Élő:

Halálos fenyegetéseket is kapnak az NHL orosz és fehérorosz játékosai

Ottawa Senators v Tampa Bay Lightning GettyImageRank2 national hockey league Horizontal SPORT ICE HOCKEY
TAMPA, FLORIDA - MARCH 01: Nikita Kucherov #86 of the Tampa Bay Lightning celebrates a first period goal during a game against the Ottawa Senators at Amalie Arena on March 01, 2022 in Tampa, Florida. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP (Photo by Mike Ehrmann / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Soha nem tapasztalt gyűlölettel kell szembenézniük az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) orosz és fehérorosz játékosainak, mióta Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.

Erről a ligában szereplő orosz és fehérorosz játékosk közel háromnegyedét képviselő játékosügynök, menedzser, Dan Milstein számolt be az ESPN amerikai sportoldalnak.

"Visszaléptünk 30 évet. Játékosok, vagy éppen a családtagjai hívogatnak, és nem tudják, hogy játszhatnak-e, vagy biztonságban érezhetik-e magukat. Egészen elképesztő az a diszkrimináció és rasszizmus, amivel most szembe kell nézniük" - kesergett Milstein. Aki egyébként ukrán származású, Kijevben született, de 16 évesen elhagyta az akkori Szovjetuniót és ma már amerikai állampolgár. Ő képvisel olyan orosz és fehérorosz NHL-sztárokat, mint Nyikita Kucserov (a címvédő Tampa Bay Lightning játékosa), Andrej Vasziljevszki vagy Ilja Szorokin.

Nyikita Kucserov hiába a Tampa Bay Lightning egyik legnagyobb sztárja, ő sincs biztonságban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mike Ehrmann

Milstein elmondása szerint egészen döbbenetes dolgok is megtörténnek. Van olyan orosz játékosa, akire utcán kiabáltak rá, hogy takarodjon vissza oda, ahonnan jött. Egy másik játékosának a felesége a kisgyerekükről tett fel egy fotót a közösségi oldalára, ami ugyancsak gyűlölethullámot indított el, sorjáztak az olyan megjegyzések, mint "nácikölyök" és hasonlók. Az ügynök állítása szerint redszeresek a halálos fenyegetések is.

De azok sincsenek könnyű helyzetben, akik felemelik a szavukat a háború ellen. A Calgary Flames orosz játékosa, Nyikita Zadorov például az Ukrajna elleni támadás másnapján egy "No War" (nem kell háború) kiírást tett fel a közösségi oldalára - ő otthonról kap nagyon durva támadásokat.

"Míg néhány játékosom ugyan szabadon beszélhet itt, Észak-Amerikában, de vegyük figyelembe, hogy a családjaik otthon maradtak Orosz- és Fehéroroszországban, és velük bármi megtörténhet" - figyelmeztet Milstein a helyzet bonyolultságára.

Az ügynök attól is tart, hogy a július játékoskiválasztáson (draft) hátrányt fognak szenvedni az általa képviselt orosz és belarusz játékosok, akik pedig az elmúlt években (sőt évtizedekben) nagyon is kelendőek voltak az NHL-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!