Vágólapra másolva!

Végre hírek érkeztek a magyar Mount Everest-expedícióról, s ez akkor is biztató, ha Várkonyi László, Mezey László, Ács Zoltán, Mécs László és Erőss Zsolt az 5600 méteren fekvő alaptáborból jelentkezett ismét, s nem a csúcshódításról számolt be.

A magyar csapat múlt hét közepén már nyolcezer méter felett járt - éppen akkor, amikor egyetlen nap alatt 53 hegymászó jutott fel a Föld legmagasabb pontjára -, de végül a kimerültség miatt a visszatérés mellett döntöttek az alpinisták.

"Az történt, amit sejtettünk, túl sokat töltöttek nagy magasságban" - mondta érdeklődésünkre Zimmermann Ottó, a vállalkozás sajtófőnöke. "Minden gond nélkül felmásztak nyolcezer méter fölé, de óriási volt a forgalom, s a serpákkal és oxigénpalackokkal próbálkozó más expedíciók miatt túl sokat kell várakozni."

A magyar csapat magashegyi segítők és oxigénpalackok nélkül indult útnak, a ritka levegőben viszont utóbbiak nélkül nem lehet pihenni, hiába áll az ember, a szervezete folyamatosan fárad. "A fiúk átléptek egy bizonyos időhatárt, kritikus ponthoz jutottak, amikor nem lehetett tovább várni, el kellett dönteni, hogy felfelé vagy lefelé indulnak" - mondta a szóvivő.

Az öt magyar a visszatérés mellett határozott, s mint Zimmermann Ottótól megtudtuk, mindannyian egészségesen tértek vissza az alaptáborba. Most a testi és lelki feltöltődés időszaka következik, az expedíció nem adja fel, a hónap végéig szól még az engedélye, s nagyjából addig engedi az időjárás is a csúcshódítást.

Erdei Tamás

Korábban:

Mount Everest: 8000 méter felett a magyarok

Fórum:

Mount Everest

Mindent egy helyen az Eb-ről