Vágólapra másolva!
A Bükkben már évek óta két maratont rendeznek, a szilvásváradit tavasszal, az Egerből indulót pedig ősszel. Az őszi maratont egyszerűen csak Bükk Maratonnak hívják, amiből rögtön kiderül a verseny helyszíne. A verseny - túra - túraverseny (attól függően, ki hogy áll hozzá) legnagyobb tanulsága, hogy az útvonal nehézsége nem attól függ, mekkora hegyek között rendezik, és hogy augusztusban tényleg nagyon meleg van.

Augusztus az idén az egész világon rekordmeleget hozott, a hónap második vasárnapján pedig már a rajt előtt érezni lehetett, hogy nagyon meleg lesz, sehol egy felhő az égen. Persze ezt a bringások nem bánják, mert a meleg még mindig jobb, mint sárban, esőben csúszkálni, küzdeni órákon keresztül. Szerencsére 9 órakor, amikor elindult a mezőny, még viszonylag hűvös volt, és bent az erdőben, a fák alatt szintén elviselhető volt az idő, még néhány pocsolya is csillogott az árnyékos részeken.

A rajt-cél terület az egri Tesco és OBI áruházak, valamint a vasútvonal határolta parkolóban volt.

A korai rajt miatt és mert a kiírás szerint a helyszínen nem lehetett nevezni, akik messziről jöttek (mint mi), azoknak vagy előző nap le kellett utazni, vagy nagyon korán kellett indulni. Két távon, 50 és 100 kilométeren lehetett indulni. Jómagam a kisebb távot tekertem végig, amelyen Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter is elindult.

A táj, a környező hegyek, az erdők, a völgyekben megbúvó kis falvak gyönyörűek voltak, de ha csak a pályát néztem, nem lehetett észrevenni, hogy hazánk egyik legnagyobb hegységében vagyunk. A pálya Egerből indulva 10 kilométeren át aszfalton kígyózott szép lassan felfelé, majd egy hosszú, de elég lankás emelkedőn másztunk újabb 10 kilométert, ahol a legnagyobb nehézséget a tűző nap jelentette.

A mászás tetején a mezőny felért az első ellenőrző-etető-itató ponthoz, ahonnan már szinte végig lefelé és egyenesen vitt az út. Még két komolyabb, meredek emelkedő nehezítette az utat, de ezek viszonylag rövidek voltak. Természetesen ez nem baj, hiszen a maratonok résztvevői nagyon sokfélék, sokan indulnak, akik kevésbé tapasztaltak. Aki ismerkedik a montizással, a maratonokkal, szeretné kipróbálni magát, nincs ideje komolyan edzeni vagy más okból nem tud a nagyobb távon indulni, azoknak nagyon ajánlott ez a maraton. Megfelelő felszereléssel, azoknak, akik egyébként szoktak valamennyit sportolni, ez a pálya teljesíthető. A gyakorlottabb, tapasztaltabb, edzettebb montisoknak pedig ott a 100 kilométeres verseny, amely már csupán a táv hossza miatt is kihívás.

Azaz a Bükk Maraton mindenkinek ajánlható. A pályán nehéz eltévedni, a táj, a hangulat és a táv legyőzése maradandó élményt ad.

Kun László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!