Vágólapra másolva!
Az olimpiára készülő amerikai férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya az Egyesült Arab Emirátusokban készül csapatával a nyári játékokra. Az edző édesapja annak idején szintén merénylet áldozata lett, így Kerr szavaira különösen oda kell figyelni.

"Az Egyesült Államok számára ez egy szörnyű és demoralizáló nap" - ezzel kezdte az ESPN sportoldalának adott nyilatkozatát az amerikai férfi kosárlabda-válogatott szövetségi edzője, Steve Kerr. Az edző és az olimpiára készülő csapat jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokban készül a párizsi játékokra. 

Canada v United States
Steve Kerr (szemben) megdöbbent a merénylet miatt
Fotó: Getty Images via AFP 

"A mostani egy különleges időszak a számunkra" - folytatta Kerr. "Az Egyesült Államok címerével a melegítőnkön készülhetünk a világ legnagyobb sporteseményére, a párizsi nyári olimpiára. 

Minden nap arról beszélgetek a játékosokkal, hogy mekkora felelősségük van, hogy micsoda megtiszteltetés ebben a csapatban játszaniuk. A Donald Trump elleni szégyenteljes merénylet még inkább arra késztet bennünket, hogy átgondoljuk, kik is vagyunk mi és mit képviselünk.

Steve Kerr édesapját, Malcom Kerrt 1984-ben a libanoni Bejrútban gyilkolták meg merénylők. Steve Kerr éppen ezért nagyon régóta harcol a fegyveres erőszak ellen. "Ez demoralizáló nap országunk számára, és nemcsak politikai megosztottságunk, hanem annak a példája, hogy mekkora bajok vannak a fegyverviseléssel és annak engedélyezésével" - mondta Kerr. "Egy 20 éves férfi megpróbálta lelőni Donald Trumpot. Nehéz mindezt feldolgozni, és ijesztő belegondolni abba, hová vezet ez az Amerikában már létező problémák miatt. Szóval ez szörnyű nap az egész nemzet számára. 

Hála Istennek, hogy Donald Trumpot nem találták el, hogy életben maradt.

Canada v United States
Stephen Curry arról beszélt, mennyire szomorú ez a nap mindenki számára
Fotó: Getty Images via AFP

Az amerikai csapat egyik játékosa, Stephen Curry így beszélt: 

Rettenetesen szomorú nap ez, nem is lehet nagyon mit mondani erre. Az idei választások miatt amúgy is feszült a helyzet, s akkor még egy ilyen rettenetes dolog történik. 

Beszélnünk kell arról, hogy ki és miért tarthat ilyen fegyvereket, hogy kik engedélyezik ezek tartását."

Az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata az olimpiai torna legnagyobb esélyese. Az olmpiáig még Ausztrália és Szerbia ellen játszanak felkészülési meccset. Ezzel kapcsolatban Steve Kerr így beszélt: 

Nyilvánvaló, hogy nekünk most elsősorban a sportra és a kosárlabdára kell koncentrálnuk. És akkor jön ez a majdnem végzetes pillanat, ez pedig annyira demoralizáló és szomorú számunkra és országunk számára is."

Donald Trump ellen magyar idő szerint vasárnap hajnalban követtek el merényletet Pennsylvaniában. Trump kisebb sérülésekkel megúszta az esetet, a merénylőt a biztonságiak lelőtték.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről