoshoz kell fordulni. Ezzel kapcsolatban Szentes Tamás megjegyezte, az ÁNTSZ-nél és a Szent László Kórházban is végeznek olyan diagnosztikai vizsgálatot, amely által kimutatható az esetleges fertőzöttség.

Jelenik Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ utazás-egészségügyi és oltóközpontjának főorvosa hangsúlyozta: Brazíliában a trópusi időszak után most köszönt be a tél, amikor csökken a szúnyogpopuláció, ami a kockázatot is mérsékli. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, egy friss kimutatás szerint jelenleg ötszázezer az egyhez a kockázata annak, hogy valaki Zika-vírus fertőződik. Ugyanakkor ő is kiemelte a megelőzés fontosságát, továbbá hangsúlyozta, hogy mindenkinél mindig legyen palackozott víz és némi élelem arra az esetre, ha olyan helyszínen lenne, ahol ezeknek az eredete, minősége és frissessége megkérdőjelezhető.

A versenyzőknek ügyelniük kell

Téglásy György, a válogatott kereteket ellátó szolgálat igazgatója elmondta, mindent megtettek, minden feltételt biztosítanak annak érdekében, hogy a magyar sportolók védettek legyen Rióban, de nekik ügyelniük kell a megelőzésre. Hozzátette, a riói tesztversenyeken egyetlen magyar sportoló sem kapott el szúnyog által terjesztett betegséget.

A tájékoztatón Labancz László, a Sanofi Pasteur üzletág-igazgatója elmondta, a megelőző vakcina kifejlesztésével jól haladnak, az állatkísérleteken már túlvannak. "Hamarosan embereken is megkezdik a védőoltás kipróbálását, de az olimpia rajtjáig biztosan nem készül még el" – tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!