Vágólapra másolva!
Pénz és jó egészség nélkül is lehet világbajnokságot nyerni. Hogy miben? Például szkanderben. Józsa Mihály mozgáskorlátozottsága ellenére rendszeresen legyőzi az egészséges csuklóbajnokokat.

Egyre több sportág van napjainkban, amelyben mozgássérültek vagy mozgáskorlátozottak is versenyezhetnek. A szkanderben annyi az eltérés, hogy míg az egészségesek állva, a fogyatékosok ülve mérik össze erejüket. Józsa Mihály állapota ellenére az egészségesekkel is felveszi a versenyt.

Forrás: Arany-Média
- Életében több szerencsétlen fordulat is volt. Úgy tűnik azonban, hogy a szkanderezés elkezdése nem tartozik ezek közé...


- 2000-ben mindkét kézzel első lett az olaszországi szkander-világbajnokságon. Változtatott ez a hatalmas siker az életén, azóta könnyebben talál támogatókat?
- A világbajnokság előtt azért nem kaptam támogatást, mert nem voltam egyesületi tag.

Hét érmet szereztünk a szkander vb-n/sport/x-mag/19991207het.html

Azóta saját egyesületet hoztunk létre, beléptünk mindenhova, de támogatás így se lett. Több helyre is hívtak edzeni, de a klubok messze vannak, és a rokkantnyugdíjból nem telik benzinre.

- Hogyan készül a versenyekre?
- Zsiguli-kerekekkel szoktam erősíteni, és a barátnőm fiával gyakorlok. Eredeti szakmám autószerelő, "edzőtermem" az egykori fűtetlen műhelyem. A helyiség nem kifejezetten ideális, hiszen télen rettenetesen hideg van, de nem bánom, mert ha egyszer megfogom a fagyos vasat, többé már nem tudom elengedni. Másik titkom, hogy a versenyek előtt megeszem 3-4 löncshúskonzervet.

- Milyen tervei vannak az idei szezonban?
- Mindenekelőtt folytatom a segítségért vívott harcot. Volt olyan verseny, ahová az életbiztosításom eladásával tudtam csak kijutni. Ha kapok támogatást, március 29-én a szlovákiai nemzetközi kupán fogok egészségesekkel versenyezni, áprilisban pedig a frankfurti Európa-bajnokság Kaposvárott megrendezésre kerülő kvalifikációs versenyén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!