Szinte példátlan lépésre készül a Rockets Harden fantomzsákolása után

Golden State Warriors v Houston Rockets - Game Five GettyImageRank2 People SPORT HORIZONTAL Basketball - Sport USA Texas Houston - Texas Slam Dunk Two People Photography Golden State Warriors Houston Rockets - Basketball Team NBA Toyota Center - Houston N
HOUSTON, TX - MAY 24: James Harden #13 of the Houston Rockets dunks against Draymond Green #23 of the Golden State Warriors in the first half of Game Five of the Western Conference Finals of the 2018 NBA Playoffs at Toyota Center on May 24, 2018 in Houston, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ritkán látható, szinte példanélküli döntést vár az NBA-től a Houston Rockets egy nem mindennapi esetet követően.

James Hardenék még kedden játszottak egy két hosszabbításos drámába torkolló, végül 135-133-ra elveszített meccset a San Antonio Spursszel. A találkozó legérdekesebb jelenete az utolsó negyedben, 15 pontos Rockets-előnynél történt, 7 perc 50 másodperccel a lefújás előtt:

Számunkra jól látható, hogy Harden zsákolása után a labda átment a gyűrűn és a hálón is, mielőtt visszaperdült volna a gyűrű tövére, majd leesett volna. A játékvezetők számára azonban nem volt egyértelmű a kosár, olyannyira nem, hogy nem is adták meg a két pontot.

A végül szorossá váló és houstoni vereséget hozó találkozó után a Rockets nem várta meg, hogy az NBA hivatalból vizsgálatot indítson, hanem a 48 órás határidőt kihasználva maguk nyújtottak be kérelmet a történtek kivizsgálására. A houstoniak elképzelései szerint az ítéletnek vagy annak kell lennie, hogy nekik írják be a győzelmet, vagy újrajátszák az utolsó közel nyolc percet. Időközben a liga is megindította a maga vizsgálatát. Ettől fogva a csapatoknak öt napjuk van benyújtani a bizonyítékokat, amelyet követően legkésőbb öt nappal később, Adam Silver, a liga első embere meghozza a döntését.

A Rocketsnak a rájuk nézve pozitív döntéshez azonban azt is

bizonyítaniuk kellene, hogy bár az előírt 30 másodpercen belül jelezték a játékvezetőknek, hogy szeretnék visszanézetni a történteket, de kérésüknek nem tettek eleget.

A Rockets esélyei ugyan nem túl jók, de nem lenne példanélküli egy újrajátszás, volt már példa hasonlóra, igaz, hogy 1953 óta mindössze nyolc alkalommal, akkor egy rossz csere miatt kellett újrajátszani a teljes Milwaukee–Philadelphia mérkőzést. De játszottak már újra egy, négy és harminc másodpercet, de ugyanígy már 7 percet is. A legutolsó ilyen esetre 2008-ból emlékezhetünk, amikor a Miami Heat sztárját, Shaquille O'Neal úgy pontozták ki a bírók, hogy még csak négy személyi hibája volt. A meccs utolsó 59,1 másodpercét kellett újrajátszani, de mire erre sor került addigra O'Neal már a Phoenix Suns játékosa volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!