Vágólapra másolva!
A Margitsziget melletti Duna-ágban vasárnap immár 15. alkalommal kerül megrendezésre a Gróf Széchenyi István emlékverseny, amely egyben az evezősök évadnyitó eseménye.

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Magyar Evezős Szövetség és a Budapesti Evezős Szövetség közös rendezvényére a házigazdák nemcsak evezős sportolókat, hanem minden sportot, mozgást, a Dunát, a Margitszigetet kedvelő és kikapcsolódásra vágyó érdeklődőt szeretettel várnak. Ezúttal a verseny rendezésébe bekapcsolódott a Magyar Értelmi fogyatékosok Sportszövetsége is, akikkel együttműködve nyár óta számos fogyatékos gyermekkel sikerült megismertetni az evezés, a vízisportok örömét.

A 10 órakor sorra kerülő ünnepélyes megnyitó keretében kerül sor egy emléktábla avatásra, mely a Wesselényi csónakház megmentéséért adományozók nevét tartalmazza. A Margitszigeten működő Hajós Egylet csónakházat széleskörű összefogással sikerült megmenteni az elsüllyedéstől.

Az evezős versenyek sorát a Dunán ritkán látható, elsősorban balatoni evezésre épített fixüléses tízevezős hajók küzdelme nyitja, amit a nyolcasok futama követ. Idén is megrendezik a családi csapatok versenyét, egyre bővülő résztvevői körrel. Újdonság az a futam, melyben az evezéssel rendszeresen foglalkozó, speciális nevelési igényű fiatalok állnak rajthoz túra kétpárevezős hajókban, amelyekben egy ép versenyző a társuk. A diákok futamai sem maradhatnak el, csakúgy, mint a női és férfi négypárevezősök, illetve zárószámként, az egyetemi nyolcasok versenyei. Az a klub, amelyik a legtöbb versenyzőt indítja egy pár Braca típusú evezős lapátot kap, amelyik pedig a legnagyobb létszámban állít ki családi csapatokat, különdíjat vehet át.

A parton is színes a programkínálat: a már hagyományosnak tekinthető programokon túl - mint például evezős ergométer verseny amatőröknek, kispályás focibajnokság, gulyás parti -, lesz síroller bemutató, wellness tanácsadás. A délután folyamán mindenkinek lehetősége nyílik biztonságos, fixüléses tízevezős hajókban, szakemberek irányításával kipróbálni az evezést. Az erőpróbák teljesítése után a résztvevők "jutalomként" egy tál forró bogrács gulyást kapnak.

Mindent egy helyen az Eb-ről