A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Dráma a Szerbia-Svájc meccsen, Neymarék is örülhetnek

Serbia v Switzerland: Group E - 2018 FIFA World Cup Russia Sport Soccer International Team Soccer FeedRouted_Global during the 2018 FIFA World Cup Russia group E match between Serbia and Switzerland at Kaliningrad Stadium on June 22,
KALININGRAD, RUSSIA - JUNE 22: Blerim Dzemaili of Switzerland shoots under pressure from Aleksandar Kolarov of Serbia and Dusko Tosic of Serbia during the 2018 FIFA World Cup Russia group E match between Serbia and Switzerland at Kaliningrad Stadium on June 22, 2018 in Kaliningrad, Russia. (Photo by Mike Hewitt - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E-csoportjának második körében Szerbia és Svájc legjobbjai csaptak össze. Az első félidőben Alekszandar Mitrovics fejesével szereztek vezetést a szerbek, a második játékrész elején Granit Xhaka bombája egyenlítést ért, majd a 90. percben Xherdan Shaqiri szolgáltatta a slusszpoént.  Az élő közvetítés a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

Azt már a mérkőzés előtt is tudni lehetett, hogy a csoport európai párharcának is óriási a tétje, Szerbia ugyanis egy újabb győzelemmel biztosan a 16 közé kerülhetett, míg Svájc a vereséggel a kiesés szélére sodorhatta magát, minden más eredmény nyitva hagyta volna a továbbjutás kérdését.

A csapatok az alábbi összeállításban és taktikai hadrendben kezdték meg a kalinyingrádi összecsapást.

A meccset hatalmas elánnal kezdte Szerbia, Alekszandar Mitrovics első fejesét még védte Yann Sommer, azonban a második próbálkozásra már a svájci kapus is tehetetlen volt:

Mitrovics Fabian Schär mellett ugrott fel az ötösön, majd remekül a jobb felső sarokba fejelt.

A kapott gól után sem tudott váltani Svájc, Szerbia főleg a szélekről, illetve a beívelt labdákkal rendre zavart tudott kelteni. Mitrovics tarthatatlan volt a mérkőzés elején, a 19. percben például a tizenhatosról ollózott egyet, és nem sokon múlt, hogy növelje az előnyét Szerbia.

Mitrovics nagyon elemében volt a meccsen Forrás: FIFA via Getty Images/2018 FIFA/David Ramos - Fifa

Fél óra játék után 61 százalékban Svájc birtokolta a labdát, ráadásul kétszer annyit passzolt, de ebből semmi nem érződött a pályán. Egészen a 31. percig kellett várni az első komoly svájci lehetőségre – igaz, ez nagy helyzet volt –,

Blerim Dzemaili közeli lövését nagy bravúrral védte Vladimir Sztojkovics.

A helyzet fel is rázta Svájcot, a folytatásban nem csak labdabirtoklásban nőtt a szerbek fölé, hanem több jó lehetőséget is kidolgozott, de az utolsó passzokba rendre hiba csúszott. A félidő hajrájában mégis megint a szerbek előtt adódott lehetőség, hogy megduplázzák az előnyüket, de előbb Nemanja Matics hiába volt üresen a hosszún Dusan Tadics jobb oldali szöglete után, a labda lábáról mellé pattant, majd Tadics bombája ment centikkel kapu fölé.

Mitrovics verhetetlen volt a levegőben Forrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

A második félidőre Vladimir Petkovic cserével próbálta felrázni a csapatát: Mario Gavranovic lépett pályára az észrevehetetlen Haris Seferovic helyére. Svájc ment is előre becsülettel, a szerbek inkább a kontrákra építettek, erre pedig rá is fáztak: az 53. percben ugyanis

elsült Granit Xhaka lába, aki elképesztő nagy gólt ragasztott a szerb kapuba.

A kapott gól megzavarta Szerbiát, nem sokkal később Xherdan Shaqiri tizenhatosról a felső kapufát találta el, így csak egy nüánszon múlt a svájci fordítás.

A 66. percben érdekes ítélet borzolta a kedélyeket, mivel a tizenhatoson belül ketten rántották le Mitrovicsot, ám a játévezető úgy ítélte meg, hogy a támadó volt szabálytalan, így nem büntető, hanem svájci szabadrúgás következett. Pillanatokkal később Mitrovics maradt le centikkel a labdáról a kapu torkában, így megint fordult kicsit a játék képe.

Az utolsó negyedórában svájci fölényt láthatott a 33 167 néző a Kalinyingrád Arénában, de minden ziccer kimaradt - de a szerbek kontrái sem sikerültek. Mikor már mindenki elkönyvelte, hogy így 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó, érkezett Xherdan Shaqiri a 90. percben, és higgadt lövéssel eldöntötte a meccset.

A svájci győzelem után Brazília sem lehet elégedetlen, mivel a jobb gólkülönbségével az E csoport élén áll az utolsó kör előtt.

1Sípszó (kezd + vég)
5Gól
5GólAleksandar Mitrovic
34Sárga lapSergej Milinkovic-Savic
34Sárga lapSergej Milinkovic-Savic
39Sárga lapLuka Milivojevic
39Sárga lapLuka Milivojevic
45Sárga lapNemanja Matic
46Sípszó (kezd + vég)
47Sárga lap
47Sípszó (kezd + vég)
52GólGranit Xhaka
52GólGranit Xhaka
62CsereHaris Seferovic
65CsereFilip Kostic
73CsereBlerim Dzemaili
81CsereLuka Milivojevic
87Sárga lapAleksandar Mitrovic
90GólXherdan Shaqiri
90Sárga lapXherdan Shaqiri
90GólXherdan Shaqiri
90Sárga lapXherdan Shaqiri
91Csere
92CsereSteven Zuber
94Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-2-3-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Japán 3 2 1 0 4-3 1 6
GY
V
GY
2.
Németország 3 1 1 1 6-5 1 4
V
D
GY
3.
Spanyolország 3 1 1 1 9-3 6 4
GY
D
V
4.
Costa Rica 3 1 2 0 3-11 -8 3
V
GY
V
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!