A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
13:10BirkózásAleksandr Komarov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
November 4-6. között a Körcsarnokban 35 ország indulóinak részvételével rendezik meg a csen vu tradicionális kungfu és vusu Világkupát. Az eseményre Kínából Budapestre érkezik, és másfél órás bemutatót tart a saolin templom hat papja, a harcművészetet legmagasabb szinten művelő mestere.

A saolin másfél ezer éves múltra tekinthet vissza. A Szong San saolin templomot 495-ben alapították, Kínában Henan tartományban, Teng Feng város közelében. Az alapító egy indiai buddhista pap, Ba Tuo volt, s azért utazott Kínába, hogy terjessze a csen buddhizmust. Több kiemelkedő tanítványa kiváló harcos lett, akik évszázadok során továbbadták tudásukat a követőiknek. Érdekesség, hogy közülük Si Szing Hong 32. generációs kungfu harcos szerzetes jelenleg Magyarországon él, és segíti a Magyar Shaolin Chan Wu Szövetséget.

S a szövetség életében nagyon nagy jelentőséggel bír a november 4-6. közötti budapesti Világkupa. Amint az esemény hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, előzetesen 35 ország versenyzői adták le nevezésüket a viadalra. A Körcsarnokban a tradicionális kungfu és a modern vusu legjobbjai is megküzdenek egymással, akik a 2008-as pekingi olimpián bemutatót tarthatnak majd. De bemutató lesz a Körcsarnokban is, mégpedig a saolin templom hat papja részvételével. A külföldre csak nagyon ritkán utazó mesterek mintegy másfél órás bemutató során adnak ízelítőt tudásukból.

"Fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget teremtsünk a modern és a hagyományos harcművészeti irányzatok képviselőinek arra, hogy egy közös verseny keretei között mérhessék össze tudásukat, és ápolják nemzetközi kapcsolataikat. Az előkészületek ideje alatt örömmel tapasztaltuk azt az egységes szakmai támogatást, amelyet a szervező és a részt vevő szövetségek nyújtottak a kezdeményezéshez" - szól Si De Jang, a saolin templom 31. generációs főpapjának üzenete.

Fábik Tibor

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!