Vágólapra másolva!
Drága a hegyi mentés Ausztriában, ahol az autóklub, a hegyi mentőszolgálat, valamint a különféle biztosítók is már többféle biztosítási ajánlatot dolgoztak ki az érdeklődőknek az anyagi kockázat fedezésére.

Az osztrák autóklub tájékoztatása szerint például egy helikopteres mentés minden perce már 69 euróba (több mint 17 ezer forint) kerül az alpesi vidékeken. Az eltűnt alpinisták utáni kutatás általában 2 és 5 ezer eurót (500 ezer és 1,25 millió forint) kóstál, de tavaly márciusban például a Saalbach-Hinterglemm térségében bekövetkezett lavinaomláskor a kutatás költsége - 100 riasztott kutató bevonásával - 8 és 9 ezer euró (2 millió és 2,25 millió forint) közötti összeget emésztett fel. Szomorú tény, hogy az ottani lavina által betemetettek életét már nem tudták megmenteni.

Az osztrák egészségügyi biztosítók általában nem térítik meg a sport- és szabadidős tevékenység közben bajba jutottak miatti mentőakciók költségeit. Ezért nem árt alaposan tájékozódni a biztosítási lehetőségekkel kapcsolatban, de az osztrák szakemberek szerint is a legkifizetődőbb, ha a hegyvidéki területeken - közöttük a sí- és ródlipályákon - mindenki betartja a szabályokat, mindenekelőtt nem hagyja el a kijelölt útvonalakat és pályákat.