A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Baji Balázs: Kijutni az olimpiára óriási siker, de nehéz lépést tartani a világgal

Baji Balázs,
Baji Balázs a 2023-as atlétikai világbajnokság egyik nyilvános eseményén
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia kezdetével a Sportoló nemzet program és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében a Margitszigeten található Holdudvarban nyitotta meg a kapuit a Sportgarden. Az interaktív kiállítás a magyar sporttörténet legkiemelkedőbb pillanataiba enged bepillantást a látogatóknak, és gyakran egykori olimpikonokkal is együtt lehet szurkolni a magyar sportolóknak a párizsi ötkarikás játékokon. Legutóbb Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó volt a Sportgarden vendége, aki a 2021-es visszavonulását követően a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyetteseként próbál minél többet tenni a magyar sport sikereiért.

Baji Balázs tizenhárom évesen kezdett atletizálni, első magyar bajnoki címét 2007-ben szerezte, 110 méteres gátfutásban. A 2016-os amszterdami Európa-bajnokságon ugyanezen a távon nyert ezüstérmet, egy évre rá futószámban magyar versenyzők közül ő szerzett először világbajnoki érmet: 2017-ben, Londonban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Két alkalommal, 2012-ben és 2016-ban vehetett részt olimpián. Bár szeretett volna a budapesti EB-n búcsúzni a sporttól, egy sérülés miatt kénytelen volt szögre akasztani a futócipőt – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Mintha tegnap hagyta volna abba

A Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese az Origo Sport podcastjának legutóbbi vendége volt. Baji Balázs főleg a vívásért lelkesedik az olimpián, párszor ki is próbálta a sportágat, és nagyon szomorú volt, hogy az egyéni versenyekben nem teljesítettek jól a magyar vívók. Ellenben a csapatversenyekben brillíroztak a magyar sportolók, aminek az egykori gátfutó klasszis nagyon örült. Azonban van még egy sportág, amiért Baji Balázs nagyon lelkesedett.

Baji Balázs,
Baji Balázs a 2023-as atlétikai világbajnokság egyik nyilvános eseményén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

– Szerencsésnek mondhatom magam, mivel édesapám különböző sítáborokat szervezett, így korán meg tudtam ismerkedtem ezzel a sportággal. A térdsérülésem után úgy jelent meg újra a síelés és a labdarúgás is, és minden olyan sportolási lehetőség, amit korábban profiként nem tudtam űzni – árulta el az egykori gátfutó.

– Abszolút értelemben vett versenysport, amit hobbiból nem lehet űzni, magas szintű fizikum szükségeltetik hozzá. Több hónapnyi kemény munka kellett, hogy elérjük a kívánt szintet a versenyeken. Pont Kerekes Gréta edzésein vettem részt az olimpia előtt, és egy-két gáttechnikai gyakorlatot megpróbáltam, és minta tegnap hagytam volna abba – mondta el Baji Balázs, aki megjegyezte, hogy csúnya vége lenne, ha tényleg egy komoly versenyen akarna szerepelni. Az Eb-ezüstérmes azt is elárulta, hogy Kerekes Grétának és a sérülések miatt picit gyengébb évet maga mögött tudó Kozák Lucának nagyon szurkol, és szerinte emberileg is a topon van a két atléta.

– Olyan szinten van a női gátfutás, hogy egyik versenyzőnk részéről sem elvárás a döntő. Az ő teljesítményük nem lebecsülendő, de rengeteget fejlődött a gátfutás mellett az összes sportág. Folyamatosan fejlődnek az edzéselméletek, sporteszközök. Egy olimpiára kijutni hatalmas siker, és ott helyt állni. Nehéz lépést tartani a világgal – nyilatkozta Baji Balázs, aki a helyszínen fogja megtekinteni a női gátfutás versenyszámait. 

A közösségépítés is cél

Baji Balázs megtiszteltetésnek veszi, hogy az Magyar Olimpiai Bizottság delegációjának tagjaként részt vehet az ötkarikás játékokon Párizsban. A magyar sportvezető elmondta, hogy a Heraklész program 2001-ben indult, és az utánpótlás gondozás volt az elsődleges prioritás a létrehozásakor.

– A magyar versenysport fenntarthatóságának biztosításának érdekében figyelni kell az utánpótlásra, a program 31 egyéni sportágat támogat – árulta el Baji Balázs, aki kiemelte, hogy az edzőtáborázás mellett közösségeket akarnak építeni a legfiatalabbak között, akik egymásra is támaszkodhatnak a későbbiekben

– Az élsport nem feltétlenül kell, hogy mindenki életében megjelenjen, de a sportnak ott a helye a mindennapokban – hangsúlyozta ki Baji Balázs, aki szerinte a Sportoló Nemzet Program pont emiatt született meg. A teljes beszélgetést ide kattintva tekinhetik meg.

 




 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!