Vágólapra másolva!
Tovább húzódik a tavalyi kecskeméti négyesfogathajtó-világbajnokságon győztes Michael Freund doppingügye, ami magyar szempontból azért érdekes, mert ha a német klasszist megfosztják aranyérmétől, a mögötte második helyen végzett Lázár Zoltán lesz a világbajnok.

A magyar hajtó arról számolt be, hogy tudomása szerint a nemzetközi szövetség (FEI) doppingbizottságának vezetője - vélhetően a sportágat sújtó számos pozitív doppingteszt hatására - lemondott, így előbb a testület új elnökét kell megválasztani, s csak azután születhetnek határozatok a különböző doppingügyekben, köztük Freundéban.

A magyarországi vb-n Freund Mary nevű lovának szervezetében az A és B próba egyaránt kimutatta a nyugtatóként használt valeriánsavat.

"Ilyen esetekben mindig elmarasztaló ítélet szokott születni. Csak hibás eljárás esetén ejtenék az ügyet, de erről nincs szó. Freund szerint a vb istállójában megevett szénában lehetett a tiltott szer, ám az ilyen jellegű magyarázatokat egyszer sem követte felmentő határozat" - mondta korábban Fugli Károly, a honi lovasszövetség főtitkára, aki szerint elképzelhetetlen, hogy a négylábú szervezetébe a vb-n került volna a tiltólistán lévő szer. A nemzetközi szövetség állásfoglalásában is az áll, hogy kiváló volt az istálló biztonsága, és illetéktelen személy oda nem léphetett be.

Lázár csapatban Dobrovitz Józseffel és Kecskeméti Lászlóval világbajnok lett.

Mindent egy helyen az Eb-ről