Vágólapra másolva!
A szervezők közlése szerint 37 országból több mint ötezer amatőr versenyző vesz részt a csütörtök este Münchenben megnyílt EuroGames versenyeken, homoszexuális és leszbikus sportolók számára szervezett európai bajnokságokon.

A versenyeket 12 éve rendezik meg a földrészen, az idei 5400 fős létszám rekordnak számít. 26 sportágban - köztük a labdarúgásban, atlétikában, úszásban, vívásban, birkózásban - mérik össze tudásukat a résztvevők, akik között magyarok is vannak.

A világméretekben négyévente megszervezett Gay Games európai változata, az EuroGames a holland Johan van de Ven szerint, aki a meleg és leszbikus sportolók európai szövetségének alelnöke, "az olimpiai játékok antik szelleméből nyeri ihletését: mindenki részt vehet ezeken a nemzetközi standardok szerint szervezett versenyeken, bármilyen környezetből jön is."

"A homoszexuálisok és a leszbikusak ma szabadabban élhetnek, de a sportvilágban ez nehezebb, különösen Kelet- és Dél-Európában" - egészítette ki szavait Sabine Malecek társszervező.

Először bonyolítják le az EuroGames versenyeit olimpiai létesítményekben, ami, jelentette ki Gabriele Weishaeupl, a müncheni idegenforgalmi hivatal elnöke, "München nyitottságáról és liberalizmusáról tanúskodik".

A nézőket is beleértve 20 ezer embert vártak a szombaton véget érő versenyekre, amelyeket a résztvevők és szponzorok adományai finanszíroznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!