Vágólapra másolva!
Extrémsport-napot tart a pécsi önkormányzat szombaton, hogy felhívja a csellengő fiatalok figyelmét a becsületes élet fontosságára és megakadályozza rossz útra tévedésüket.

- Reméljük, az Apáczai Csere János Nevelési Központnál általunk kínált, a kapcsolatteremtést elősegítő közösségi programokkal sok csellengőt meggyőzhetünk majd, hogy van jövőjük, amelyért érdemes tanulni, dolgozni, tisztességesen élni. - mondta el Kárpáti Árpád szervező pénteken.

Az önkormányzat erre a napra speciális rámpákat bérelt, amelyeken a várhatóan több száz résztvevő akrobatikus elemeket is magába foglaló gördeszkás és biciklis bemutatókat tarthat. A produkciókat önkormányzati képviselők értékelik, a legjobb indulók jutalmat kapnak.

Az érdeklődőket az extrémsport-pálya mellett focival, kosárlabdával, csocsóval, valamint mazsorett-, capoeira-, break- és aerobikbemutatókkal is várják.

A pécsi önkormányzat tavaly decemberben az országban elsőként indított programot a csellengő fiatalok által elkövetett bűncselekmények megelőzésére. Tóth Bertalan, a város ifjúsági és civil kapcsolatok bizottságának elnöke akkor elmondta: az egy évig tartó projekt célja azon 16-25 év közötti fiatalok megszólítása, foglalkoztatása, akik iskolába már nem járnak, a munkaerőpiacon sincsenek jelen, idejük nagy részét ugyanakkor az utcán töltik, ahol könnyen bűnözővé válhatnak.

Az önkormányzat a programra 20 millió forintot költ, amelynek hetvenöt százalékát az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázatán nyerte. A pénzből a város és a kezdeményezéshez kapcsolódó rendőrség, munkaügyi központ, pártfogó felügyelői szolgálat, valamint több civil szervezet folyamatos konzultációkat, információcseréket tart, és rendezvényeket szervez a célcsoport tagjai számára. Ha a kezdeményezés beválik, 2006-ban is folytatják a munkát.

Mindent egy helyen az Eb-ről